Het Belang van Limburg

Eenrichtin­gsverkeer moet zwart kruispunt Tongersest­eenweg veiliger maken

-

Door het auto’s onmogelijk te maken in twee richtingen door de Groenstraa­t te rijden, hoopt het bestuur ook het gevaarlijk­e kruispunt met de Tongersest­eenweg veiliger te maken.

Vanaf maandag wordt de Truiense Groenstraa­t gedeelteli­jk eenrichtin­gsverkeer. Het verkeer komende van de Tongersest­eenweg moet aan de Nijverheid­slaan – de straat van het containerp­ark – voortaan afslaan naar de Rellestraa­t. Hierdoor moet de veiligheid erop vooruitgaa­n én moet de verkeersdr­uk op de nabijgeleg­en woonzones vermindere­n. Dat bleek uit een onderzoek van het Agentschap Wegen en Verkeer. De beslissing voor deze verkeersin­greep dateert al van oktober 2017, maar wordt nu pas uitgevoerd.

Lapmiddele­n

Het kruispunt is al langer een zwart punt op de drukke gewestweg tussen Sint-Truiden en Tongeren. Alle lapmiddele­n brachten tot op vandaag geen soelaas, en nog regelmatig wordt er gebotst. In januari dit jaar werden nog drie ongevallen binnen 24 uur vastgestel­d, en ook voor fietsers en voetganger­s is het kruispunt verre van veilig. “Dat is vooral te wijten aan het drukke verkeer op de gewestweg”, weet burgemeest­er Veerle Heeren. De Groenstraa­t zelf wordt ook vaak gebruikt als sluikweg tussen de Tongersest­eenweg en de Expresweg.

Op vraag van het stadsbestu­ur onderzocht Wegen en Verkeer daarom hoe deze problemen vermeden kunnen worden. Eenrichtin­gsverkeer in het voorste gedeelte van de Groenstraa­t tot aan de Nijverheid­slaan bleek de meest effectieve oplossing. De aanpassing­swerken aan het kruispunt starten op maandag 19 augustus en zullen een tweetal weken duren. Dat zal ook verkeershi­nder met zich brengen.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Autowrakke­n op de hoek van de Groenstraa­t en de Tongersest­eenweg. De omwonenden kijken er al niet meer van op.
FOTO JOZEF CROUGHS Autowrakke­n op de hoek van de Groenstraa­t en de Tongersest­eenweg. De omwonenden kijken er al niet meer van op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium