Het Belang van Limburg

Al 48 jaar keizer en op z’n 80ste nog onmisbaar

-

Vijftig jaar lid en achtenveer­tig jaar keizer van schutterij Sint-Laurentius Bocholt. Niemand in het Bocholter schuttersw­ezen doet het de 80-jarige Rik Kuppens na.

Rik werd lid in 1969, maar de smaak van het buksschiet­en kreeg hij eerder al te pakken in Kaulille. “Dat was tijdens de bondsfeest­en in Kaulille, waar ik aanwezig was met twee collega’s van brouwerij Martens. Ik schoot tot mijn verbazing erg goed”, zegt Rik. Hij sloot zich meteen aan bij Sint-Laurentius. “Daar schoot Rik zich in 1969 meteen tot koning en dat maar liefst drie jaar op rij. Rik werd in 1971 keizer, dus is hij dit jaar 48 jaar keizer van onze schutterij”, vertelt Angelien Vanleuken. Maar Rik doet meer dan alleen schieten bij SintLauren­tius. Zijn lijfspreuk is “Alste do nemes vur hubs, dan zal ich det waal doon.” Op die manier is hij bijzonder actief in de schutterij. Dat gaat van tenten opzetten en schietbome­n klaarmaken en plaatsen tot het schuttersl­okaal en de omgeving onderhoude­n en achter de toog staan,... En als keizer loopt hij nog alle optochten mee. “Op bondsfeest­en ontbreekt Rik nooit en bovendien haalt hij met zijn vaste schuttersh­and nog steeds bondskruis­en binnen. Als commandant en als vlaggendra­ger heeft Rik ook zijn sporen verdient. Tot slot geeft hij zijn ervaring graag door aan onze jeugd met onder meer de organisati­e van het Kinjer OLS samen met basisschoo­l De Driehoek”, zegt Angelien.

Rik Kuppens werd in 2017 tijdens de jaarlijkse investituu­r van het Broedersch­ap van de Heilige Sebastianu­s opgenomen in de Orde van de Rode Leeuw.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rik en Alice Kuppens.
Rik en Alice Kuppens.
 ??  ?? Een foto uit de oude doos.
Een foto uit de oude doos.
 ??  ?? Rik werd drie keer op een rij koning. In 1971 werd hij keizer.
Rik werd drie keer op een rij koning. In 1971 werd hij keizer.
 ??  ?? Rik als vaandeldra­ger.
Rik als vaandeldra­ger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium