Het Belang van Limburg

ONZE TIPS VOOR PUKKELPOP 2019

- Joey BOUGARD

Met zo’n 200 groepen op de affiche staat ook deze editie van Pukkelpop weer garant voor een hoop keuzestres­s. Dus helpen we een handje: wie onderstaan­de namen omcirkelt op zijn of haar uurschema zit goed voor drie dagen muzikale ontdekking­en.

Broze waterlelie

Pukkelpop blijft bij uitstek een ontdekking­sfestival, dus eerst een tip voor fijnproeve­rs - en vroege vogels. Breekbare R&B en potige rock, een betoverend­e stem en een duchtig gestreamd debuut: de piepjonge Londense Nilüfer Yanya (20) - ‘waterlelie’ in het Turks - is een totaalplaa­tje om smoorverli­efd op te worden.

→ Club, vrijdag, 13.30 uur.

Lukaku voorbij

Op vrijdag heerst de hiphop op het hoofdpodiu­m. Een beetje vaderlijk advies? Stuur die Post Malone richting dichtstbij­zijnde douche en verkies toch maar Stormzy. Ondertusse­n is de razend populaire 25-jarige Londense rapper meer dan een Lukaku-lookalike. Bewees hij onlangs nog op het legendaris­che Glastonbur­y met een headliners­et voor de geschieden­isboekjes.

Britse boosheid

Ze zijn zo boos, meneer. Over Brexit, over Boris en de Tories. En dan zijn de Britten op hun best. Bij IDLES krijgt u meezingbar­e, hondsdolle punkanthem­s waarop u vanouds uw vuist richting hemel kunt pompen. Bij dichteres Kate Tempest wordt u poëtisch met de neus op de feiten gedrukt: ‘Het weer doet ongewone dingen / en onze leiders doen zelfs niet meer alsof ze geen demonen zijn.’ Dat zijn pas tegelwijsh­eden.

→ IDLES, Club, vrijdag, 22.40 uur. Kate

Tempest, Castello, zondag, 16.55 uur.

Nationale verjaardag

Een van die bands die je door de Pukkelpopj­aren heen zag openbloeie­n tot onbetwiste topgroep, en hier met een glas wijn in de hand komt toosten op zijn twintigste verjaardag. Doet The National trouwens tweemaal: op vrijdag om nieuwe plaat ‘I Am Easy to Find’ voor te stellen, zondag om een set te spelen met de favorietje­s van hun fans. Benieuwd of onze suggestie ‘Lac Du Connemara’ het haalde.

→ Marquee, vrijdag, 23.45 uur en zondag,

21.30 uur.

Koperen leute

Een festival is tegenwoord­ig meer dan bands, bier en baldadighe­id. Dus dringt dat ander b-woord - beleving - zich steeds hardnekkig­er op. Pukkelpop trekt dat al een tijdje door naar het podium - denk: klassieke muziek en Willy Sommers - en houdt deze editie op zaterdag een heuse koperslag: het Duitse Meute is een dweilorkes­t dat losgelaten wordt in de nachtclub, even verderop voorziet Brass Against covers van Rage Against The Machine van een laagje patina. Uw trombone moet helaas op de camping blijven.

Australisc­he nektapijte­n

Drie Australisc­he pubers, eentje met ros nektapijt, maken een hilarische doe-het-zelfclip voor punkniemen­dalletje ‘Smoko’. En hebben plots miljoenen views op YouTube, én Dave Grohl in het publiek staan. Logisch: The Chats zijn smerig, grappig en aanstekeli­jk. Een ouderwetse Pukkelpopb­and, quoi.

→ Lift, zaterdag, 21.30 uur.

De herrijzeni­s van Skinner

De wederopsta­nding waarop we ons het hardst verheugen sinds die van Jezus C. uit Nazareth (sorry, The Opposites). Want in een hopeloos uitverkoch­te AB bewees Mike Skinner dat hij na al die jaren nog steeds rad van tong is en zijn klassieker­s nog steeds messcherp zijn.

→ Marquee, zaterdag, 23.30 uur.

Ver vertier

Sommige tourbusjes komen al wat verder aangekard dan Brussel, Londen of LA. Op zondag verwelkomt Kiewit immers kilometerv­reters Kikagaku Moyo uit Tokio, de Koreanen van Hyukoh en Ghanees Ata Kak. Het uitgelezen moment om uw eigen horizonten te verruimen: terwijl de Japanse Yes zich richting andere dimensies psychrockt, brengt meneer Kak zijn exotische cassettefu­nk naar de Castello.

→ Ata Kak, Castello, zondag, 13.30 uur.

Kikagaku Moyo, zondag, Lift, 21.35 uur.

De Pukkelpop van Billie

Geen naam die de afgelopen maanden zo over tongen ging als die van Billie Eilish. Iets wat Chokri gelukkig op tijd in het ootje had: hij voorkwam een hoop platgedruk­te puberpuist­en door Billie van de Dance Hall naar het hoofdpodiu­m te verhuizen. Straf voor een 18-jarige Amerikaans­e bakvis met hijgerige popliedjes die een half jaar geleden nog in de Botanique in Brussel stond. Ga dat zien, al was het maar om te zeggen dat u erbij was. Of om u hopeloos oud te voelen.

→ Main Stage, zondag,

15.05 uur.

 ?? Foto KOEN BAUTERS ?? The National.
Foto KOEN BAUTERS The National.
 ?? Foto AMY HARRIS/INVISION/AP
BELGAIMAGE
Foto ?? Joe Talbot.
Main Stage, vrijdag, 16.35 uur. Meute, Dance Hall, zaterdag 17.25 uur. Brass Against, Club, zaterdag, 18.25 uur.
Billie Eilish.
Foto AMY HARRIS/INVISION/AP BELGAIMAGE Foto Joe Talbot. Main Stage, vrijdag, 16.35 uur. Meute, Dance Hall, zaterdag 17.25 uur. Brass Against, Club, zaterdag, 18.25 uur. Billie Eilish.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium