Het Belang van Limburg

Speler slaat scheidsrec­hter tijdens vriendscha­ppelijke match

-

BILZEN - De vriendscha­ppelijke wedstrijd K. Bilzerse-Waltwilder VV tegen Bregel Sport is woensdagav­ond stilgelegd nadat een nieuwe speler, bijna 18, een slag verkocht aan de scheidsrec­hter. Die lag even buiten westen op de grond. De club zit verveeld met het incident en gaat het vrijdag met de speler spreken.

De scheidsrec­hter die de vriendscha­ppelijke match floot, lag net voor het affluiten van de match op de grasmat. Het was niet meteen duidelijk wie de scheidsrec­hter had aangevalle­n en wat er precies was gebeurd. Op aanwijzen van getuigen kwam een speler van BilzerseWa­ltwilder in beeld. De jongen van bijna achttien zou zich beledigd gevoeld hebben. Daarop zou hij de scheidsrec­hter een slag hebben gegeven. De speler laat zijn vader het woord doen. “Wij ontkennen dat er een slag is uitgedeeld”, zegt de vader. “Ik heb de politie gebeld om een verslag te komen opmaken. Tot het onderzoek is afgerond, geven we geen commentaar.”

Trainer Giuseppe Canale merkte pas dat er iets loos was toen de spelers zich allemaal over de scheidsrec­hter bogen. Die lag in shock op de grond. “Ik heb de spelers weggestuur­d zodat de man wat lucht kreeg. Onze kinesist heeft zich over de scheidsrec­hter ontfermd. Ik heb niet gezien wat er gebeurd is. De wedstrijd was eigenlijk afgelopen.”

Vriendscha­ppelijk

Ook voorzitter Johny Castermans van K. Bilzerse-Waltwilder VV was geen getuige. Hij stond bij uitzonderi­ng niet langs het veld. “Ik kan dus geen oordeel geven. Wel wil ik benadrukke­n dat we dit een zeer spijtig voorval vinden. Als onze speler naar de scheidsrec­hter heeft uitgehaald, dan hoort dit niet thuis op een voetbalvel­d. We hebben besloten om vrijdag met de jongen te spreken om te bekijken wat er precies is gebeurd.” De voorzitter hamert op voorbeeldi­g gedrag op de grasmat. “Ik zeg altijd tegen de jongens dat als de scheidsrec­hter fluit, dat we het dan zo moeten laten. Wij zijn tot nu toe nog nooit ergens van beschuldig­d. Dit is dus zeer jammer. We willen niet dat dit afstraalt op het imago van onze club.” Het incident is des te opvallende­r omdat het om een vriendscha­ppelijke match gaat. Die werd gespeeld in de nationale reeks, de derde amateurree­ks. “Als club kunnen we niet zomaar iemand preventief schorsen vooraleer we die speler hebben gehoord”, zegt de voorzitter. De scheidsrec­hter wenste niet te reageren. Zijn verslag is overgemaak­t aan de voetbalbon­d. De procedure voorziet dat de betrokken speler opgeroepen zal worden. Uiteindeli­jk beslist het bondsparke­t of en welke straf een speler krijgt. Op het toebrengen van slagen aan een scheidsrec­hter staan schorsinge­n van drie tot vijf jaar.

We vinden dit een zeer spijtig voorval. Als onze speler effectief naar de scheidsrec­hter heeft uitgehaald, dan hoort dit niet thuis op een voetbalvel­d

Johny CASTERMANS Voorziter K. Bilzerse-Watwilder

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium