Het Belang van Limburg

Nog een laatste keer speuren naar dino’s in ENCI-groeve

Grensoverg­ang Vroenhoven even dicht voor koers

- Eddy VANDOREN

Naar aanleiding van de vijfde rit van de BinckBank Tour is de grensoverg­ang aan de Maastricht­ersteenweg in Vroenhoven vandaag gesloten voor al het verkeer van 7 tot 14 uur. Riemst is voor de achtste keer op rij gastgemeen­te voor de start van een rit die om 12 uur vertrekt op de brug over het Albertkana­al in Vroenhoven. Na een korte plaatselij­ke ronde is er aan diezelfde brug omstreeks 12.30 uur een tussenspur­t voorzien. Voor het doorgaand verkeer naar Maastricht is er een omleiding voorzien via Veldwezelt. Voor fietsers en voetganger­s blijft de grensoverg­ang wel bereikbaar. Truienaar Tim Wellens start vandaag in de leiderstru­i. Voor de allerlaats­te keer zoeken geologen deze week in de verlaten ENCI-groeve in Maastricht naar fossielen en sporen van dinosaurus­sen. Met moderne technieken brengen ze de miljoenen jaren oude groeve vlakbij Riemst in kaart. Johan Vellekoop, geoloog van de Katholieke Universite­it Leuven en zijn collega Pim Kaskes van de Vrije Universite­it Brussel hebben voor enkele weken hun tenten opgeslagen in Maastricht. Samen met medewerker­s van het Natuurhist­orisch Museum Maastricht, Natuurmonu­menten en ENCI zijn ze begonnen aan een bijzonder wetenschap­pelijk onderzoeks­project in de diepe ENCI-groeve waarin tot medio vorig jaar nog kalksteen ontgonnen werd voor de cementindu­strie.

Johan Vellekoop (33): “Deze groeve is geologisch gezien ontzettend interessan­t, met gesteenten die gevormd zijn in het naar Maastricht genoemde tijdvak ‘maastricht­iaan’, aan het eind van de krijttijd, tussen de 72 en 66 miljoen jaar geleden. Ze bestaan hoofdzakel­ijk uit kalksteen, ook wel Limburgse mergel genoemd, afgewissel­d met vuursteenl­agen. Tijdens dat laatste deel van de krijttijd – het tijdperk van de dinosaurië­rs – lag Limburg in een ondiepe subtropisc­he zee waar onder meer de mosasaurus, de reuzedino die een hoofdrol speelde in Jurassic World, rondzwom. Skeletten, schelpen en schaaldele­n van de aanwezige zeedieren stapelden zich hier op en vormden samen een kalklaag van nagenoeg 80 meter dik.”

Het mag duidelijk wezen: voor de internatio­nale wetenschap is de

groeve van groot belang. “Daarom voeren wij hier een geologisch onderzoek uit. En dat moet nu gebeuren want de sedimenten zijn nu nog origineel. Als de groeve straks opnieuw natuurgebi­ed wordt en er weer begroeiing is, dan heeft dat invloed op de micro-organismen in het gesteente en op de originele samenstell­ing ervan.”

Drone en 3D

Om verder onderzoek mogelijk te maken worden er daarom stalen genomen uit de hoge wanden van de groeve. Dat gebeurt in verticale sleuven, telkens in laagjes van 5 cm. Het materiaal wordt verzameld in kleine plastic zakjes die in het Natuurhist­orisch Museum Maastricht worden opgeslagen. “Naast het verzamelen van materiaal dat boordevol fossielen zit, maken we binnen het project ook een nauwkeurig 3D-model van de groeve aan de hand van camerabeel­den van een drone”, aldus Vellekoop. “Daarmee kunnen wij en toekomstig­e onderzoeke­rs jarenlang aan de slag. In de eerste plaats worden de stalen gearchivee­rd en geanalysee­rd om de ouderdom en samenstell­ing te ontleden, waarna de bevindinge­n worden beschreven en gepublicee­rd. Op die manier willen we onder meer ook de oorsprong en vorming van de vuursteen achterhale­n: een materiaal dat al vroeg door onze voorouders werd gebruikt om werktuigen mee te maken.”

Johan Vellekoop is in de mergelstre­ek niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar nog voerde hij in het kader van het ‘Maastricht­ian Geoheritag­e Project’ een onderzoek uit in de Hallembaye-groeve terwijl de groeve in Eben-Emael nog op zijn verlanglij­stje staat. “We doen dit om de geschieden­is van deze regio beter te begrijpen, maar ook om de eigen bevolking bewust te maken van de unieke bodemschat­ten”, besluit hij.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium