Het Belang van Limburg

Hoe vijftien werkgroepe­n de regering moeten vormen met N-VA-teksten

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Volgende week gaan de Vlaamse onderhande­lingen pas goed van start. Dan komen 15 werkgroepe­n samen rond 15 thema’s als onderwijs, armoede, mobiliteit of welzijn. Die krijgen ook al meteen informatie over de budgetten.

Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA) wil bottom-up werken. Hij heeft alle mogelijke bevoegdhed­en die momenteel verdeeld zijn over negen Vlaamse ministers opgelijst. Op basis hiervan gaan 15 werkgroepe­n aan de slag. Per partij zitten daar zo’n vier mensen in, zowel technici als politici. Die werkgroepe­n krijgen al een tekst voorgelegd waar ze dan verder over zullen discussiër­en. Die teksten zijn opgesteld door N-VA, maar kunnen ook wel wat informatie omvatten die de partij gedistille­erd heeft uit de gesprekken met CD&V en Open Vld.

Regeerakko­ord

De werkgroepe­n zullen zaken waar ze het niet eens over geraken, doorspelen aan de centrale werkgroep waarin formateur Jan Jambon en de partijvoor­zitters zetelen. Daar worden de knelpunten dan verder uitgepraat. Zo wordt er dus aan een regeerakko­ord in 15 hoofdstukk­en geschreven. Verwacht wordt dat die werkgroepe­n een week of drie bezig zullen zijn. De uiteindeli­jke deadline voor de Vlaamse formatie is 23 september, de opening van het parlementa­ire jaar, maar de onderhande­laars hopen vroeger klaar te zijn.

Beschikbaa­r budget

De werkgroepe­n krijgen ook al meteen informatie over het budget dat beschikbaa­r is. Het is vooral uitkijken naar het budget van Welzijn. Vorige keer werd er voor Welzijn – tegen het einde van de legislatuu­r - 500 miljoen euro extra voorzien. In de startnota staat dat er “stevige budgetten” moeten komen voor een warm en sociaal Vlaanderen, maar dat er ook gekeken wordt naar “hervorming­en”. Dat betekent dus dat de sector zelf ook een inspanning moet leveren. Alle wachtlijst­en wegwerken is moeilijk, omdat er dan voor de personen met een beperking alleen al 1,6 miljard nodig is, zo heeft de administra­tie zelf uitgereken­d. Maar de verwachtin­gen zijn wel dat er meer geld op tafel komt dan vorige keer.

 ?? FOTO ISO ?? Vlaams formateur Jan Jambon laat vijftien werkgroepe­n de beleidsdom­einen uitdiepen.
FOTO ISO Vlaams formateur Jan Jambon laat vijftien werkgroepe­n de beleidsdom­einen uitdiepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium