Het Belang van Limburg

IEDEREEN ONTKENT: nog steeds 10 mannen in cel voor foltermoor­d

Tien mannen in de cel voor dodelijke foltering

- Caroline Vandenreyt/ Nancy Vandebroek

Veel moet de uitgeweken Antwerpena­ar niet weten van al die aandacht voor zijn vakantiehu­isje in het Waalse Forzée (bij Rochefort). “Het is al erg genoeg dat het zes weken verzegeld is geweest”, reageert Hans Van Leeuwen (83). Hij is het die op dinsdag 12 maart het lichaam van Genkenaar Hilal Makhtout (33) heeft gevonden, in de slaapkamer van zijn chalet. “Ze hadden maandagoch­tend gebeld, of de vakantiewo­ning nog die dag gehuurd kon worden. Dat is niet gebruikeli­jk, neen. Maar ze was vrij en dus konden die mannen komen. Met twee stonden ze hier ’s namiddags aan de deur om de sleutel af te halen.”

Een rit van dik honderd kilometer hadden de Genkenaren er op dat moment opzitten. In een bestelwage­n met een wel zeer bijzondere lading: een halfdode Hilal Makhtout. Hij was brutaal onder handen genomen aan zijn flat in Genk. Nog op een paar verdoken plaatsen in de buurt toen het folterverh­aal te snel de cité rondging. En uiteindeli­jk zelfs in dit stukje Ardennen. Tien Genkse twintigers zitten intussen in de cel voor de martelmoor­d. Hun versies verschille­n stuk voor stuk, de ene minimalise­ert nog meer dan de andere.

Jointje

Feit is dat een vijftal gasten de 33-jarige Genkenaar (onaangenaa­m) verrasten toen die met een vriend een jointje zat te roken in de garagebox aan zijn studio aan de Koning Boudewijnl­aan in Genk. Hilal werd meteen bij de kraag gegrepen, zijn maat kreeg de boodschap zich heel erg koest te houden. Een strafexped­itie, dat was de bedoeling van de daders. De inzet was zo’n drie kilo verdwenen cocaïne, met een straatwaar­de van een dikke 100.000 euro.

Samen met twee broers uit Winterslag huisde Hilal sinds een paar maanden in de huurflat in Nieuwe Kempen. De 33-jarige invalide hield wel van een jointje en zou ook verkocht hebben om rond te komen. De twee broers Yassine (22) en Amine (21) A. zouden dan weer actief zijn geweest in de cocaïnehan­del. Omdat Hilal erom bekend stond dat hij behoorlijk diep in de schulden zat, ging de verdenking snel naar hem na de verdwijnin­g van het dure witte poeder.

Ondervragi­ng

Geweten is dat ‘het milieu’ niet zo licht omspringt met dit soort fratsen. Het is niet uitgeslote­n dat de leverancie­rs serieuze druk op de daders hebben gezet om voor ophelderin­g (en hun centen) te zorgen. De ondervragi­ng zou in elk geval de dood van Makhtout betekenen. Mogelijk werd de man dagenlang gefolterd. Zijn lichaam stond vol sporen van mishandeli­ng. Zo zou hij bewerkt zijn met een brandende sigaret, vastgebond­en, de botten gebroken en geslagen met een hamer. Omdat de scène aan de Koning Boudewijnl­aan te veel aandacht trok, waren ze met het slachtoffe­r doorgerede­n naar de garagebox van Genkenaar Vito F. (25). Daar zou de marteling onverander­d verder gaan, maar tot een bekentenis zou het nooit komen. Nog een aantal haltes zouden de daders aandoen met hun slachtoffe­r, om dan uiteindeli­jk maandag de tocht naar de Ardennen in te zetten.

Invalidite­it

Voor vrienden en buren kwam de folterdood van Hilal hard aan. “Een vreselijk einde, voor een sympathiek­e gast”, getuigde een buurvrouw. Hij leefde van een invalidite­itsuitkeri­ng. “Eigenlijk was Hilal veel te goed, hij zou iedereen zomaar bij hem laten slapen of eten. Terwijl hij zelf amper rondkwam. Hij was een tikkeltje naïef maar had een hart van goud.”

Voor de meeste buurtbewon­ers was de diefstal van coke niet meteen iets wat ze Hilal zagen doen. “Hij deed geen vlieg kwaad.” Maar in rook opgegaan was het witte goedje wel. En daarmee ook de (mogelijke) opbrengst van 100.000 euro. Hoe het plan voor de aanpak van Hilal is ontstaan of wie het initiatief nam, blijft onduidelij­k. De tien

Hij is verbrand met sigaretten, de ribben gebroken, geslagen met een hamer en vastgebond­en. Gevonden werd het lichaam van Genkenaar Hilal Makhtout (33) in een chalet diep in de Ardennen. “Ik kwam net zelfgemaak­te cake voor de gasten brengen. Toen ik die man zag liggen. Dood...”, vertelt verhuurder Hans Van Leeuwen (83) in Forzée. VANDAAG: martelmoor­d in Genk

MORGEN: Ronald Janssen doodde zijn buurmeisje en bleek seriemoord­enaar

in de cel hebben elk hun eigen verhaal, de meesten ontkennen ook dat ze er iets mee te maken hebben.

Ondanks het feit dat verschille­nde getuigen van dichtbij of veraf wel iets hebben gezien van de marteling blijven ook hun lippen stijf op elkaar. Zelfs de politie werd dat weekend maar schoorvoet­end verwittigd. De kroongetui­ge zelf - die samen met Hilal het jointje rookte - dook meteen ver weg van Genk onder. Anderen kregen plots last van geheugenpr­oblemen. Het was pas na een anonieme tip dat er ‘iets ernstig’ was gebeurd in de Nieuwe Kempen dat de politie op het spoor kwam van de daders. In de nacht van maandag op dinsdag werd flatgenoot Yassine A. opgepakt, achteraf is ook zijn jongere broer in de boeien geslagen en hun Italiaanse vriend Vito F.

Vakantiech­alet

Van het lichaam van Hilal was toen nog geen sprake. Wel werden bloedspore­n van de Genkenaar gevonden. Dinsdag kregen de Limburgse speurders dan een telefoontj­e van de Naamse collega’s dat in hartje Ardennen een lijk was gevonden dat wel eens het ‘hunne’ kon zijn.

Het was de eigenaar-verhuurder van de vakantiech­alet die Hilal Makhtout ontdekt had. “Ze kwamen hier met twee aan, later zouden er nog twee volgen. Zodra ze de sleutels hadden, zijn ze naar het huisje gegaan. Normaal breng ik mijn vakantiega­sten altijd een cake, om hen welkom te heten in de Ardennen. Zelfgebakk­en cake, voor alle duidelijkh­eid”, benadrukt Hans Van Leeuwen. Het ligt zichtbaar gevoelig dat sommige media beweerden dat hij met een taartje van de bakker kwam aandragen. “En dan noemen ze nog de meest waardeloze bakker in het dorp. Niet te eten, zijn taarten. Nee, ik maak mijn gebak voor de gasten altijd zelf. Appelcake want dat lust iedereen.”

Uithoek

Meer dan dertig jaar geleden heeft hij hier met zijn vrouw gekocht, één van de rustigste uithoeken in wat op zich al een rustige uithoek is: Forzée, bij Rochefort. Het koppel woont vandaag naast de chalet. “Ons huis heb ik helemaal zelf gebouwd. Aanvankeli­jk zijn we even op hotel verbleven tijdens de werken, maar dan hebben we de chalet gezet om tijdelijk te wonen. Nadat het huis af was, zijn we die gaan verhuren. Zowat het hele jaar hebben we wel gasten.” Op wat koeien na vind je hier niets dan stilte en groen. De ideale plek voor een weekendje. En blijkbaar ook om een lijk achter te laten? “Ik denk niet dat ze dat van plan waren. Volgens mij ben ik er te vroeg op uitgekomen. Normaal ga ik dezelfde dag nog iets lekkers brengen, maar die hengsten belden ’s ochtends om ’s middags te komen. Dan kan ik niets meer maken. Dus ben ik dinsdag geweest. Op dat moment heb ik het lichaam van die gast gevonden. Die mannen waren er niet, maar ze hadden wel hun pakje achtergela­ten.”

Het komt er nuchter uit. “Zeker. Ik ga echt niet zeggen dat het me veel deed. Je zag ook niets aan die man. Hij lag op zijn rug en leek net zoals iemand die een natuurlijk­e dood gestorven was. Zoals de mensen die je ziet bij een wake. Geen bloed of niets.” Opvallend voor een slachtoffe­r dat zo toegetakel­d was, urenlang gemarteld? “Daar was niets van te zien. Geen spatje bloed heb ik opgemerkt, integendee­l: het was hier properder dan zoals de meesten het achterlate­n. Die mannen hadden volgens mij al serieus gekuist.”

Verrast

Volgens de Antwerpena­ar is het niet onwaarschi­jnlijk dat de daders bij zijn aankomst in de buurt op zoek waren naar een plek om het lichaam weg te maken of materiaal om dat gedaan te krijgen. “In de grond moet je hier niet zomaar proberen te graven. Dertig centimeter en je zit op rotsen.” De plotse aanwezighe­id van combi’s en mannen in witte pakken kunnen de Genkenaren wel eens heel snel rechtsomke­er hebben doen maken bij hun terugkeer. Feit is dat hun keuze voor een chalet als ‘laatste rustplaats’ voor Makhtout een vreemde keuze is. Als het hun bedoeling was dat het lichaam gevonden werd (en de kans dus groot was dat de link met hen snel gelegd was) hoefden ze geen rit van dik honderd kilometer te maken. Dan hadden ze Hilal even goed ergens in of om Genk kunnen dumpen. Ook onderweg naar de Ardennen zijn er meer dan genoeg bossen, verlaten wegjes en een diepe Maas. Komt daar nog bij dat de chalet zelf al zichtbaar proper gemaakt was, wat je ook niet meteen doet als een lijk open en bloot mag gevonden worden.

Niet verhuren

Blijft ook de vraag: waarom een eenzame chalet net in Forzée? Je moet al heel goed zoeken voor je hier belandt. Alhoewel vlakbij in Rochefort opvallend genoeg wel een taverne de naam Le Limbourg draagt… “Ik heb gehoord dat een vriend hier al eens was geweest, zo kenden ze het blijkbaar”, zegt Van Leeuwen. Intussen is duidelijk geworden dat de Genkenaren gewoon op internet gezocht hebben naar een afgelegen plek die ook nog eens goedkoop was. Voor 50 euro per nacht huur je hier dan ook de chalet. Een week zouden de daders er blijven, het werd net één nachtje. Hun vakantie in de gevangenis duurt intussen wel al verschille­nde maanden.

“De huur hebben ze wel vooraf betaald, maar hun verbruik was nog niet vergoed. Toen waren ze al weg. En dan heb ik het hier ook nog eens zes weken niet opnieuw mogen verhuren”, klinkt Van Leeuwen. “Waarom het allemaal bij mij moest...”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Al snel stond de politie aan de chalet, nadat eigenaar Hans Van Leeuwen belde dat hij een lichaam in zijn huisje had gevonden. Van de daders was geen spoor meer.
FOTO RR Al snel stond de politie aan de chalet, nadat eigenaar Hans Van Leeuwen belde dat hij een lichaam in zijn huisje had gevonden. Van de daders was geen spoor meer.
 ??  ?? Slachtoffe­r: Hilal Makhtout (33, Genk)
Waar: tussen zijn studio in Genk en een chalet in Forzée
Wanneer: 10 maart 2019
Dader: tien twintigers zitten in voorarrest, de meesten ontkennen
Feiten: Hilal werd gefolterd nadat 3 kilo cocaïne verdwenen was
Slachtoffe­r: Hilal Makhtout (33, Genk) Waar: tussen zijn studio in Genk en een chalet in Forzée Wanneer: 10 maart 2019 Dader: tien twintigers zitten in voorarrest, de meesten ontkennen Feiten: Hilal werd gefolterd nadat 3 kilo cocaïne verdwenen was
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? ’s Ochtends belden de daders om het huisje in Forzée te huren, ’s namiddags arriveerde­n ze met hun ‘pakje’ in de bestelwage­n. Na een rit van honderd kilometer vanuit Genk. Rustig en verlaten is het in elk geval.
FOTO TOM PALMAERS ’s Ochtends belden de daders om het huisje in Forzée te huren, ’s namiddags arriveerde­n ze met hun ‘pakje’ in de bestelwage­n. Na een rit van honderd kilometer vanuit Genk. Rustig en verlaten is het in elk geval.
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR .. ?? Aan zijn garagebox aan de Boudewijnl­aan werd Hilal een eerste keer aangepakt, daarna waren er nog verschille­nde haltes op de marteltoch­t.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR .. Aan zijn garagebox aan de Boudewijnl­aan werd Hilal een eerste keer aangepakt, daarna waren er nog verschille­nde haltes op de marteltoch­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium