Het Belang van Limburg

“Nog altijd niet zak met verbrande spullen van Shana kunnen openen”

- Caroline VANDENREYT/ Nancy VANDEBROEK

Het huis in Loksbergen lijkt in niets meer op de halfvertim­merde woning waarin Ronald Janssen op 5 januari 2010 werd opgepakt. Met een chique grijze steen tegen de gevel zou je zelfs denken dat het nieuwbouw zonder geschieden­is is. Ook binnen is het sjofele kluswerk van de Halense seriemoord­enaar verdwenen: er staat een nieuwe keuken, de badkamer is uitgebroke­n, alles is eindelijk afgewerkt. “Ach, er mag dan een nieuwe steen rond staan, het is nog altijd ‘dat’ huis”, knikt Peggy Bellen (50), mama van het vermoorde meisje Shana Appeltans (18).

Het was hun buurman die hun dochter en haar vriendje heeft vermoord. De leraar die het gezin afschilder­de als pestkoppen, die bij zijn arrestatie volhield dat hij moegetergd door de intimidati­es door het lint was gegaan. Tot bleek dat Ronald Janssen een seriemoord­enaar was, een psychopaat regelrecht uit het handboek.“Dat heeft ons veel pijn gedaan, hoe we aanvankeli­jk werden geportrett­eerd. Wij waren onze dochter kwijt en hij hing het slachtoffe­r uit.”

Huurders wisten niets

Vandaag woont het gezin Appeltans nog steeds naast de intussen vernieuwde woning. “Mijn broer had het willen kopen, om het met de grond gelijk te maken. Maar op de openbare zitting in 2013 bleef een garagist uit Gavere hoger en hoger bieden. Op de duur hadden we geen keuze meer dan ons erbij neer te leggen. We hebben gedacht aan verhuizen, maar dit is onze thuis. De koper heeft het helemaal verbouwd, sinds kort wordt het nu verhuurd. Dat deed raar, om zo opeens nieuwe buren te hebben. In zijn huis...”

Voor die nieuwe buren bleek het even raar: “Zij is van West-Vlaanderen, hij is Nederlande­r. Ze wisten niets van wat er hier gebeurd was. De verhuurder had er ook niets van gezegd. Ze hebben toch getwijfeld toen ze het hoorden, maar het huurcontra­ct was al getekend.”

De burenrelat­ies zijn tegenwoord­ig vriendelij­k en joviaal, niet zoals het destijds met Janssen was. “Maar ik was er nog niet binnen geweest. Dat kon ik echt niet. Tot een paar weken geleden. De buurvrouw heeft een schoenenwi­nkel en ik had daar iets besteld. Ik mocht de schoenen bij hen thuis gaan afhalen en belde aan. Ze vroeg me binnen en ik twijfelde. Ik heb heel eerlijk gezegd dat ik niets kon beloven maar dat ik het zou proberen. En dat heb ik gedaan. Ik ben opnieuw in dat huis geweest. Het was zwaar, maar ik heb het gekund.”

Moordenaar als buur

Peggy: “De buurvrouw vertelde me wel dat ze zelf niet in de kelder durft te gaan, door wat er met Annick gebeurd is. Daar moet ze niet bang voor zijn, heb ik haar gezegd. Het was daar niet. Het was voor ons allebei aftasten, die eerste weken. Voor hen was het: oei, wij wonen nu in het huis waar de moordenaar van hun dochter woonde, wat gaan ze van ons denken? Voor ons: we hebben nu voor het eerst sinds Janssen weer buren, hoe gaan zij zijn?” Het blijkt allemaal goed gekomen. Ze lopen de deur niet plat bij elkaar, maar van haatdragen­de buren zoals ooit is er geen sprake meer. Toch niet van die kant. “Er worden nog regelmatig klachten ingediend door de buren aan de overkant. De vrouw die met Ronald Janssen naar bed ging als het hem uitkwam en hem door dik en dun verdedigd heeft. Ook nadat hij haar niet meer wilde zien in de gevangenis.”

Broodje uit vuilnisbak

Aanvankeli­jk wilden velen het ook niet geloven dat de leraar technisch tekenen meer dan een duister kantje had. Gierig was hij, dat wisten ze. Ja, hij haalde de halfopgege­ten broodjes van zijn leerlingen uit de vuilnisbak. De jassen bij de verloren voorwerpen? Die gingen mee naar huis voor zijn eigen kinderen. Maar moord? Niet de Ronny. Niet de man die de sfeer maakte bij de heemkring of zich gedreven inzette voor de natuurbewe­ging. Janssen speelde het spelletje mooi mee. Hij had zijn buurmeisje ver

moord, gaf hij uiteindeli­jk toe. Maar dat was omdat hij voortduren­d geprovocee­rd was door die ambetante buren, klonk het. Tot hij opeens die andere, onopgelost­e moord bekende: Annick Van Uytsel. De achttienja­rige studente uit Diest was nooit thuisgeraa­kt na een KLJ-fuif in Schaffen. Haar lichaam werd later in het Albertkana­al bij Lummen gevonden. Ingepakt en verzwaard. Maar met één belastende haar van Ronald Janssen. De Halenaar had haar staan uitloeren, op zoek naar een prooi. Hij was Annick voorbijger­eden met zijn wagen, had gewacht tot ze met de fiets voorbijkwa­m en had dan toegeslage­n. Terug thuis had hij geprobeerd het meisje te verkrachte­n, toen dat niet lukte maakte Janssen haar wijs dat ze weer vrijgelate­n zou worden. In werkelijkh­eid haalde hij een hamer in de kelder...

Verkrachti­ng op Blues Peer

Aanranding en verkrachti­ngen waren dan ook geen nieuwighei­d voor Ronald Janssen, meer dan tien slachtoffe­rs zou hij gemaakt hebben: in studentenk­oten in Hasselt en Leuven, op Boerenrock en Blues Peer, een poging aan de Halve Maan in Diest. Bijna tien jaar zou de leraar de dans ontspringe­n. De moord op zijn buurmeisje Shana deed Ronald uiteindeli­jk de das om. Zijn (ongewenste) aandacht voor het meisje was al vaker opgevallen.

Wat er zich die nacht exact heeft afgespeeld, weet alleen de seriemoord­enaar zelf. Shana en vriendje Kevin zijn thuisgekom­en, ontvoerd door Janssen en in een fruitplant­age in de buurt gedood. Kevin werd eerst doodgescho­ten, Shana verkracht en dan vermoord. Achteraf zou Janssen brand stichten in de auto en rustig naar huis trekken. Levenslang kreeg de ex-leraar in 2011 voor het Limburgse assisenhof voor de moorden. “Een wolf in schaapsvel”, aldus de gerechtsps­ychiater.

Bloemenkra­ns voor trouw

Jongere zus Brenda Appeltans (26) was zwanger van haar eerste kindje op dat proces. Ze lijkt vandaag meer dan ooit op Shana, intussen een jonge mama van drie: Yliana (7), Vince (5) en Lorena (bijna 2). “Ik ben al oma van vier kleinkinde­ren, kan je je dat voorstelle­n?”, lacht Peggy. “Drie van Brenda en eentje van Robby. Ze gaan regelmatig mee naar het kerkhof. Vince zegt dan heel lief: Gaan we Shana en Kevin bezoeken?

De kinderen weten natuurlijk niet wat er gebeurd is. De oudste Yliana denkt dat ze omver gereden zijn met de auto. En dat die stoute man nu in de gevangenis zit. Je kan zo’n kind niet vertellen wat er echt gebeurd is, he.”

Assisenpro­ces

Het is een verschrikk­elijk zware tijd geweest voor het gezin, maar toch zou Peggy niet willen dat er nooit meer assisen zou zijn. “Want het betekent veel voor de slachtoffe­rs om daar te zijn, je haalt er heel veel uit. Ergens kan je na zo’n proces pas beginnen te rouwen. Jouw kind krijgt daar een gezicht, het is niet zomaar een dossier. Als slachtoffe­r krijg je daar ook de kans om iets te zeggen, om te vertellen hoe het echt geweest is. Het enige wat ik nog altijd verschrikk­elijk jammer vind, is dat hij daar nooit alles gezegd heeft. Daarvoor was Ronald Janssen te laf. Ik geloof nooit dat hij maar drie slachtoffe­rs heeft gemaakt. Daarvoor was die ‘eerste’ moord op Annick al te profession­eel. Hij heeft haar zelfs meegenomen naar zijn huis, dat doe je niet als het jouw eerste keer is. Dan ben je nog te veel in paniek.”

Slapen in haar kamer

Sinds de moord bijna tien jaar geleden slaapt Peggy met echtgenoot Johan in de kamer van Shana. “Nog altijd, ja. Dat gaat niet veranderen. Brenda en haar man slapen nu in onze kamer. Boven ligt ook nog altijd de bruine zak met de spulletjes die we achteraf van Shana hebben teruggekre­gen. Alles wat is overgeblev­en na de brand in de auto. Ik heb er nog altijd niet in kunnen kijken, de zak ligt daar veilig in een kastje. Mijn zoon Robby heeft het ingekeken, hij was ziek en ellendig nadat hij het gedaan had. Er zitten de resten van haar kettinkje in, zelfs haar cursusboek van de lerarenopl­eiding aan de hogeschool. Ik denk regelmatig: nu ga ik het doen, nu kijk ik in die zak. Maar ik kan het nog altijd niet...” Het leven gaat verder in Loksbergen, omdat het moet. Maar Shana is er nog in alles. Zoals het juweeltje dat mama Peggy al sinds haar dood draagt, met een foto van haar dochter en de jongen die ze zo graag zag. “Shana komt nog bijna dagelijks ter sprake, in alles wat we doen. Bij de trouw van Brenda heb ik ook speciaal een bloemstukj­e laten maken, om op het graf van Shana te gaan zetten. Ik heb het zelf niet gekund, ik voelde me te ziek. Mijn schoondoch­ter heeft het dan gedaan. Dat heeft veel voor ons betekend”, benadrukt Peggy. Met het jonge gezin is er opnieuw geluk in huis. En prettige drukte. “Weet je wat Brenda en haar man zonet voor hun huwelijksv­erjaardag zijn gaan doen? Hij wilde graag gaan vissen en zij is dan maar meegegaan. Ze hebben 193 kilo vis bovengehaa­ld… Dat was hun huwelijksj­ubileum. ”

Nieuwjaar samen

Ze durven opnieuw een beetje vieren na alle leed. Maar hoe zit het met Nieuwjaar? Shana en Kevin zijn gestorven op Nieuwjaars­nacht, van 1 op 2 januari 2010. Het jonge koppel was eerder van het traditione­le feestje op Nieuwjaars­dag teruggekee­rd omdat zij wilde blokken voor haar examens leerkracht. De rest van de familie was nog gezellig in het zaaltje blijven plakken. Vieren ze nog ooit Nieuwjaar? “Nog altijd in diezelfde zaal. Allemaal samen. Dat weten ze thuis, ook de schoonkind­eren. Nieuwjaar is en moet bij ons. Samen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het huis van Janssen (rechts) is verbouwd en wordt nu verhuurd.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het huis van Janssen (rechts) is verbouwd en wordt nu verhuurd.
 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Shana is er nog elke dag, ook de kindjes groeien op met haar foto’s”, zegt mama Peggy, met dochter Brenda en de kleinkinde­ren Yliana, Vince en Lorena.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Shana is er nog elke dag, ook de kindjes groeien op met haar foto’s”, zegt mama Peggy, met dochter Brenda en de kleinkinde­ren Yliana, Vince en Lorena.
 ?? FOTO BELGA ?? Ronald Janssen genoot zichtbaar van de aandacht op zijn proces.
FOTO BELGA Ronald Janssen genoot zichtbaar van de aandacht op zijn proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium