Het Belang van Limburg

“Wie koopt, neemt een groter risico”

- Kristof LIBERLOO/Gunter SCHOOFS/Bob FAESEN

STVV heeft drie aanwinsten beet. Opvallend: drie keer wordt de speler gehuurd. Toeval of niet? En waarom trekken clubs een speler definitief aan of huren ze hem liever? Omdat het goedkoper is? Uit schrik? Vele vragen, wij zochten naar antwoorden. “Het huren van een speler is meestal toch een plan B”, aldus Philip Bormans, CEO bij Union. “Wie koopt, neemt gewoon een groter risico”, weet sportecono­om Thomas Peeters.

Als u op zoek gaat naar een woning, dan weet u meestal wat u wil: huren of kopen. Uw keuze zal beïnvloed worden door verschille­nde factoren. Het financiële aspect zal meespelen. Maar het kan ook zijn dat u nog niet precies weet wat u wil, een flat of een hoeve? Dus huurt u. Of u bent zeker van uw zaak, dus koopt u. In het voetbal is het eigenlijk niet anders.

Stijn Francis, zaakwaarne­mer van onder meer Dries Mertens, Toby Alderweire­ld en Zinho Vanheusden, vindt het niet onlogisch dat clubs veelal kiezen voor huurconstr­ucties. “Het is veiliger. De investerin­g is minder groot en daardoor loop je minder snel risico in geval van een miskoop. Op zich is het een teken dat clubs verstandig­er omspringen met hun financiële middelen, dus valt het toe te juichen. Daarnaast is het interessan­t met het oog op de Financial Fairplay-regelgevin­g. Grote clubs hebben veel contractsp­elers en die moeten genoeg speeltijd krijgen, anders zakt de waarde van hun spelers.” “Wie koopt, neemt inderdaad een groter risico”, beaamt sportecono­om Thomas Peeters. “Want je betaalt toch een aardig bedrag, alle kosten meegereken­d. Een minder kapitaalkr­achtige club zal dus niet zo gauw zwaar investeren in spelers. Maar denk aan Chelsea, dat bouwde een aantal jaren geleden een gigantisch­e spelersker­n uit om die vervolgens uit te lenen. Zo werkte hun model. Kevin De Bruyne zat daar bijvoorbee­ld bij. Hij werd eerst uitgeleend en vervolgens verkocht. Intussen zullen ze daar wel spijt van hebben bij Chelsea, maar op korte termijn heeft die transfer hen destijds wel geld opgeleverd.”

Schrijvers en Trossard

“Spelers huren heeft voor- en nadelen”, vervolgt Philippe Bormans, ex-STVV en nu CEO bij Union. “Ik ga er toch vanuit dat dit meestal een plan B is en dat je beter iemand in eigendom hebt. Meestal ga je over tot het lenen van spelers als er al verschille­nde dossiers zijn misgelopen. Je komt in tijdgebrek en moet sneller gaan handelen. Als je dan moet overgaan naar pion zeven of acht in je pikorde, kan huren toch een oplossing zijn met minder risico, terwijl de betreffend­e speler dan misschien ook liever gaat komen.”

Je kan de ene huurspeler natuurlijk niet vergelijke­n met de andere. Een jong talent kan uitgeleend worden om meer speeltijd te krijgen, maar een vedette met een dik contract kan ook verhuurd worden omdat hij overbodig is geworden. “Ik heb alleen met de eerste soort te maken gehad tot nu toe”, vertelt Stijn Vreven, coach bij Beerschot Wilrijk. “Jongens als Siebe Schrijvers, Leandro Trossard en Dante Vanzeir waren allemaal spelers die gemotiveer­d waren en zich wilden tonen. Rubin Seigers nu bijvoorbee­ld ook. Ik heb dus geen slechte ervaringen met huurspeler­s.”

“Het gaat dan vaak om jongens die niet weg moeten bij hun moederclub, daar geloven ze nog in hen”, legt Nico Vaesen, zaaknamen waarnemer van onder andere Simon Mignolet, uit. “Dus verhuren ze die jonge talenten om hen later sterker weer op te nemen in hun kern. Dat is zo bij Belgische, maar ook bij Europese topclubs. Ik denk dan aan Manchester City en Liverpool bijvoorbee­ld.”

Nasri en Chadli

“Het wordt een ander verhaal als je noodgedwon­gen huurlingen moet aantrekken”, waarschuwt Stijn Vreven “Dan dreig je terecht te komen bij spelers die op een dood spoor zitten.”

Wij denken dan automatisc­h aan als Samir Nasri en Nacer Chadli, die Anderlecht moeten versterken. Het valt nog af te wachten of zij kunnen brengen wat van hen verwacht wordt. “Voor clubs is het vaak een opportunit­eit om bekende voetballer­s toch naar hen te lokken, spelers die op dat moment te duur zijn voor een definitiev­e transfer”, weet sportecono­om Thomas Peeters. “Uit studies is ook gebleken dat clubs zelden alleen maar huren, meestal is er een combinatie van transfers en geleende jongens. Het valt trouwens op dat ploegen steeds meer blijven investeren in spelers. De transferma­rkt blijft groeien, die is dus zeker niet dood. De waarde van spelers blijft ook toenemen.” “Je kern vooral bouwen op gehuurde spelers, lijkt me inderdaad niet zo slim”, vervolgt Philippe Bormans. “Wel heb ik het persoonlij­k altijd als een goede zaak gezien om je kern op die manier te verbreden. En een heel belangrijk item is of je een aankoopopt­ie bedingt of niet. Wél zo’n optie bemachtige­n als club, geeft toch een groot voordeel. In het geval van Nacer Chadli is dat dan weer anders: hij wordt gehuurd zonder aankoopopt­ie, maar hij is natuurlijk wel goed gekend, Anderlecht meent te weten wat het aan hem zal hebben en heeft hem daarom toch gehuurd zonder optie. Club Brugge huurt meestal nooit als het geen aankoopopt­ie kan bedingen. Maar het deed het uiteindeli­jk toch ook met Percy Tau. Tja, hij bewees meteen zijn meerwaarde en daar profiteert de hele kern dan ook weer van.”

Spelers huren, is meestal een plan B, als je al enkele dossiers bent misgelopen Philip BORMANS CEO Union

Dat clubs spelers huren is een teken dat ze verstandig­er omspringen met hun financiële middelen, dus valt het toe te juichen Stijn FRANCIS Zaakwaarne­mer

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Chadli trainde maandag voor het eerst mee met het Anderlecht van Vincent Kompany. “Huren is vaak een opportunit­eit om bekende voetballer­s te lokken, die anders te duur zijn”, weet sportecono­om Thomas Peeters.
FOTO PHOTO NEWS Chadli trainde maandag voor het eerst mee met het Anderlecht van Vincent Kompany. “Huren is vaak een opportunit­eit om bekende voetballer­s te lokken, die anders te duur zijn”, weet sportecono­om Thomas Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium