Het Belang van Limburg

Proesmans stuwt België weer naar brons

- Geert STIENISSEN

De Belgische U23 wonnen brons op het EK in Praag. Daarmee herhaalde het team van coach Sven Hendrickx de prestatie van 2017. “We zijn uitermate trots op deze teampresta­tie”, klinkt het bij de broers Axel en Yves Poesmans.

België eindigde op de derde plek na Tsjechië en Duitsland maar voor uittredend Europees kampioen Nederland. Nieuw in de selectie was Toon Hendrickx (19) uit Heusden-Zolder. Maar voor de 23-jarige Hasseltse tweeling Axel en Yves Poesmans leverde Praag 2019, net als Brno in 2017, een bronzen medaille op. “We bevestigde­n dat de prestatie uit 2017 allesbehal­ve toeval was. Uiteraard hoopten we op een finaleplek en de daarmee gepaard gaande kwalificat­ie voor het WK. De halve eindstrijd tegen Duitsland eindigde echter op een teleurstel­ling. Gelukkig toonden we onze weerbaarhe­id door Frankrijk met 2-0 te verslaan in de kleine finale”, vertelt Yves, die net als broer Axel voor de Brasschaat Braves uitkomt.

De jonge Red Hawks begonnen met winst tegen Oekraïne en Kroatië. “Oekraïne was een te duchten tegenstrev­er”, vervolgt Yves. “Gelukkig scoorden we snel drie punten. We hielden daarna het hoofd koel, wat een 4-3-zege opleverde. Na de logische winst tegen Kroatië waren we zeker van de halve finale. Thuisland Tsjechië, onverslaan­baar op dit EK, bleek een maatje te groot in de derde poulematch. In de halve finale waren we niet opgewassen tegen Duitsland, dat meteen zes punten scoorde. Dat was wel pijnlijk.”

Broer Axel Poesmans behoorde met Benjamin Goffaux en pitcher Artuur Driessens tot de uitblinker­s. “Het blijft een ploegsport”, aldus de bescheiden Axel. “We hebben als team alles gegeven en als mijn persoonlij­ke prestatie heeft bijgedrage­n aan het mooie resultaat, dan ben ik daar uiteraard blij mee. Maar de beloning zit in het behalen van die bronzen medaille met een overtuigen­de collectiev­e 2-0-zege tegen Frankrijk.”

 ?? FOTO RR ?? België behaalde net als twee jaar geleden brons op het EK.
FOTO RR België behaalde net als twee jaar geleden brons op het EK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium