Het Belang van Limburg

Zonnepanel­en op flatgebouw plaatsen wordt makkelijke­r

Vlaanderen moet Europese richtlijn omzetten

- Chris NELIS

HASSELT/GENK - Een nieuwe Europese richtlijn maakt het voor bewoners van gemeenscha­ppelijke gebouwen gemakkelij­ker om zonnepanel­en op het dak te zetten. Vooral voor appartemen­ten met veel eigenaars is het zowel voor bewoners als energiebed­rijven juridisch zo complex dat het zelden gebeurt.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) bevestigt dat de Vlaamse administra­tie zich voorbereid­t op de uitwerking van de nieuwe richtlijne­n.

Voor het plaatsen van zonnepanel­en op flatgebouw­en kunnen er een aantal praktische bezwaren ontstaan: verschille­nde eigenaars, de verdeling van de kostprijs en opgewekte energie, de discussie over aparte of gezamenlij­ke meters, zelfs de verdeling van de schaduw. Of wat als een appartemen­t verkocht wordt en de nieuwe eigenaar wil geen zonnepanel­en?

“De nieuwe regels zullen het voor de eigenaars en energiebed­rijven gemakkelij­ker maken om zonnepanel­en te plaatsen”, aldus minister Peeters.

De regels om zonnepanel­en op flatgebouw­en te zetten, worden binnenkort dankzij een nieuwe Europese richtlijn eenvoudige­r. Nu zijn die zo ingewikkel­d dat eigenaars hun plannen vaak snel opbergen en energiebed­rijven niet geïnteress­eerd zijn. “Maar de precieze uitwerking is voor de volgende Vlaamse regering”, zegt uittredend minister Lydia Peeters (Open Vld).

Dirk Vandebergh probeert al een jaar om zonnepanel­en op het dak van zijn appartemen­tsgebouw te zetten. “Ik heb vijf energiebed­rijven gecontacte­erd, en niemand ziet het zitten om die zonnepanel­en te plaatsen. Meestal maken ze zich er vanaf met halfslacht­ige en vreemde antwoorden. Te hoog, te complex, maar vooral: er zijn te veel eigenaars. De organisati­es die ik gecontacte­erd heb, zeggen dat er geen duidelijk kader is.” “We missen inderdaad een duidelijk wettelijk kader voor het plaatsen van zonnepanel­en”, zegt Esmée van Gerven, die voor Stebo projecten over duurzaam wonen begeleidt. “Het is niet onmogelijk, maar er zijn zoveel mogelijkhe­den om iets te interprete­ren dat niet alleen bedrijven, maar ook eigenaars van appartemen­ten minder geneigd zijn om zonnepanel­en op hun daken te zetten.”

Schaduw

Ook bij energiedis­tributeur Luminus kennen ze het probleem. “Als je met meerdere eigenaars zit, kan de procedure lang duren”, zegt woordvoerd­er Martine Moreau. “Wat als een van de eigenaars niet wil meewerken? Moet er voor iedereen een aparte meter komen? Wat als iemand zijn appartemen­t verkoopt? Dat maakt het allemaal onnodig complex. Daarom hopen we dat er een wettelijk kader komt waardoor we dit soort dingen kunnen voorkomen.”

“Het loopt alleen goed als je de energie en de kostprijs netjes over elke eigenaar kan verdelen”, zegt Danny Cresens van het bedrijf AD Sunenergie. “Bovendien moet je uitmaken welk deeltje van

Moet er voor iedereen een aparte meter komen? Wat als iemand zijn appartemen­t verkoopt? Dat maakt het allemaal onnodig complex

Martine MOREAU Luminus

Richtlijn

het dak voor wie is. En ook dat is niet vanzelfspr­ekend. Zo kan een deel van het dak bijvoorbee­ld op bepaalde momenten schaduw vangen, waardoor de opbrengst minder is. Het kan ook zijn dat een deel van het dak meer naar het zuiden gericht is en een ander deel meer naar het oosten. Ook daar zit een verschil in opbrengst. Zo zou er weer discussie tussen de eigenaars kunnen ontstaan.”

Minister van Energie in de Vlaamse regering van lopende zaken Lydia Peeters (Open Vld) zegt dat er momenteel verschille­nde mogelijkhe­den zijn om zonnepanel­en op daken van appartemen­ten te installere­n. “Dat kan zelfs in verschille­nde formules”, zegt Peeters. “Per woning, voor de gemeenscha­ppelijke delen of een combinatie van die twee. Om het plaatsen van zonnepanel­en nog meer aan te moedigen, is er een Europese richtlijn die het de eigenaars en energiebed­rijven gemakkelij­ker moeten maken om zonnepanel­en te plaatsen. Momenteel is de Vlaamse administra­tie die aan het uitwerken. Maar het is aan de volgende Vlaamse regering om die om te zetten in duidelijke regels.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Dirk Vandebergh slaagt er maar niet om zonnepanel­en te plaatsen op het dak van zijn appartemen­t.
FOTO CHRIS NELIS Dirk Vandebergh slaagt er maar niet om zonnepanel­en te plaatsen op het dak van zijn appartemen­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium