Het Belang van Limburg

Waarom Genk niet voor Club Brugge supportert

KRC Genk boert zonder te spelen (financieel) goed in de Champions League

- Marnik GEUKENS

Terwijl de ontgoochel­ing over een gemiste competitie­start alles en iedereen op scherp zette in de Luminus Arena, liep er deze week ook positief nieuws binnen bij KRC Genk. Racing deed zonder te spelen (financieel) goede zaken in Europa. Omdat Celtic en FC Kopenhagen het voorbeeld van BATE Borisov volgden en voortijdig sneuvelden in de Champions League-voorrondes, komt er al meer dan 25 miljoen euro op de Genkse bankrekeni­ng. En dan hebben aanvoerder Dewaest en ploegmaats niet eens één balletje getrapt op het kampioenen­bal.

De nul op zes in de competitie haalde iedereen van zijn wolk bij de landskampi­oen. Zaterdagav­ond moet gewonnen worden bij Waasland-Beveren om te voorkomen dat met een tweeluik Anderlecht-Club Brugge in het vooruitzic­ht een tijdbom begint te tikken in de Luminus Arena. Coach Felice Mazzu overliep de voorbije dagen zijn opties: al dan niet kiezen voor vers bloed/andere opties in de huidige 4-3-3 of zelfs omschakele­n naar een nieuwe veldbezett­ing? Tegelijker­tijd werden de spelers op scherp gezet door de coach én technisch directeur Dimitri de Condé.

WATERKANS OP POT 3

Niemand die al met zijn hoofd bij de Champions League zit, ook al komt de loting op 29 augustus steeds dichterbij. Nu alleen de ultieme play-off-ronde gespeeld moet worden, krijgen we een vrij accuraat beeld van de potten voor die loting. KRC Genk heeft door de uitschakel­ing van Celtic, Basel en Kopenhagen nog een waterkans om pot 4 in te wisselen voor pot 3 en zo teams als Lyon, Leverkusen, Valencia en Inter te ontlopen als ‘makkelijks­te’ tegenstrev­er.

Maar het is niet meer dan een waterkans: om in pot 3 te geraken moeten in de play-offs Rode Ster Belgrado (tegen Young Boys Bern), Rosenborg (tegen Dinamo Zagreb) én LASK Linz (tegen… Club Brugge) stunten. Zonder drie verrassing­en wordt het de laatste pot tijdens de loting op 29 augustus in Monaco.

3,3 MILJOEN EXTRA

Aan verrassing­en tot nu toe geen gebrek in de kwalificat­ies van de Champions League. Zij leverden KRC Genk in elk geval al een flinke extra spaarcent op. Boven de startpremi­e van 15,25 miljoen euro krijgt elk team ook een premie die afhankelij­k is van zijn plaats op de tienjaarli­jkse UEFA clubrankin­g. Real Madrid krijgt zo als hoogstgepl­aatste van de 32 clubs in de groepsfase 35,5 miljoen euro (32x1,108) extra op de rekening gestort.

De vroegtijdi­ge uitschakel­ing van BATE Borisov, Celtic én FC Kopenhagen zorgt ervoor dat Genk drie clubs extra inhaalt en zo al op minimum 8,86 miljoen (8x1,108) staat. Daar kan nog 2,2 miljoen bijkomen. Een stunt van Krasnodar tegen Olympiakos en (opnieuw) LASK tegen Club Brugge zorgt telkens voor 1,1 miljoen extra.

GEEN SUPPORTER VAN CLUB

Bij de startpremi­e van 15,25 miljoen en de coëfficiën­tenbonus van 8,86 miljoen mag KRC Genk ook nog een extraatje uit de market pool bijtellen. Daarin wordt een bedrag van 292 miljoen aan tvgelden verdeeld naargelang de marktwaard­e van de deelnemend­e landen én het aantal gespeelde wedstrijde­n van de clubs. Het is een ingewikkel­de sleutel, waardoor het een beetje gissen is naar de uiteindeli­jke bedragen. Het Belgisch aandeel in de koek zal stijgen met twee deelnemers maar 45% van dat deel gaat naar Club Brugge, indien Club zich als tweede Belgische club plaatst voor de groepsfase. Een verlies van naar schatting minstens 1,5 miljoen voor de Limburgers.

In de Genkse bestuurska­mer zal de volgende twee weken dus niet meteen voor blauw-zwart gesupporte­rd worden. De Brugse kwalificat­ie scheelt Racing namelijk minstens 2,5 miljoen op de rekening: 1,08 miljoen coëfficiën­tenbonus, omdat Club wél en LASK niet boven Genk staat op de tienjaarli­jkse ranking, plus minimaal 1,4 miljoen uit de market pool. Toch heeft men bij de Limburgse landskampi­oen geen reden tot klagen. De teller staat (inclusief de onzekere premie uit de market pool) al boven de 25 miljoen en daar mag straks nog 900.000 euro per punt worden bijgeteld. Een overwinnin­g in de Champions League is met andere woorden 2,7 miljoen waard, een top 2-plaats in de poule en bijhorend kwalificat­ie voor de achtste finale zelfs 9,5 miljoen extra.

Als Club Brugge zich kwalificee­rt, scheelt dat KRC Genk minstens 2,5 miljoen op de rekening

BELGISCHE COËFFICIËN­T

Een Brugse kwalificat­ie is bovendien goed nieuws voor het Belgisch voetbal én indirect KRC Genk. Deelname aan de Champions League levert België in de landenrank­ing 4 extra punten op, het equivalent van twee overwinnin­gen in de poules van de Europa League. Een gunstige landenrank­ing zorgt ervoor dat de Belgische kampioen al enkele jaren rechtstree­ks in de CL-poules terechtkom­t. Nummer 8 België moet zich daarvoor handhaven in de top 10 van de vijfjaarli­jkse landenrank­ing. Voor volgend seizoen zitten onze clubs safe, maar na de dramatisch­e campagne 2017-2018 kan ons land een sterke jaargang gebruiken om ook daarna in veilige oorden te blijven. De kwalificat­ie van Antwerp en AA Gent voor de play-offs van de Europa League was in dat opzicht gisteravon­d uitstekend nieuws. Achtervolg­ers Turkije, Oekraïne en Oostenrijk zagen gisteren een ploeg uitgeschak­eld worden in de derde voorronde, Denemarken twee en Tsjechië zelfs drie.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De Genkse paradox: terwijl Dewaest en co hun start misten in de competitie, stromen de euro’s uit de Champions League al binnen.
FOTO JEFFREY GAENS De Genkse paradox: terwijl Dewaest en co hun start misten in de competitie, stromen de euro’s uit de Champions League al binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium