Het Belang van Limburg

Dankzij goal van Mbokani is Hrosovsky nu echt van Genk

Mbokani redt zwak Antwerp in de verlenging­en

- Van onze verslaggev­er David VAN DEN BROECK in Plzen

Antwerp kraakte, plooide ook even, maar Dieumerci Mbokani – nochtans niet topfit – zorgde in de verlenging­en alsnog voor de verlossing. De Great Old miraculeus naar de laatste voorronde.

Al na 55 seconden had Antwerp op rozen kunnen zitten. Bolingi bediende Refaelov, die zichzelf met een knappe controle alleen voor doel zette. Hij trapte iets te wild over. U leest het goed: Bolingi stond erin, en wel in plaats van landgenoot Mbokani. De Congolese spits was niet topfit en aangezien het hier nog geen Europa League-finale betrof, nam Bölöni geen risico.

Maar gaandeweg waren het de Tsjechen die voor gevaarlijk­e standjes zorgden. Buta redde de meubelen toen Kopic uithaalde. Wat later verslikte Bolat zich in een harde voorzet, maar zijn defensie kon de bal na veel geharrewar wegwerken. Dat de Italiaan Massa in die fase geen penaltyfou­t zag in de tackle van Batubinsik­a, was mooi meegenomen voor de bezoekers, die stilaan kreunden onder de druk van de thuisploeg. Juklerod werd enkele keren voorbijger­aasd door spurtbom Kayamba en mocht blij zijn dat hij maar één en geen twee gele kaarten kreeg.

Eén geluk voor de Great Old: scoren zijn ze bij Viktoria geleerd. De ploeg van Pavel Vrba stond al meer dan zes uur droog. De moedeloosh­eid droop van de tribune, zeker toen Limbersky een slimme achteruit gelobde vrijschop van Hrosovsky tegen de onderkant van de lat poeierde. Het zat alweer niet mee…

Mirakel 1: 0-0 bij de rust

Aan de rust stond het miraculeus nog 0-0. Een minuutje eerder had Bölöni wel al moeten wisselen. Bolingi bleef liggen en greep kermend van de pijn naar de enkel – Mbokani moest zo alsnog opdraven.

Antwerp begon weer wat offensieve­r, wat resulteerd­e in een schot(je) van Haroun, maar eveneens in een reuzegrote kans aan de overkant. Seck en Batubinsik­a stonden vrij hoog en met de ruimte in de rug wist aanvaller Krmencik wel raad. De man die vorige zomer in beeld was bij Club Brugge stuitte op een topsave van Bolat en Havel trof de lat. Het oog, de naald: dat soort zegswijzen schoten ons te binnen, terwijl ook Kalvach een huizenhoge kans over knalde.

De thuisfans begonnen zich stilaan te enerveren aan het getalm bij Bolat en co en aan de zoveelste bijna-goal – dit keer van Kayamba. Maar het kon niet uitblijven. Plots stond die 1-0 dan toch op het bord. Bolat claimde een duwfout van Chory, maar de scheids liet begaan en Krmencik tikte binnen. Het protest haalde niks uit, een VAR hebben ze in de Europa League nog niet.

Mirakel 2: scoren met 10

In de verlenging­en bleef Antwerp in hetzelfde bedje ziek: het bleef kansen weggeven. De eerste werd nog overgekopt door Krmencik, maar die herpakte zich bij de tweede en zette de 2-0 op het bord. Antwerp had nog steeds slechts één goal nodig. Met tien tegen elf werd werd dat nog moeilijker. Seck kreeg geel na een tackle en meteen een tweede voor mekkeren. Lamkel Zé moest Haroun tegenhoude­n of die had ook prijs. In de tweede verlenging bracht Refaelov een vrijschop voor doel en daar was - wie anders dan Mbokani er als de kippen bij om te scoren. Het mirakel van Plzen was alsnog een feit.

PILSEN: Hruska, Havel, Hejda, Brabec, Limbersky, Kalvach (75’ Chory), Hrosovsky, Kayamba (107’ Hlousek), Horava, Kopic, Krmencik (101’ Mihalik). ANTWERP: Bolat, Buta, Seck, Batubinsik­a, Juklerod, De Sart (106’ Coopman), Haroun, Hairemans (94’ Baby), Refaelov, Rodrigues (84’ Lamkel Zé), Bolingi (45’ Mbokani).

DOELPUNTEN: 82’ Krmencik 1-0, 97’ Krmencik 2-0, 113’ Mbokani 2-1.

STRAFSCHOP­PEN: Geen.

GELE KAARTEN: 18’ Juklerod, 57’ Haroun, 83’ Bolat, 100’ Seck, 107’ Mihalik, 117’ Lamkel Zé, 117’ Hrosovsky.

RODE KAARTEN: 100’ Seck (2x geel). TOESCHOUWE­RS: 9.717.

SCHEIDSREC­HTER: Davide Massa (Ita).

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? Dieumerci Mbokani loodst Antwerp door het oog van de naald.
FOTO BELGA Dieumerci Mbokani loodst Antwerp door het oog van de naald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium