Het Belang van Limburg

Hasseltse op vakantie mag Tunesië niet in en moet nacht in cel doorbrenge­n

-

Wat een deugddoend­e vakantie in Tunesië moest worden, is voor de familie Put uit Hasselt op “pure horror” uitgedraai­d. “Op de luchthaven zijn we in de cel gegooid en mijn vrouw is alleen terug naar België gestuurd”, zucht Koen Put.

Een weekje all-in in Port el Kantaoui, een paradijsel­ijk kuststadje in Tunesië, daar hadden Koen Put, zijn vrouw Magdalena Schmidt en zoon Justin zó hard naar uitgekeken. Ze boekten de reis een half jaar geleden online bij Neckermann. Op de site gaf Koen de identiteit­sgegevens van zijn vrouw door, die de Poolse nationalit­eit heeft. “Maar ze woont en werkt al meer dan tien jaar in België en heeft een zogenaamde E Kaart.”

Een E Kaart is een pasje voor EUburgers in België dat heel hard op onze Belgische identiteit­skaart lijkt, maar geen geldig reisdocume­nt is. Het vormt enkel een bewijs van duurzaam verblijf. “Maar dat had niemand ons op voorhand gezegd. Voor Neckermann waren alle gegevens correct en ook op de luchthaven van Zaventem konden we woensdag probleemlo­os inchecken.” Maar eenmaal in Tunesië geland, werd het Hasseltse gezin woensdag door de politie apart genomen. De politie was onverbidde­lijk: Magdalena mocht als Poolse zonder identiteit­skaart het land niet in. “Uiteindeli­jk zijn we alle drie overgebrac­ht naar een kleine cel op de luchthaven, opgesloten als misdadiger­s”, zegt Koen. “Voor eten of drinken moesten we zelfs betalen. Die nacht was pure horror. Vanochtend zijn ze Magdalena komen halen en hebben ze haar alleen op het vliegtuig gezet. Voor mijn zoon en mijzelf was er geen plaats meer op de vlucht. Mijn hoofd staat nu niet meer naar vakantie. Ik wil naar huis, naar mijn vrouw. Maar dan draaien we zelf voor de kosten op.” Bij Neckermann zijn ze op de hoogte van het probleem. “Een heel spijtige zaak, maar het is de verantwoor­delijkheid van elke passagier om te controlere­n of hij of zij de juiste reisdocume­nten op zak heeft”, zegt woordvoers­ter Leen Segers.

 ?? FOTO RR ?? In dit kamertje op de luchthaven in Tunesië werden Koen, zijn vrouw en zoon opgesloten.
FOTO RR In dit kamertje op de luchthaven in Tunesië werden Koen, zijn vrouw en zoon opgesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium