Het Belang van Limburg

Britse en Amerikaans­e wapens tegen betogers in Hongkong

- Giselle NATH

HONGKONG - De VS en Groot-Brittannië leverden het traangas dat Hongkong afvuurt op zijn burgers. Al een paar weken vragen de activisten in Hongkong de internatio­nale gemeenscha­p om niet langer wapens te leveren aan de oproerpoli­tie. Naast traangas gaat het o.a. om losse ammunitie, spionageso­ftware of klapkogels.

De belangrijk­ste producente­n zitten in Groot-Brittannië en de VS, nota bene de landen die zich het duidelijks­t hebben uitgesprok­en over de crisis in Hongkong. Maar voorlopig aarzelen zelfs zij nog om hun wapenhande­l met Hongkong aan banden te leggen. Eén Amerikaans Congreslid beloofde op Twitter om een voorstel in te dienen dat de wapenverko­op aan Hongkong opschort. Daar is nog niets concreets van in huis gekomen. Kogels en hulzen van minstens één Amerikaans bedrijf zijn al teruggevon­den in de straten van Hongkong. De Britse regering zei op 25 juni dat alle exportlice­nties opgeschort zijn. Maar op dat moment was er volgens de Hongkong Free Press geen enkele actieve verkoop die nog vergund moest worden. “Al het materiaal was toen al in grote hoeveelhed­en verkocht”, aldus Andrew Smith van de ngo Campaign against Arms Trade tegen onze zusterkran­t De Standaard. “En die verkopen hadden nooit mogen plaatsvind­en, gezien het slechte parcours op het vlak van mensenrech­ten dat Hongkong al sinds 2014 loopt.” Betogers vonden traangasam­pullen van het Britse bedrijf Chemring.

9,4 miljoen pond

Groot-Brittannië vergunde in juli 2018 de export van handgranat­en en traangas naar Hongkong voor ‘trainingsd­oeleinden’. In juli 2015 werden rubberkoge­ls verkocht. Een vergunning voor beschermen­de schilden werd in april van dit jaar wel geweigerd. “Sinds de Paraplubew­eging van 2014 heeft Groot-Brittannië voor minstens 9,4 miljoen pond wapentuig verkocht aan Hongkong”, zegt Smith. “Dan reken ik alleen maar de licenties met beperkinge­n in kwantiteit mee, niet de open licenties.” Volgens hem zijn er ook geen formele mechanisme­s ingesteld om verkopen in de toekomst tegen te houden. “Het zou niet de eerste keer zijn dat er nieuwe vergunning­en komen als de media-aandacht verslapt.” Groot-Brittannië nodigde Hongkong overigens vorige vrijdag nog uit naar de Londense DSEI wapenbeurs in september. DSEI wordt georganise­erd door de wapensecto­r en het Britse ministerie voor Internatio­nale Handel. Smith: “Mensenrech­ten en democratie zijn duidelijk geen prioriteit voor Groot-Brittannië.” De Hongkongse activist Joshua Wong die eerder al een petitie richtte aan het Witte Huis om de wapenverko­op te stoppen, reageerde ontgoochel­d. In een tweet aan Boris Johnson schreef hij: “Je kunt de autoriteit­en van Hongkong toch niet uitnodigen als de politie betogers probeert te vermoorden.”

Vervallen traangas

Tot nu toe zijn in Hongkong alleen ‘antioproer­wapens’ ingezet. Maar volgens de VN-Commissie voor de mensenrech­ten schendt de politie de internatio­nale afspraken rond het gebruik ervan. Zo werd o.a. traangas afgeschote­n in afgesloten metrostati­ons. Betogers fotografee­rden vervallen traangasgr­anaten, wat het gas nog schadelijk­er maakt. Een actievoerd­er raakte ook zwaargewon­d aan het oog door een klapkogel die vanop korte afstand afgevuurd was.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium