Het Belang van Limburg

Pastoor dreigt vuurwapen boven te halen tijdens inbeslagna­me dieren

- Ruben STEEGEN/Jozef CROUGHS

De politie heeft vijftien verwaarloo­sde dieren in beslag genomen bij de Montenaken­se pastoor Eric Scheunis. Tijdens de inbeslagna­me dreigde de pastoor ermee om “zijn wapen boven te halen als er ook maar één dier werd meegenomen”.

Op 6 augustus klopten mensen van de Inspectied­ienst Dierenwelz­ijn, de lokale politie, het Vogelen Zoogdieren­opvangcent­rum van Heusden-Zolder en het Truiense dierenasie­l aan bij de ambtswonin­g van pastoor Eric Scheunis in het Gingelomse Montenaken. “De controle kwam er na een klacht en er was een gezamenlij­ke actie van de politie en de dienst Dierenwelz­ijn”, zegt woordvoers­ter Brigitte Borgmans van het Vlaams Departemen­t Omgeving. In 2008 én in 2017 werden al eens verschille­nde dieren, waaronder zeven ezels, bij de pastoor in beslag genomen. “Maar deze man blijft in de boosheid volharden”, vertelt Rudi Oyen van het opvangcent­rum. Oyen belde dinsdag als eerste aan bij Eric Scheunis. “Ik had nog maar net mijn voet op de drempel gezet, toen mijnheer pastoor riep dat hij zijn riotgun zou bovenhalen als er ook maar één dier zou worden meegenomen. Toen heb ik rustig een stapje naar achter gezet.” Er ontstond een discussie, waarna de agenten tot een huiszoekin­g overgingen en binnen een lang jachtgewee­r aantroffen dat in beslag werd genomen. “Er is een pv opgesteld voor het bezit van het wapen en het uiten van bedreiging­en”, bevestigt korpschef Steve Provost.

Extreme stress

Uiteindeli­jk werden bij Scheunis vijftien verwaarloo­sde dieren in beslag genomen. Het ging om drie dwergpapeg­aaien, drie valkparkie­ten, één geelkuif kaketoe, zeven goudvissen en één kat. “De dieren waren er bijzonder slecht aan toe”, zegt Oyen. “Zo hadden de papegaaien zichzelf deels kaalgepluk­t. Dat doen ze enkel bij extreme stress. Dat een pastoor, die toch een voorbeeld hoort te zijn, er ook nog eens mee dreigt ons overhoop te schieten kan er bij mij echt niet in.” Burgemeest­er Patrick Lismont bevestigt dat hij de opdracht gaf tot de inbeslagna­me. “Eric is een fijne man met de beste bedoelinge­n, maar hij kan de verzorging voor zijn dieren niet altijd even goed aan. Er is in het verleden veel overleg en begeleidin­g geweest, maar op een bepaald moment stopt het. Dat hij dan met een geweer dreigt, kan natuurlijk niet.” Ook het bisdom is niet te spreken over Scheunis’ actie. “We zijn verbijster­d over het feit dat de pastoor een wapen in zijn bezit had en keuren ten strengste af dat hij ermee dreigde”, zegt woordvoers­ter Jente Vandewijer van het bisdom Hasselt. Het bisdom plant binnenkort een gesprek met de pastoor.

Brief naar de koning

Scheunis zelf wenste liever niet uitgebreid te reageren om de rust te bewaren. “Wat is gebeurd, kan ik niet meer terugdraai­en. Ik kan alleen zeggen dat ik het beste met mijn dieren voorheb. Toen ze er die ochtend mee dreigden om ook mijn keeshondje af te pakken, werd het mij even te veel. Ik had dat niet mogen zeggen, maar anderzijds vind ik ook dat de man van het dierenopva­ngcentrum over de schreef gaat door op Facebook een eenzijdig verhaal op te hangen.” De pastoor gaat contact met de politie opnemen in de hoop zijn dieren terug te krijgen. “En als dat niet lukt, schrijf ik een brief naar Koning Filip. Zo heb ik mijn ezels in 2017 ook teruggekre­gen.”

Ik had nog maar net mijn voet op de drempel gezet, toen mijnheer pastoor riep dat hij zijn riotgun zou bovenhalen als er ook maar één dier zou worden meegenomen

Rudi OYEN

 ?? FOTO KH/RR ?? Onder andere deze twee verwaarloo­sde vogels werden weggehaald bij de pastoor van Montenaken.
FOTO KH/RR Onder andere deze twee verwaarloo­sde vogels werden weggehaald bij de pastoor van Montenaken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium