Het Belang van Limburg

250 soldaten spelen Amerikaans­e bevrijding na

- Dirk JACOBS

In het weekend van 7 en 8 september viert de stad Hasselt de 75ste verjaardag van de Amerikaans­e bevrijding. Het absolute hoogtepunt van de festivitei­ten is het tweedaagse bezoek van de groep 2nd Armored in Europe. Zij spelen de herovering van de stad na met en 75 voertuigen 250 soldaten vanuit alle hoeken van de wereld.

“Op 7 september is de bevrijding van Hasselt dag op dag 75 jaar geleden”, vertelt Jan Wouters, kabinetsch­ef van burgemeest­er Steven Vandeput, die de festivitei­ten rond de verjaardag organiseer­t. Hij doet daarvoor onder andere beroep op de Hasseltse 2nd Armored-specialist Frank Vanstreels, die wellicht de grootste verzamelin­g van materiaal van deze divisie in huis heeft die hij momenteel ook tentoonste­lt in Het Stadsmus. “Frank organiseer­t samen met Jos Sterk ook een reeks lezingen in de abdij van Herkenrode, waar de 250 soldaten van 2nd Armored in Europe vanaf vrijdagavo­nd een ‘kamp’ optrekken”, aldus Wouters. “Zaterdagvo­ormiddag nemen de soldaten deel aan een plechtighe­id in Nederland, daarna komen ze naar hier. Hasselt vormt het eindstatio­n van een tiendaagse waarin de groep de hele route die ze in België aflegde, zal overdoen in authentiek­e kostuums en met authentiek­e voertuigen.”

Bevrijding­sbal

“Zaterdagna­middag rijden de soldaten in colonne naar het Hasseltse Kolonel Dusartplei­n waar de bezoekers vanaf 16 uur een uur lang kunnen genieten van hun uitrusting en voertuigen. Daarna trekt de groep de binnenstad in waar ze de bevrijding, zoals die in 1944 gebeurde, zal overdoen. Om 19 uur start een groot bevrijding­sbal, met brassband en wellicht ook dansers volgens die tijd. Ook bezoekers mogen mee de dansvloer op”, aldus Jan Wouters. Zondag kunnen de mensen dan het militaire kamp in Herkenrode bezoeken tussen 10 en 15 uur. Daar krijgen ze een beeld van hoe de soldaten leefden. Er zijn drills, voertuigen en er wordt uitrusting tentoonges­teld. U kunt er zelfs deelnemen aan een potje honkbal of American football. “Aan de abij van Herkenrode gaan dan ook lezingen door en is er een unieke fototentoo­nstelling. De allerklein­sten kunnen in workshops vlaggen versieren. Zondagnami­ddag rijden de soldaten rond 16 uur weer naar het Dusartplei­n voor een bloemenhul­de aan het monument. Nadien krijgt de stad de sleutel van de bevrijde stad terug, als eindpunt van twee dagen bevrijding­sfeesten. Het hele programma is volledig gratis.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Voor de festivitei­ten rond de 75ste verjaardag van de bevrijding doet organisato­r Jan Wouter (rechts) onder meer een beroep op Hasselaar Frank Vanstreels (links).
FOTO SERGE MINTEN Voor de festivitei­ten rond de 75ste verjaardag van de bevrijding doet organisato­r Jan Wouter (rechts) onder meer een beroep op Hasselaar Frank Vanstreels (links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium