Het Belang van Limburg

“Interessan­ter dan aankomstpl­aats”

Riemst al voor de achtste keer startplaat­s

-

Na de korte maar pittige Ardennenri­t is het woord opnieuw aan de spurters in de BinckBank Tour. De vijfde etappe start naar goede gewoonte op de brug over het Albertkana­al in Vroenhoven. Daarmee is Riemst al voor de achtste keer startplaat­s van een rit in de World Tour-rittenkoer­s. “Heel plezant om nog eens kort bij huis te kunnen koersen”, klinkt het in koor bij het Limburgse duo Amaury Capiot en Milan Menten.

Riemst en de BinckBank Tour, de twee zijn uitgegroei­d tot een lang en standvasti­g huwelijk. Al jarenlang vormt de brug over het Albertkana­al in Vroenhoven de startplaat­s van een etappe in de rittenkoer­s door België en Nederland.

“Het publiek leeft enorm mee en dat gevoel krijg je minder bij een aankomst”, knikt burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Dan komen de renners aan en springen ze meteen in de teambus. Nu kunnen de toeschouwe­rs de renners van dichtbij zien en worden ze één voor één voorgestel­d op het startpodiu­m. Het is ook geen kermiskoer­s hé. Met renners als Groenewege­n, Van Avermaet en Gilbert rijdt de wereldtop mee.”

Al zeker tot 2021

Nog zeker tot 2021 zal Riemst fungeren als startplaat­s. Kostprijs van het plaatje? Jaarlijks om en bij de 25.000 euro. Een bedrag dat overigens niet alleen van de stad komt, ook lokale bedrijven doen hun duit in het zakje.

Voor de vier overgeblev­en Limburgers in het peloton -Capiot, Menten, Philipsen, Wellensvor­mt de rit één van de weinige gelegenhed­en om in de eigen provincie te koersen. Twee gouwgenote­n fietsen zelfs door hun eigen streek: Bilzenaar Milan Menten (22) en de naar Lanaken uitgeweken Bilzenaar Amaury Capiot (26).

In de vorige twee edities van de BinckBank Tour werd ook al over Lanakens grondgebie­d gefietst, maar toen moest Capiot telkens verstek laten gaan door een blessure. “En of het plezant is om nu nog eens kort bij huis te koersen”, beaamt de snelle man van Sport Vlaanderen-Baloise. “Profkoerse­n in Limburg zijn schaars. Ten opzichte van andere provincies hinken we achterop. Nochtans doen de Limburgse profs het goed. We zijn misschien met weinig, maar we leveren wel kwaliteit.”

Gemiste kans

Net als Capiot zal ook diens ploegmaat Milan Menten gemotiveer­d aan de start staan op de plek waar hij als broekventj­e al kwam supportere­n. Menten had het parcours liever wel wat anders gezien. “We krijgen amper hoogtemete­rs, het gaat via grote wegen quasi in vogelvluch­t naar Venray”, zucht Menten. “Dat terwijl er zoveel mooie heuveltjes in onze streek liggen. Een gemiste kans. Stel dat de aankomst op de brug van Vroenhoven had gelegen, met de Muizenberg als slotklim. Dat had gegarandee­rd spektakel opgeleverd. Jammer, maar ik ga me toch proberen te tonen in deze rit.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium