Het Belang van Limburg

Tim Wellens start in Riemst als leider

- Werner BOURLEZ

Tim Wellens wint koninginne­nrit voor overleden ploegmaat

Na emotionele dagen door de dood van Bjorg Lambrecht zorgde Tim Wellens (28) voor hoop bij Lotto-Soudal. De Truienaar won de felbevocht­en koninginne­nrit. Een derde eindzege in de BinckBank Tour lonkt. “Uiteraard is deze zege voor Bjorg. We zijn gestart om een rit te winnen voor hem.”

Er werd spektakel beloofd in de ultrakorte rit rond Houffalize, met dertien beklimming­en in 96,2 kilometer. En dat werd het ook, mede door de striemende regen. Na een afvallings­race bleven drie renners over: Tim Wellens, Laurens De Plus en de sterke jonge Zwitser Marc Hirschi. Wellens haalde het finaal nipt van de wereldkamp­ioen bij de beloften. “Het was een rare wedstrijd, zonder echte topfavorie­t”, vertelde Wellens. “Er was ook geen enkele ploeg die de wedstrijd echt in handen nam, al deed Jumbo-Visma het wel heel goed door de koers hard te maken. Ik trok al eens door op 38 kilometer van de finish, maar dat was een stom manoeuvre. Ik hoopte wat mannen mee te krijgen. Toen Pluske dan bij het ingaan van de laatste ronde keihard bergop doortrok, was de beslissing gevallen. Toen hebben Laurens en ik wat samengespe­eld. Hirschi werkte niet voluit mee en ik zag liever Laurens winnen. Bedoeling was dat Laurens in de slotfase ging demarreren, maar ik denk dat er niet veel meer op zat bij hem. Uiteindeli­jk werd het toch een sprint.”

Traumapsyc­holoog

In die sprint leek Hirschi het te halen, maar met een ultieme jump ging Wellens er nog enkele millimeter­s over. “Ik wist dat het na de bocht nog lang was tot de finish. Ik wou niet te vroeg aanzetten. Ik wist niet of ik gewonnen had, maar uiteindeli­jk liep het goed af. Dit is toch een mooi eerbetoon voor Bjorg Lambrecht, ik wilde die zege echt voor hem. We hebben heel lang getwijfeld of we hier als ploeg zouden starten, maar de ouders van Bjorg hebben ons gesteund om hier te rijden. Het is ook de familie die ervoor gezorgd heeft dat onze renners in de Ronde van Polen zijn doorgegaan. Deze zege is voor Bjorg. We zijn naar hier gekomen als ploeg om voor hem een rit proberen te winnen en die is nu binnen.”

Toch waren het zware dagen voor de Truienaar. “Je zit er constant mee in je hoofd, wordt er dagelijks mee geconfront­eerd. Het was hectisch: zondag gingen we hem groeten, dinsdag was er de begrafenis en woensdag reden we door zijn dorp. Ook de komende dagen zullen we er aan blijven denken. Eerlijk: je knijpt vlugger de remmen dicht, want je staat stil bij de gevolgen.”

In die omstandigh­eden presteren, is niet makkelijk. “We hebben lang gepraat met de traumapsyc­holoog. Een rouwproces kost krachten en het is niet dat je daar echt kracht uit put. Maar er was toch die extra wil om mij te tonen voor Bjorg. Vandaag was ook geen supergevaa­rlijke rit, zoals de voorbije dagen.”

De organisati­e kreeg na de rit in Aalter woensdag heel wat kritiek te slikken over het smalle, bochtige parcours. “Dat hoort bij de Binckbank Tour”, aldus Wellens. “Het gaat altijd om seconden en niemand wil tijd verliezen in ritten vol draaien en keren. Dus je moet vechten voor je plaats. Woensdag was het ook gevaarlijk door de regen, dat heeft de organisati­e niet in de hand. En dan stak er plots een fietser over op het zebrapad. Iedereen rijdt met Bjorg in gedachten en zoiets frustreert bepaalde renners. Ik neem ook niet graag risico’s, maar dat hoort helaas bij de koers.”

Eerlijk: je knijpt vlugger de remmen dicht, want je staat stil bij de gevolgen Tim WELLENS

Een rouwproces kost krachten. Maar er was toch die extra wil om mij te tonen voor Bjorg Tim WELLENS

Derde eindzege lonkt

Wellens won de rittenkoer­s door de Lage Landen al twee keer, in 2014 en 2015. Een derde eindzege wenkt. “Ik had toch liever een langere rit gehad, dan waren de verschille­n wellicht groter geweest. Het weekend wordt zeer belangrijk. De tijdrit in Den Haag ligt mij, zo’n 10 kilometer is ideaal. In de Baloise Belgium Tour won ik een soortgelij­ke tijdrit. Ik hoop dat ik mijn voorsprong kan uitbreiden en dat de ploegmaats het zondag in de rit rond de Muur van Geraardsbe­rgen kunnen controlere­n. Ik wil die leiderstru­i niet meer afgeven.”

 ??  ??
 ?? FOTO
BELGA ?? Tim Wellens haalde het in een millimeter­spurt van de Zwitser Marc Hirschi.
FOTO BELGA Tim Wellens haalde het in een millimeter­spurt van de Zwitser Marc Hirschi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium