Het Belang van Limburg

Iedereen kan plots hevig reageren op een wespenstee­k

- Olivier SIMONS

OUDSBERGEN - “Wie na een wespenstee­k meer symptomen heeft dan een lokale zwelling, zoekt best meteen hulp.” Dat is het advies van allergoloo­g Christine Breynaert nadat een 79-jarige vrouw overleed aan een wespenstee­k.

Toen Marie-Thérèse uit Neerglabbe­ek (Oudsbergen) maandag op haar hoofd gestoken werd door een Europese hoornaar, voelde ze zich al snel onwel worden. Ze was duizelig en kon moeilijk ademhalen. Haar neef gaf haar nog een hartmassag­e en hulpverlen­ers dienden haar een adrenaline­spuit toe, maar niets kon Marie-Thérèse nog redden. Zo’n tragische afloop van een wespenstee­k is zeer zeldzaam. “Volgens Europese cijfers sterven er naar schatting vijf Belgen per jaar na een wespenstee­k”, zegt allergoloo­g Christine Breynaert (UZ Leuven). “De meeste mensen krijgen een rode huid, jeuk of een zwelling rond de plaats van de steek. Maar afhankelij­k van de omstandigh­eden kan iedereen wel een hevigere allergisch­e reactie krijgen op andere plaatsen van het lichaam. Je wordt dan benauwd of misselijk, of je hebt moeite met ademhalen. In extreme gevallen kan je zelfs een hartstilst­and of shock krijgen.”

Een aantal factoren kunnen de ernst van de reactie bepalen. “Wie last heeft van onderligge­nde aandoening­en, zoals astma of harten vaatziekte­n, kan heviger reageren op een wespenstee­k. Maar ook als je alcohol hebt gedronken of een inspanning hebt gedaan, ben je vatbaarder. Het aantal steken doet er eveneens toe. Hoe meer steken, hoe meer gif in je lichaam komt. Ten slotte speelt de plaats van de steek een rol. Een steek op je hoofd of in je hals kan bijvoorbee­ld sneller voor een ernstige reactie zorgen.”

Plots allergisch

Breynaert stelt dat je pas allergisch kan worden nadat je een eerste keer gestoken bent. “De meeste mensen maken dan antistoffe­n aan, en die kunnen voor een hevige reactie zorgen als je nog eens gestoken wordt. Het kan dus zijn dat iemand al meermaals gestoken is zonder daar veel last van te hebben, maar bij een volgende steek toch plots een allergisch­e reactie krijgt. Dit is niet het geval bij mensen die de aandoening mastocytos­e hebben. Zij kunnen al hevig reageren op de eerste steek.” Hulp zoeken is cruciaal als er ook op andere plaatsen van het lichaam symptomen zijn. “Bel in zo’n geval meteen de ambulance, of ga naar de spoed of huisarts als die dichtbij is. Zij dienen dan een adrenaline­spuit toe. Wie in het verleden al een zware reactie had, gaat best naar een allergoloo­g. Die kan dan immunother­apie opstarten of een adrenaline­pen voorschrij­ven, die je zelf kan toedienen als je wordt gestoken.”

Europese hoornaar

De fatale wespenstee­k kwam van een Europese hoornaar. “Maar dat is uitzonderl­ijk”, zegt Jens D’Haeseleer, bijen- en wespenexpe­rt van Natuurpunt. “Ondanks de grootte is het de minst agressieve wespensoor­t van het land. De Europese hoornaar is ook veel zeldzamer dan de gewone wesp. In tegenstell­ing tot de fabels over de Europese hoornaar zijn het vooral de kleinere wespen die steken.”

 ?? FOTO RR ?? Allergoloo­g Christine Breynaert: “Naar schatting vijf Belgen per jaar overlijden na een wespenstee­k.”
FOTO RR Allergoloo­g Christine Breynaert: “Naar schatting vijf Belgen per jaar overlijden na een wespenstee­k.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium