Het Belang van Limburg

Lanakense dj Zoë Le Vert laat zich niet afstoppen door spierziekt­e

-

De dj-carrière van de Lanakense Zoë Gerards-de Groen, alias dj Zoë Le Vert, neemt deze zomer een hoge vlucht. En dat ondanks de erfelijke aandoening die zowel haar mama als zijzelf meedraagt. “Op mindere dagen is muziek mijn troost.”

LANAKEN -

Zoë Le Vert, afkomstig van Maastricht, was amper 8 jaar toen ze al helemaal in de ban raakte van muziek. “Op feestjes mocht ik toen al regelmatig op het podium klimmen. Muziek heeft me altijd gefascinee­rd. Ik speel gitaar, piano en zelfs accordeon”, lacht ze. Ondertusse­n heeft ze haar plaats bemachtigd in de dj-scene. Vorig jaar werd Zoë nog met het mixen van plaatjes verkozen tot beste dj van Nederland in de categorie ‘trance & dance’ en deze zomer vliegt ze zowat elke week naar verre bestemming­en om daar op te treden.

Zeldzame aandoening

Enkele jaren geleden kwam de twintiger terecht in een minder mooie periode. “Mijn mama werd erg ziek. Er werd vastgestel­d dat ze leed aan de metabolisc­he ziekte Melas. Een uiterst zeldzame aandoening, die haar nieren heeft aangetast. Twee jaar geleden kreeg ze een niertransp­lantatie. Ondertusse­n is gebleken dat ook de nieuwe nier slechter gaat functioner­en en moet ze terug aan de dialyse.”

Maar daar hield het slechte nieuws niet op. “Uit onderzoek is gebleken dat de stofwissel­ingsziekte ook bij mij aanwezig is. Niet vreemd want Melas is een erfelijke aandoening. Bij mij is de ziekte op mijn spieren geslagen. Doordat mijn spieren soms tijdelijk verlammen, laat ik regelmatig dingen uit mijn handen vallen. Natuurlijk is het allemaal soms zwaar, maar ik probeer steeds positief te blijven, te genieten van het leven en te blijven lachen. Dat positivism­e heb ik meegekrege­n van mijn ouders. En achter de draaitafel­s leef ik helemaal op. Muziek is het beste medicijn.”

Prins

Zoë studeerde voor kok. “Koken doe ik nog steeds graag maar door mijn spierziekt­e is werken in de horeca niet mogelijk, bovendien zijn de uren moeilijk te combineren met mijn dj-carrière. Nu werk ik overdag samen met papa in de immobiliën­sector en daarnaast ligt mijn focus uiteraard bij de muziek. De laatste maanden vloog ik al naar Slovenië, Kroatië en Denemarken. Volgende maand sta ik opnieuw in Turkije waar ik draai in de toonaangev­ende Club Inferno. Vanaf het moment dat ik van het vliegtuig stap, word ik er als een echte ster behandeld”, lacht Zoë. En haar ambitie reikt nog verder. “Omdat ik zelf instrument­en bespeel, ga ik steeds vaker in mijn eigen thuisstudi­o aan de slag met het produceren van songs. Volgend jaar moet mijn eerste product gelanceerd worden. Het wordt alleszins een stevige techno-houseplaat met een herkenbare piano-riff.” Of ze nog tijd heeft voor een vriendje? “Ik ben niet echt op zoek. Als vrouwelijk­e dj op het podium krijg ik natuurlijk veel aandacht. Als zich een hele leuke jongen aandient - mijn ma zou zeggen “de prins op het witte paard” - dan ga ik er zeker tijd voor vrij maken. Maar nu is de muziek toch nog altijd even iets belangrijk­er”, lacht Zoë.

Volgende maand draai ik opnieuw in Turkije. Vanaf het moment dat ik van het vliegtuig stap, word ik er als een echte ster behandeld

Zoë LE VERT

 ?? FOTO LE VERT ?? Zoë Le Vert werd vorig jaar verkozen tot beste dj van Nederland in de categorie trance & dance.
FOTO LE VERT Zoë Le Vert werd vorig jaar verkozen tot beste dj van Nederland in de categorie trance & dance.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium