Het Belang van Limburg

Nooit eerder zoveel meldingen van aanranding­en bij festivals

- Wout DESMYTERE / Benjamin PRAET

De nieuwe generatie laat niet makkelijk over zich heen lopen. Die stelt veel sneller haar grens

Liesbeth KENNES, expert seksueel geweld

HASSELT/BRUSSEL Opvallend veel

- muziekfest­ivals kregen dit jaar te maken met seksueel wangedrag. Rock Werchter, Dour, Tomorrowla­nd: het aantal aangiftes van aanranding of verkrachti­ng zit in stijgende lijn. Dat wil niet zeggen dat de festivalwe­ide gevaarlijk­er terrein is geworden, menen experts. “De huidige generatie stelt veel sneller grenzen.” Pukkelpop heeft zijn medewerker­s alvast extra gebrieft. Rock Werchter: één aangifte van aanranding. Dour: drie aangiftes van verkrachti­ng. Lokerse Feesten: één aangifte van verkrachti­ng. Tomorrowla­nd: drie aangiftes van aanranding, één aangifte van poging tot verkrachti­ng. The Qontinent, het dancefesti­val in Wachtebeke: drie aangiftes van verkrachti­ng.

Het aantal aangiftes leek nog nooit zo hoog als dit jaar. “Maar dat betekent niet per se dat er meer gevallen van seksuele intimidati­e plaatsvind­en”, zegt expert seksueel geweld Liesbeth Kennes. Zij schrijft het stijgend aantal meldingen toe aan een groter gevoel van waakzaamhe­id. “Het grote verschil met vroeger is dat zoiets toen niet bespreekba­ar was. Ik heb met veel vrouwen ouder dan 60 samengezet­en, en ze zeggen allemaal hetzelfde: daar mocht niet over gerept worden.”

Sneller grenzen stellen

De #MeToo-beweging bracht op dat vlak veel veranderin­g. “De nieuwe generatie laat niet makkelijk over zich heen lopen”, zegt Kennes. “Die stelt veel sneller haar grens.” En dus gaat het aantal meldingen naar omhoog. “Dat zien we overal in Europa”, aldus Erika Frans, expert seksueel misbruik bij Sensoa. “Waar de bewustword­ing stijgt, stijgen de cijfers ook. En dan zitten we nog steeds maar aan de top van de ijsberg. Er zijn nog steeds veel mensen die het laten gebeuren.” Ook Pukkelpop, dat gisteren startte, heeft het thema op de agenda. “De security en veiligheid­smedewerke­rs zijn extra gebrieft over ongewenst seksueel gedrag. Er is dus een verhoogde alertheid en waakzaamhe­id. Als er zich iets dergelijks voordoet, kunnen slachtoffe­rs uiteraard terecht bij de organisati­e. Onder welke vorm dan ook: EHBO, of eender welke medewerker. Dan wordt de nodige profession­ele begeleidin­g en ondersteun­ing gestart en worden meteen ook de politiedie­nsten verwittigd”, zegt woordvoerd­er Frederik Luyten.

Een festivalwe­ide zal sowieso altijd ‘gevaarlijk’ terrein zijn, zegt Erika Frans. “Uiteraard is er de alcohol, maar er is ook de vermoeidhe­id die zo’n festival met zich meebrengt. Je weerstand is minder dan anders.” Daar komt nog eens bij dat mensen met slechte bedoelinge­n snel weer kunnen opgaan in de massa. “Bovendien zitten jongeren in de fase van experiment­eren. De lijn tussen aanvaardba­ar en onaanvaard­baar gedrag is dan vrij dun.”

Women only

Festivalor­ganisators zijn op de hoogte van het probleem en proberen een zo veilig mogelijke omgeving te creëren voor het publiek. “Ze zetten in op toegankeli­jker meldpunten”, zegt Frans. “Dat is ook nodig. Je wil er als slachtoffe­r zeker van zijn dat je klacht goed terecht komt.” Moeten we misschien een voorbeeld nemen aan Zweden? Daar vond vorig jaar voor de eerste keer het Statement Festival plaats, exclusief voor vrouwen. Zover willen de experts nog niet gaan. “Natuurlijk snap ik dat het zalig is om je als vrouw gewoon te kunnen amuseren zonder het gevoel dat iemand je gaat lastigvall­en”, zegt Kennes. “Maar dat is een oplossing op korte termijn. Bovendien insinueert het dat mannen per definitie seksuele agressors zijn en dat is natuurlijk niet zo.” Frans vult aan: “Seksuele intimidati­e kan ook gebeuren op een women-only festival. We moeten het probleem structuree­l aanpakken, samen.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Opvallend veel muziekfest­ivals kregen dit jaar te maken met seksueel wangedrag.
FOTO EPA-EFE Opvallend veel muziekfest­ivals kregen dit jaar te maken met seksueel wangedrag.
 ?? Foto GP ?? Liesbeth Kennes.
Foto GP Liesbeth Kennes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium