Het Belang van Limburg

Slecht begonnen en toch veel

Deze Genkse coryfeeën kenden net als Hagi, Nygren en co een moeilijke start

- Regerend kampioen Roger Cox Punten na drie speeldagen Seizoen Regerend kampioen Punten na drie speeldagen

KRC Genk kocht kwaliteit in. Daar blijven we ondanks de gemiste start van overtuigd. Maar voetbalmir­akels bestaan niet. Odey, Hagi, Nygren, Cuesta. Op termijn kunnen zij misschien uitgroeien tot absolute vedetten. Maar daar moeten ze wel de tijd en de gelegenhei­d voor krijgen. Hun leeftijden variëren van 17 tot 21 jaar. Piepjong dus. Wij grasduinde­n even in de Genkse geschieden­is en diepten probleemlo­os een aantal gerenommee­rde op. We frissen het vaak korte geheugen even op.

BRANKO STRUPAR (1994-1999)

WESLEY SONCK (2000-2003)

slow starters

Branko Strupar arriveerde in de zomer van 1994 vanuit Kroatië bij Genk, dat toen nog in tweede klasse kampeerde. Zijn koosnaampj­es in zijn eerste seizoen varieerden van Houten Klaas tot Pinocchio. Maar na de promotie in 1996 ging hij onder leiding van coach Aimé Anthuenis samen met spitsbroed­er Souleymane Oulare een gouden tandem vormen. Strulare was geboren. In het seizoen 97-98 werd Branko topschutte­r met 22 goals en won hij met Genk de beker. De beloning was de gouden schoen, een half jaar later gevolgd door de eerste landstitel. Uiteindeli­jk scoorde hij in 168 wedstrijde­n 106 goals. Geweldige cijfers die hem een lucratieve transfer naar het Engelse Derby County opleverden. Genk incasseerd­e 180 miljoen Belgische frank (4.7 miljoen euro). Een fenomenale som in prehistori­sche tijden. In de zomer van 2000 verhuisde Wesley Sonck naar het toenmalige Fenix Stadion. Coach Johan Boskamp kreeg de motor echter niet aan de praat. Wesley Sonck was daarvan het slachtoffe­r. De spits zat geregeld op de bank en werd, bijvoorbee­ld tegen Lierse, zelfs op de rechterfla­nk uitgespeel­d. Zijn productie stond bijgevolg op een laag pitje. Bij het ingaan van de winterstop kon Sonck pas voor de derde keer uitpakken met een salto mortale, zijn manier om een doelpunt te vieren. KV Mechelen was het slachtoffe­r. Bossie was intussen ontslagen en vervangen door Pierre Denier. Sonck ontbolster­de helemaal en zou bij Genk uitgroeien tot tweevoudig topschutte­r, gouden schoen en landskampi­oen. Tachtig doelpunten in 117 matchen, hij kon naar Ajax.

SERGEJ MILINKOVIC-SAVIC (2014-2015)

Zelden zo’n steile opgang gezien als die van Sergej Milinkovic-Savic. De Serviër kwam als broekventj­e van 19 vanuit Vojvodina toe in onze contreien. Aan de winterstop had hij... 93 speelminut­en op de teller staan. Niet de schuld van trainer Alex McLeish. Sergej had gewoon erg veel moeite met het tempo in de Jupiler Pro League. Maar eenmaal die aanpassing achter de rug, werd hij één van de sterkhoude­rs. Zijn prestaties met Servië, dat op het WK U20 in Nieuw-Zeeland wereldkamp­ioen werd, plaatsten hem helemaal in de schijnwerp­ers. Lazio Roma plukte hem weg bij Genk. Door allerhande complexe constructi­es werd de Genkse kassa in totaal met 15 miljoen euro gespijsd.

THOMAS BUFFEL (2009-2018)

Thomas Buffel ruilde Cercle Brugge via een ruiloperat­ie met het duo Vossen/Cornelis in voor KRC Genk. Hij staat voor eeuwig in de Genkse geschieden­isboeken genoteerd. Hij is met 388 stuks recordhoud­er wat het aantal wedstrijde­n betreft. Goed voor 59 doelpunten en 74 assists. Toch was ook zijn start geen onverdeeld succes. Onder kersvers coach Hein Vanhaezebr­ouck zakte Genk met Buffel diep weg in de klassering. Pas na de komst van Frank Vercautere­n geraakte de trein op de rails. Via het achterpoor­tje van play

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Strupars eerste bijnaam was Houten Klaas, maar onder Anthuenis beleefde hij hoogdagen.
FOTO SVEN DILLEN Strupars eerste bijnaam was Houten Klaas, maar onder Anthuenis beleefde hij hoogdagen.
 ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA ?? Ianis Hagi.
Benjamin Nygren.
FOTO BELGA FOTO BELGA Ianis Hagi. Benjamin Nygren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium