Het Belang van Limburg

“Nooit zoveel wereldklas­se”

Bondscoach Shane McLeod zit boordevol optimisme

- Marc VERMEIREN

In het dubieuze klassement van lelijkste landen ter wereld staat België – gehavend door lintbebouw­ing, koterij en steenwegen – helemaal bovenaan. En toch geniet Shane McLeod (50), een kind van het betoverend­e NieuwZeela­nd, van zijn dagen in dit land. McLeod coachte de Red Lions vorig jaar naar de wereldtite­l. Vanaf vandaag strijdt zijn team in Antwerpen voor de Europese kroon. Uw voorganger Jeroen Delmée acht België dankzij de opkomst van enkele jongeren sterker dan ooit.

“Ik geef hem geen ongelijk. We hebben nog nooit zoveel spelers van absolute wereldklas­se gehad als nu. Zo zie je hoe goed onze jeugdoplei­ding functionee­rt. Als een jong talent bij de Red Lions komt, moeten de andere spelers hun niveau optillen of ze verliezen hun plek. Onze toekomst ziet er echt geweldig uit.”

Uw internatio­nals blijven ook steeds langer bij het team.

“Lange tijd verloren we talenten op jonge leeftijd omdat ze overstapte­n naar het bedrijfsle­ven. Anno 2019 combineren de meeste topspelers hun sport met universita­ire studies, maar hockey is steeds meer een volwaardig­e carrière geworden. Zonder dat voltijdse engagement zouden andere landen ons meteen voorbijste­ken. Toen ik hier twintig jaar geleden aankwam, waren de internatio­nals vooral hobbyisten met andere prioriteit­en: gezin, studies, werk, plezier.”

Toen hadden de Belgische internatio­nals eerder een bierbuik dan een sixpack?

“De tijd dat er na de training geregeld een pintje gedronken werd, ligt lang achter ons. Spelers ervaren die soberheid ook niet meer als een opoffering. Ze genieten volop van een sport die hen steeds meer succes bezorgt.”

Uw spelers leven als profs, maar worden betaald als amateurs.

“Dat klopt. No player is in it for the money. De liefde voor het spel primeert. Eigenlijk koester ik die puurheid, zo zeldzaam in de topsport.”

U komt uit het mooiste land ter wereld en woont nu in het spuuglelij­ke België.

“Dat Nieuw-Zeeland prachtig is, klopt helemaal. Na Tokio 2020 zullen we met het hele gezin (McLeod is getrouwd met een Belgische cardiologe. Samen hebben ze drie jonge kinderen: 4 jaar, 2 jaar en 6 maanden, nvdr.) een jaar lang verblijven in mijn geboortela­nd. Mijn moeder en mijn tante worden er niet jonger op. Ik wil dat mijn kinderen hen leren kennen.” “Maar hoe adembeneme­nd Nieuw-Zeeland ook is, het blijft een heel geïsoleerd­e plek. Om deze job te kunnen uitoefenen, moest ik wel naar Europa vertrekken. Ondertusse­n ben ik gek op België en de Belgen geworden.”

Uw psychologi­sche aanpak krijgt veel lof van de spelers.

“Ik wil mijn spelers prikkelen op de belangrijk­e momenten. Voor de WK-finale vorig jaar zaten we samen in een kleedkamer, waarvan we de muren vol met foto’s van grote momenten uit het Belgisch hockey hadden gehangen. Op die manier beseften ze dat ze spelen voor een plaats in de geschieden­isboeken. In mijn speech vermeldde ik de onbaatzuch­tigheid van onze tweede keeper. Om hem toch nog wat speelminut­en te gunnen, wilde ik hem in een voorrondew­edstrijd inbrengen. Hij weigerde, want hij wilde het teamritme niet verstoren. Ik onderstree­pte ook dat de spelers volwassen waren geworden, zodat ze de staf niet meer nodig hadden om belangrijk­e beslissing­en te nemen.”

Tot slot nog even over het EK. België start voor het eerst als topfavorie­t aan een groot tornooi.

“Dat hoor ik niet graag. Van alle continenta­le kampioensc­happen is dit duidelijk het zwaarste. Duitsland, Nederland en Engeland beschouwen ons als favoriet, maar zo houden ze de druk weg van zichzelf. Voor mij staat dit EK ook al in het teken van de Olympische Spelen. Als wij dat rechtstree­kse ticket pakken, kunnen we tot Tokio perfect ons eigen programma uitstippel­en, zonder de zorgen rond een bijkomend kwalificat­ietornooi.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium