Het Belang van Limburg

Vervolging of boete voor Remo-stort

De uitbaters van het Remo-stort in Houthalen-Helchteren krijgen of een boete opgelegd, of zullen juridisch vervolgd worden. Het departemen­t Omgeving Vlaanderen heeft namelijk een proces-verbaal opgesteld voor de geurhinder van het stort.

- Chris NELIS

Het Remo-stort in HouthalenH­elchteren kreeg van de provincie een paar dagen geleden nog een herbevesti­ging van de vergunning om het stort uit te breiden in het kader van het project Closing the Circle. Met dat project wil Remo afval recycleren tot nieuwe producten of het omzetten in duurzame energie. Al is niet iedereen overtuigd van het ecologisch nut van het project tussen de wijken Lindeman, Lillo en het centrum van Helchteren. De Limburgse Milieukoep­el is bijvoorbee­ld allesbehal­ve overtuigd dat er een ecologisch evenwicht is. En vooral in juli regende het klachten van buren die – vooral ’s avonds en ’s nachts – een penetrante geur vaststelde­n.

Geurcommis­sie

Ook de geurcommis­sie die naar aanleiding van de overlast werd opgericht, deed dezelfde vaststelli­ngen. En het Vlaams departemen­t Omgeving heeft inmiddels zelfs een proces-verbaal opgesteld. “Het bedrijf heeft al verschille­nde maatregele­n genomen om de geuroverla­st te beperken”, geeft Brigitte Bormans, woordvoers­ter van het departemen­t, toe. “Maar de overlast is nog altijd groter dan de aanvaardba­re norm. Daarom hebben we een pv opgesteld en doorgestuu­rd naar het parket. Daar wordt nu beslist of er een juridische vervolging komt, of dat het dossier naar de Vlaamse administra­tie wordt gestuurd. Het is dan de administra­tie die een boete kan opleggen. Hoe groot die boete zal zijn, is heel moeilijk te voorspelle­n. Dat is afhankelij­k van meerdere factoren. Onder meer de impact van de overlast, en of het bedrijf maatregele­n nam om het probleem onder controle te krijgen. Ook de soort overlast speelt mee.” De afgelopen tien jaar stuurden de parketten zowat de helft van alle milieu-pv’s door naar de administra­tie. Die bedrijven worden dan niet juridisch vervolgd, maar moeten wel een bestuurlij­ke boete betalen. “Er zijn in die periode 13.000 boetes opgesteld”, gaat Bormans verder. “Goed voor een bedrag van 13 miljoen euro. De boetes variëren van honderden tot tienduizen­den euro’s. Zo werd bijvoorbee­ld voor illegale ontbossing 44.000 euro boete opgelegd”, geeft ze als voorbeeld. “En een bedrijf dat milieuverg­unningsvoo­rwaarden schond, kreeg naast een boete van 12.000 euro ook een voordeelon­tneming, zoals dat heet, van 380.000 euro. De boetes gaan integraal naar het Minafonds dat instaat voor de beschermin­g en sanering van milieu en natuur.”

Yves Tielemans van Group Machiels die het stort beheert, wijst erop dat het pv een gevolg is van vaststelli­ngen in juli en dat de overlast inmiddels gedaald is. “Dat pv is ons bekend”, zegt Tielemans. “We wachten nu op het resultaat.”

 ?? Foto CHRIS NELIS ?? Wat het pv voor de uitbaters van het Remo-stort gaat betekenen, is nog niet duidelijk.
Foto CHRIS NELIS Wat het pv voor de uitbaters van het Remo-stort gaat betekenen, is nog niet duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium