Het Belang van Limburg

Extra geurstudie toegevoegd aan dossier Loonse megastalle­n

- Jozef CROUGHS

In het dossier van de uitbreidin­g van het landbouwbe­drijf van de familie Haesen-Hargot is een nieuwe geurstudie besteld, en volgt er vanavond ook een nieuwe infovergad­ering. De commotie rond het bedrijf gaat nog steeds niet liggen.

Het bedrijf van de familie HaesenHarg­ot ligt in een landbouwzo­ne in het Loonse Gors-Opleeuw, aan de Haagsmeers­traat op de grens met Wellen. “Al meer dan 26 jaar is dat zo, en er waren nooit klachten. Tot onze overbuur plots aanstoot nam aan ons bedrijf”, zegt Jean-Paul Haesen. “Hij woont er nog maar pas en was perfect op de hoogte dat er aan de overkant van de straat een landbouwbe­drijf lag, in landbouwzo­ne nota bene. Sinds die dag heeft blijkbaar plots de hele buurt last en geurhinder van ons bedrijf.”

180.000 kippen

De protesten staken vrijwel meteen de kop op toen in november vorig jaar bekendraak­te dat het bedrijf uitbreidin­gsplannen had. Er zouden twee varkenssta­llingen en een kippenvetm­esterij van 180.000 dieren bijkomen, een plan waarvoor de gemeente Borgloon destijds een voorwaarde­lijk gunstig advies afleverde.

In februari kwam er echter minder goed nieuws voor de landbouwfa­milie, toen de provincie de kippenstal niet toeliet. De varkenssta­llen mochten wel. De provincie baseerde zich op ongunstig advies van de Vlaamse milieudien­st, gebaseerd op de strenge normen voor de emissie van ammoniak, voor geuroverla­st en voor fijn stof. “Dat advies kunnen we niet zomaar naast ons neerleggen”, zegt gedeputeer­de Inge Moors, bevoegd voor de omgevingsv­ergunninge­n.

Het bedrijf is daarop in beroep gegaan bij de minister, die nu de knoop moet doorhakken. Daarom werd nu ook een nieuwe studie toegevoegd aan het dossier. Het gemeentebe­stuur geeft vanavond ook een verplichte informatie­vergaderin­g waar de experts van het bedrijf uitleg geven over de uitbreidin­gsplannen. “De beroepspro­cedure in verband met de vorige aanvragen is nog lopende. Het gaat hier om een extra toegevoegd­e studie omtrent de geuremissi­enormen die wij aan het dossier hebben toegevoegd. Dat is alles, maar wij zijn verplicht om een infovergad­ering te geven”, zegt Jean-Paul Haesen.

“Landschaps­kanker”

Volgens Ronald Jacobs, medewerker van Natuurpunt uit Geetbets, hebben meer dan tachtig gezinnen in de buurt last van geur en fijn stof volgens de berekening­en van het milieueffe­ctenrappor­t. Natuurpunt verzet zich al langer hevig tegen de “megastalle­n” in Zuid-Limburg. “De impact op de vlakbij gelegen natuurgebi­eden zoals het Bellevuebo­s is – ondanks de duizenden varkens en 180.000 kippen – volgens de aanvrager verwaarloo­sbaar. Maar bedrijven als deze betekenen niet alleen een aantasting van het klimaat, maar ook een aanslag op de landbouw”, zegt Jacobs. “Wie de huidige inplanting­sgolf in de open ruimte ziet moet zich toch vragen stellen. Geen uitbreidin­g maar een verwijderi­ng van deze landschaps­kanker zou op het agenda moeten staan”, aldus Jacobs. Jos Ramaekers, coördinato­r van Natuurpunt Limburg, wil niet reageren voor hij het volledige dossier heeft kunnen inkijken. Tot de sluiting van het openbaar onderzoek op 10 september kan de aanvraag worden ingekeken via het omgevingsl­oket of op de dienst omgeving van de stad. De infovergad­ering vindt vanavond plaats om 18 uur in het stadhuis van Borgloon.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium