Het Belang van Limburg

1969, 50 jaar geleden

-

De jongste weken is het jaar 1969 niet weg te denken uit de media. We beginnen het verhaal van dat jaar met de invoering van de postcodes in ons land. Voor de provincie Limburg worden dat de codes gaande van 3500 tot 3999. Op 9 februari maakt de Boeing 747, beter bekend als de Jumbojet, zijn eerste testvlucht. Een kleine maand later, op 2 maart, is het de beurt aan de Concorde, een Brits-Frans supersonis­ch passagiers­vliegtuig, voor een eerste vlucht. Op 21 juli, toevallig onze nationale feestdag, zet de Amerikaans­e astronaut Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan. Eén dag eerder behaalt onze wielertrot­s Eddy Merckx zijn eerste overwinnin­g in de Ronde van Frankrijk. Brussel kleurt er nog altijd geel van.

Maar ook dichter bij huis, op het vliegveld Kiewit is het feest. Hoewel velen er niet meer in geloven, zetten een aantal koppigaard­s door. Er zal opnieuw gevlogen worden boven de ’Groote Heide’. Op 22 september 1966 vertrekt een brief naar minister van Verkeer Fred Bertrand. Twee jaar later is het plan getekend. De gemeente Zonhoven, tot vandaag nog altijd eigenaar van de terreinen, gaat onmiddelli­jk akkoord. In Hasselt volgt een gunstig besluit op het schepencol­lege van 26 januari 1968. En nog één jaar later is de vzw Aero Kiewit een feit. De statuten verschijne­n in het Belgisch Staatsblad van 27 februari 1969. Op vrijdag 3 oktober 1969 volgt dan de plechtige heropening van het vliegveld door minister van Verkeer Fred Bertrand.

De vzw Aero Kiewit bestaat nu dus 50 jaar en heeft van koning Filip het predicaat ’koninklijk‘ gekregen. En dat zal zeker gevierd worden tijdens de komende opendeurda­gen van 24 en 25 augustus. Bij die gelegenhei­d brengt de Koninklijk­e Harmonie van Hasselt de Kiewitmars, gecomponee­rd door Modest Claes, de vader van Minister van Staat Willy Claes. De mars werd destijds geregeld uitgevoerd door de muzikanten van ons 11de Linieregim­ent. Dit jaar dus opnieuw te horen op vliegveld Kiewit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium