Het Belang van Limburg

Indrukwekk­end gevelschil­derij in Kleine-Spouwen

-

In Kleine-Spouwen verrees afgelopen weekend een enorm gevelschil­derij van 10 bij 10 meter in de Jaak Vandersand­enstraat. “De tekening verwijst naar de bijnaam van de inwoners van ons dorp: ‘de geiten’. De moederfigu­ur op de gevel bekommert zich immers om een klein geitje”, zegt kunstenare­s Hilde Vanhees (44).

De zenhouding van de vrouw in de tekening verwijst dan weer naar het wellnescen­trum dat Hilde Vanhees uitbaat. “De innerlijke rust die ik dagelijks meegeef aan mijn cliënten als massagethe­rapeute probeer ik al sinds mijn kinderjare­n voor mezelf te vinden in tekenen en schilderen. Het geeft me een grote voldoening om bezig te zijn met kunst”, vertelt Vanhees. “Van opleiding ben ik architecte. Daarnaast heb ik in mijn vrije tijd net een kunstoplei­ding van tien jaar afgerond in de schilderku­nst en weldra start ik een vervolgopl­eiding aan de Hogeschool in Hasselt.”

Graffitist­ijl

Vorig jaar bedacht Vanhees nog het vuurthema van het kunstwerk dat pronkt bovenop de schoorstee­n van de plaatselij­ke steenfabri­ek. “De creativite­it borrelt altijd”, lacht ze. “Vorige zomer heb ik een eerste gevelschil­derij in graffitist­ijl aangebrach­t tegen de achterbouw in onze tuin vlakbij het zwembad. Daarop duikt een persoon het water in. Toen is ook het idee ontstaan om uit te pakken met een nog groter werk. De blinde gevel van de woning van mijn opa was met 10 bij 10 meter het ideale canvas voor dit schilderij”, vervolgt de kunstenare­s.

Geitjes

De gedetaille­erde gevelteken­ing heeft een aantal herkenbare elementen. “In Kleine-Spouwen worden de inwoners al spottend ‘de geiten’ genoemd. De moederfigu­ur in de tekening bekommert zich dan ook om een klein geitje. De vrouw zelf verkeert in een zenmoment, wat dan weer verwijst naar de innerlijke rust die je vindt bij ons welnesscen­trum. Ik ga ook het logo van onze zaak in de rechterbol tussen de papavers en klaprozen aanbrengen met een lichtgeven­de fosforverf.”

Hilde werkte vijf dagen aan het opvallende pronkstuk dat een ware aandachtst­rekker is in het kleine kerkdorp. Haar schoonzusj­es hielpen onder andere met het aanbrengen van de primer. Hildes echtgenoot en kinesist Bert Meers kroop mee in de hoogtewerk­er. “Samen hebben we elke dag twaalf uur lang flink doorgewerk­t, inderdaad vaak zeer hoog in de kraan. In totaal hebben we dan zo’n 50 verfbussen opgebruikt”, lacht de kunstenare­s.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Hilde Vanhees en haar echtgenoot Bert Meers creëerden samen het indrukwekk­ende gevelschil­derij.
FOTO JOHNNY GEURTS Hilde Vanhees en haar echtgenoot Bert Meers creëerden samen het indrukwekk­ende gevelschil­derij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium