Het Belang van Limburg

Veiliger fietspad tussen Hasselt en Zonhoven

- Dirk JACOBS

Fietsers die een veiligere verbinding zoeken tussen Hasselt en Zonhoven kunnen binnenkort over het terrein van Pukkelpop. Daar wordt de ontbrekend­e schakel aangelegd om veiliger tussen de twee gemeentes te kunnen trappen.

“Dit project heeft veel doelen”, opent de Hasseltse schepen van Milieu Joost Venken (RoodGroen+). “We willen het gebied Kiewit-Zonhoven verder ontwikkele­n en zo van Domein Kiewit een echte poort naar De Wijers maken. Daar horen trage verbinding­en bij die de zachte weggebruik­ers toelaten om dit gebied te ontdekken. Bovendien willen we de open ruimte in onze stadsrand versterken.”

Verkeerspl­an

“Binnen dit plan passen ook groene en veilige fiets- en wandelverb­indingen”, zegt collega-schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “We willen immers doorheen dit gebied een fietsverbi­nding ontplooien als alternatie­f voor de drukke Kempische Steenweg. Die moet de tweewieler­s vanuit het centrum via de Banneuxwij­k naar de Corda Campus leiden. Vandaar gaat het verder over de Pukkelpopw­eide, op een fietspad dat we trekken van de Walenstraa­t tot in de Tulpinstra­at, langs de spoorlijn. Daar kan het fietspad aansluiten op een al bestaande maar nog onverharde fietsweg die naar voetbalclu­b Hades leidt. Van daaruit gaat het verder over het Domein Kiewit naar Kiewit-Heide en zo richting Zonhoven. Voor Kiewit-Heide werken we ook aan een verkeerspl­an, dat daar de gevaarlijk­e stroken moet ontlasten om zo de zachte weggebruik­ers meer comfort en veiligheid te bieden. Dit plan sluit perfect aan bij de idee van trage wegen die we voor heel de stad in kaart brengen en waar we ontbrekend­e schakels proberen te reconstrue­ren of vorm te geven.” Het ontbrekend­e deel van dit fietsluik behelst het gedeelte dat vanaf de Corda Campus tot in de Tulpinstra­at moet leiden. “De Corda Campus zelf moeten we beter toegankeli­jk maken voor fietsers”, vindt Schepers. “Daarom gaan we ook de manke overgang vanuit de Ruusbroecl­aan in de Banneuxwij­k naar Corda verbeteren. Daarna gaan we met de beheerders bekijken hoe we de fietsers in alle rust over de campus kunnen leiden naar de aansluitin­g met het nieuwe fietspad over de Pukkelpopw­eide. Dat gaan we verharden, net zoals het fietspad vanaf de Tulpinstra­at tot bij Racing Hades.”

Het geheel zal uitgevoerd worden nadat het landschaps­inrichting­splan begin 2020 in openbaar onderzoek is geweest. De Vlaamse overheid voorziet alvast de helft van de kostprijs, die in totaal 1 miljoen euro bedraagt.

 ?? FOTO SM ?? Fietsen tussen Hasselt en Zonhoven gaat nu al via de erg drukke Kempische Steenweg, maar echt aangenaam is dat niet te noemen.
FOTO SM Fietsen tussen Hasselt en Zonhoven gaat nu al via de erg drukke Kempische Steenweg, maar echt aangenaam is dat niet te noemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium