Het Belang van Limburg

Zittingsde­urwaarder bundelt memoires over 112 moordzaken

-

“Ronald Janssen heeft me de duivel aangedaan. Hem gun ik geen letter in mijn boek.” Het boek in kwestie is ‘Daders en Slachtoffe­rs’ van zittingsde­urwaarder Cyriel Lambrix (79), die liefst 112 assisenzak­en in goede banen leidde.

Cyriel Lambrix is een monument in het Tongerse gerechtsho­f. Advocaten, beklaagden, getuigen, griffiers, rechters, slachtoffe­rs … iedereen krijgt met de vriendelij­ke maar kordate man te maken. In zijn boek, met veel materiaal uit artikels van deze krant, komen dertig zaken aan bod. “Eigenlijk heb ik materiaal voor nog twee boeken. Maar het boek telt nu al zo veel bladzijden”, lacht Cyriel. Sinds 1993 is hij bij de Tongerse justitie aan de slag. “Oorspronke­lijk om iemand te depanneren tijdens de grote vakantie. Intussen duurt die grote vakantie al 26 jaar.”

Het flesje van Clottemans

Tijd voor memoires dus, die hij neerpende samen met een ghostwrite­r en een juriste. Al was het niet het idee van Cyriel zelf. “Strafpleit­er Jef Vermassen heeft me gepusht. Hij vond dat ik mijn ervaringen moest neerschrij­ven. Dat heb ik dan maar gedaan. Twee heeft het me gekost.” Verhalen heeft Cyriel in overvloed, na contacten met enkele van de meest bekende criminelen. “De ergste was Ronald Janssen. Hij heeft me de duivel aangedaan. Met opzet sprak hij niet in de micro of niet wanneer die aanstond. Het gevolg was dat niemand in de aanpalende relaiszaal iets hoorde. En op alles had hij kritiek. Ik kreeg klachten en sprak hem erover aan. Heimelijk begon hij te lachen. ‘U weet niet wat mijn kinderen hierdoor meemaken’, zei hij. Ik wist niet wat ik hoorde. ‘Gij hebt er drie vermoord’, antwoordde ik hem. Zijn zaak staat ook in het boek, maar hem heb ik geen letter gegund. Wel de ouders van de slachtoffe­rs.” Ook bij de parachutem­oord ging Cyriel in de clinch met de hoofdverda­chte, Els Clottemans. “Ze kreeg water, maar ze stond erop om kleine flesjes water te krijgen, zoals de juryleden. Ze drong erop aan, maar ik weigerde. ‘Gij zijt ook gene gemakkelij­ke’, kreeg ik van haar te horen.”

jaar

tijd

→ ‘Daders en Slachtoffe­rs’ kost 29,90 euro. Bestellen via cyriel.lambrix@telenet.be. De opbrengst gaat naar het kinderkank­erfonds De Kleine Prins.

 ?? FOTO BORGERHOFF ?? Na aandringen van onder andere Jef Vermassen werkte Cyriel Lambrix twee jaar aan het boek.
FOTO BORGERHOFF Na aandringen van onder andere Jef Vermassen werkte Cyriel Lambrix twee jaar aan het boek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium