Het Belang van Limburg

Telkens dezelfde films op tv

- Raymond DE CONDÉ

Eerst in de bioscoop, een klein halfjaar later op DVD en iTunes, vervolgens betaaltele­visie en tenslotte het open net: dat is zowat de traditione­le levenskete­n van een film. Door de groei van het aantal Vlaamse zenders is het filmaanbod op tv intussen groter dan in de bioscoop, al komt u tussen de zowat 50 films die per week vertoond worden natuurlijk vaak dezelfde titels tegen. En nog eens. En nog eens...

Zo werden sommige films in de eerste helft van 2019 alleen al viermaal uitgezonde­n op televisie. Dat geldt voor onder meer ‘Lethal Weapon’ uit 1987 (viermaal op Zes), ‘Escape From New York’ met Kurt Russell uit 1981 (viermaal op CAZ), de horrorfilm ‘The Apparition’ uit 2012 (viermaal op Zes), actieprent ‘Double Impact’ uit 1991 waarin Jean-Claude Van Damme zijn eigen dubbelgang­er speelt (viermaal op Zes) en ‘Nancy Drew’ uit 2007 (eenmaal op Vijf, driemaal op Zes).

Allemaal B-films of films die al wat kilometers op de teller hebben. Het is niet verwonderl­ijk dat net die titels op de kleinere zenders vaker te zien waren, want onze mediabedri­jven hebben verschille­nde kanalen die ze van films moeten voorzien. Zo heeft DPG Media naast VTM ook zenders Q2, Caz en Vitaya. Bij SBS Belgium zijn dat Vier, Vijf en Zes. Zijn de films eerst nog op de hoofdzende­r te zien, duiken ze later op de kleinere kanalen op. Bovendien hebben die zenders allemaal een eigen profiel: bij vrouwenzen­der Vijf zijn dat vooral romantisch­e komedies, drama’s en dansfilms, bij Zes dan weer vooral Amerikaans­e klassieker­s en actiefilms.

Pakketten

Maar waarom net telkens diezelfde films, en niet eens een andere Hollywoodk­lassieker? “Omdat films door de zenders in principe in pakketten bij de distribute­urs aangekocht worden”, vertelt regisseur Jan Verheyen. En dat doen ze dus ook bij de grote Amerikaans­e studio’s Disney, Warner Paramount, Sony en Universal, die in dat pakket heel wat kleinere prenten bij hun topfilms verpakken. Bovendien zijn dat vaak exclusivit­eitscontra­cten: zo heeft Vier de ‘Harry Potter’-films, de ‘Ocean’s’-trilogie en ‘Lord of the Rings’ bij Warner aangekocht. Of kopen ze hele franchises aan, zoals ‘Indiana Jones’ of ‘The Hunger Games’. “Die exclusivit­eitscontra­cten zijn wel wat verwaterd”, zegt een insider. “Vroeger waren er contracten voor de volledige output van een studio. Dat gebeurt nu niet meer.”

De rechten op films worden gekocht voor een aantal jaren en een aantal uitzending­en of reruns. Soms is er al een re-run binnen de 24 uur (eerst in de avond, dan de namiddag erna) of binnen dezelfde week, omdat dan een ander publiek kan bediend worden. Ook dat wordt contractue­el bepaald. Of de films voor zenders een koopje zijn? “Dat is erg afhankelij­k van de titel”, klinkt het bij SBS Belgium. “Recente films zijn niet goedkoop. Maar door de lange levensduur en de hoge inzetbaarh­eid van films valt die kost op lange termijn relatief goed mee.”

Kijkcijfer­s

Telkens dezelfde films zijn evenwel geen garantie voor torenhoge kijkcijfer­s. Het succes van een film op tv is afhankelij­k van allerlei factoren. Zo speelt de intrinsiek­e commerciël­e waarde van de productie een rol, maar ook de zender waarop die te zien is, de dag en het tijdstip van uitzending en de concurrent­ie op dat moment. Films op veelbekeke­n zenders zoals Eén, VTM en Vier scoren in de regel beter. De kijkcijfer­s zijn ook geen verlengde van de bezoekcijf­ers van de bioscoop. De best bekeken buitenland­se films op tv dit jaar waren tot nog toe ‘Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children’ en ‘Baywatch’, met meer dan een half miljoen kijkers op VTM, veel meer dan in de bioscoop. En toch verrassend: Vlaamse films doen het over het algemeen beter dan Amerikaans­e blockbuste­rs. Het record over de zenders heen staat dit jaar tot dusver op naam van ‘Pippa’ van Marc Punt. Naar de komedie met Nathalie Meskens en Tom Van Dyck keken op 26 januari (en zeven dagen daarna uitgesteld) maar liefst 680.275 Vlamingen op VTM. De best bekeken film op tv is overigens nog altijd ‘FC De Kampioenen - Jubilée General’, met 1.593.000 kijkers, waarvan 1.322.000 live op 1 januari 2018 en 271.000 uitgesteld.

 ?? Foto RR ?? zijn eigen Van Damme Jean-Claude keer op tv. Impact’, waarin jaar al vier
Ook ‘Double dit
speelt, verscheen dubbelgang­er
‘Lethal Weapon’ werd in de eerste helft van 2019 al vier keer uitgezonde­n.
Foto RR zijn eigen Van Damme Jean-Claude keer op tv. Impact’, waarin jaar al vier Ook ‘Double dit speelt, verscheen dubbelgang­er ‘Lethal Weapon’ werd in de eerste helft van 2019 al vier keer uitgezonde­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium