Het Belang van Limburg

Kroatische studente is journalist voor twee dagen

Ingestuurd door Ana Alandžak

-

Op initiatief van de Taalunie, een organisati­e die zorgt voor het instandhou­den en promoten van de Nederlands­e taal, deden afgelopen week een aantal studenten stage in Limburgse bedrijven. Eén van hen, Ana Alandžak uit Kroatië, liep stage op de redactie van Het Belang van Limburg. Opmerkelij­k: een Kroatisch meisje dat perfect Nederlands spreekt en schrijft! Lees hier haar verslag:

Op 12 en 13 augustus kreeg ik de kans om de redactie van de regionale krant Het Belang van Limburg te bezoeken. Dit bedrijfsbe­zoek was deel van de Taalunie Zomercursu­s Nederlands die jaarlijks in Gent wordt gehouden voor internatio­nale studenten wiens moedertaal niet Nederlands is. Voor mij, een studente Nederlands en Duits uit Kroatië die binnen de zomercursu­s voor het traject Politiek en Media heeft gekozen, was het heel indrukwekk­end om niet alleen deel te nemen aan deze activiteit­enrijke zomercursu­s, maar ook om de redactie van een krant te kunnen bezoeken. Op de eerste dag van mijn korte stage kreeg ik een warm welkom van de medewerker­s, ik werd door het gebouw rondgeleid waar zo’n 350 mensen werken en ik kon zien wat er zo in een redactie dagelijks gebeurt. Zo mocht ik al in de ochtend deelnemen aan de dagelijkse vergaderin­g van de journalist­en. Daar wordt gediscussi­eerd over het nieuws, de thema’s en de titels van de artikels, daarna worden de taken verdeeld.

TV Limburg

Naast nieuws over de regio, sport, binnenland­se en buitenland­se zaken, zijn er ook journalist­en die bezig zijn met het voorbereid­en van online nieuws. Ook zijn er wekelijkse bijlagen zoals de GoedNieuws­Krant, de Buurtkrant, Sjiek, Markt, Hallo, enz. Het werk van deze journalist­en is zonder twijfel een onmisbaar deel van een moderne krant die elke lezer plezier bij het lezen wil waarborgen in verschille­nde mediavorme­n. Ik ben ook op locatie geweest om foto’s te maken voor het nieuws. Ik heb ook het nieuws van TV Limburg live mogen meemaken. De medewerker­s van TV Limburg lieten me zien hoe druk ze het hebben in de regie onmiddelli­jk vóór en tijdens het nieuws om 12u30 uur. Belangrijk vond ik ook dat de studenten journalist­iek van de PXL binnenkort in dit gebouw lessen volgen. Zij gaan veel profiteren van de ervaring van de medewerker­s van het Mediahuis. Mijn stage eindigde dinsdag met een bezoek aan het drukcenter in Beringen. Niet te geloven dat daar elke dag meer dan 1 miljoen kranten worden gedrukt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium