Het Belang van Limburg

“Bijen sterven massaal van honger”

- Chris NELIS

In het Nederlands Limburgse Neer, boven Roermond, moet een imker machteloos toekijken hoe zijn bijen één na één sterven. Volgens de imker is hongersnoo­d de oorzaak. Hij klaagt dan ook het verdwijnen van bloemen aan, de belangrijk­ste voedselket­en voor de bijen. Ook het Steunpunt Bijenteelt van de Lieteberg in Zutendaal bevestigt dat het niet goed gaat met onze bijen.

De boodschap van imker Twan Stemkens uit Neer klinkt als een wanhoopskr­eet. “In mei startte een grote gezonde bijenzwerm op acht ramen met broeden, in augustus stierven de bijen van de honger. Dan is er duidelijk toch iets ernstig aan de hand”, zegt Stemkens. “En neen, de honing is niet uit de graten geslingerd. Dit is een duidelijk signaal dat onze omgeving afglijdt tot een woestijn. Er bloeit in de zomer te weinig waarmee de bijen zichzelf in leven kunnen houden. Laat staan om reserves op te slaan voor de winter. Dat er niet genoeg bomen, bloemen en struiken zijn, betekent dat er te weinig voedsel voor insecten is. En als de circulaire voedingske­ten onderbroke­n wordt, dan is er op langere termijn ook geen eten meer voor de mens”, aldus imker Stemkens. “Honingbije­n kunnen wel bijgevoede­rd worden door de imker, maar wie zorgt er dan voor dat de 358 andere soorten wilde bijen gevoed worden? Door bermen en gazons te maaien, gaat dat alleszins niet lukken. En in onze tuin willen we zo weinig mogelijk doen. We plaatsen klinkers, grind en stenen om geen onkruid te moeten wieden. Waar kunnen bijen in zo’n wereld nog aan voedsel geraken?”

Bloemen planten

Wim Tollenaers van het Steunpunt Bijenteelt in Zutendaal bevestigt dat het allesbehal­ve goed gaat met onze bijen. Of de bijen in Nederland effectief verhongerd zijn, kan Tollenaers niet helemaal zeker zeggen omdat hij de details van het verhaal niet kent. Maar de voedselkri­ng voor bijen slinkt wel steeds. “Maar er zijn ook andere factoren die het bijenvolk parten kunnen spelen”, zegt Tollenaers. “Traditione­el volgt op het einde van het lindebloem­enseizoen een moeilijke periode. Reken daar Wim TOMMELAERE Steunpunt Bijenteelt ook nog eens de extreme hitte van dit jaar bij en het wordt voor de dieren wel heel moeilijk. Dat betekent dat de bijen onvoldoend­e nectar kunnen verzamelen om in leven te blijven. En dat voelen we ook in onze bijenpopul­atie”, aldus Tollenaers. “We kunnen honingbije­n wel bijvoedere­n, maar voor wilde bijen is dat niet zo vanzelfspr­ekend. Nochtans kan iedereen hier iets aan doen. Plant bloemen in je tuin of op een balkon. Als je iets wil veranderen in je tuin, denk dan ook even aan de noden van de bijenwerel­d en pas je tuin in functie daarvan aan.” Ook het bijencentr­um van het Heempark in Genk roept op meer bloemen en bijvriende­lijk groen te planten.

Jackpot 16/8/2019: €600.000

De extreme hitte heeft het voor de bijen dit jaar extra moeilijk gemaakt

Winnende nummers:

1 - 2 - 4 - 5 - 7 - 8 - 10 - 12 - 16 - 17 - 18 - 19 - 24 - 29 - 36 - 39 - 40 - 48 - 52 - 60

Winnende nummers: 5 - 3 - 3

 ?? FOTO RR ?? De Nederlanse imker Twan Stemkens zag al zijn bijen een voor een sterven.
FOTO RR De Nederlanse imker Twan Stemkens zag al zijn bijen een voor een sterven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium