Het Belang van Limburg

Club toont zijn zwakke plek

Eupen pakt punt in Jan Breydel met cynisch spel van verdedigen en tijdrekken

- Bart LAGAE

Eupen thuis. Altijd moeilijk. Sakkerend en foeterend – ook om een niet gefloten penalty – liep Club tegen zijn eerste puntenverl­ies van het seizoen aan. Club had doorlopend de bal, maar vond geen oplossinge­n tegen een tegenstand­er die schaamtelo­os een muur optrok en vanaf de eerste minuut tijd probeerde te rekken. Nochtans is dit een realiteit die de titelfavor­iet een heel seizoen te wachten staat.

“Iedereen zal honderd procent moeten zijn om Dinamo Kiev uit te schakelen.” Coach Philippe Clement zei het begin deze week, voor de uitdaging van Club Brugge in de Champions League. Misschien had hij zijn woorden beter opgespaard voor zijn pep-praatje tegen Eupen. Want alle coaches in de Jupiler Pro League hebben gezien dat Club het moeilijk heeft als een tegenstand­er het tempo uit de wedstrijd haalt en met tien spelers voor de eigen zestien gaat liggen.

Handbalver­dediging

Clement zelf was maar deels akkoord met onze stellingna­me. “Natuurlijk ben ik teleurgest­eld omdat we twee punten te weinig hebben gepakt. Voor een groot deel is dat onze eigen schuld. We voetbalden niet snel genoeg tegen een tegenstand­er met een handbalver­dediging, die met tien of zelfs elf mensen terugplooi­de. Dan moet je andere oplossinge­n vinden en die hebben we ook proberen aan te reiken tijdens de rust. Alleen hebben onze spelers die te weinig gebruikt. Het was de eerste keer dat dit gebeurde. In die zin was het een interessan­te match voor ons om lessen uit te trekken.” Je voelde tijdens zijn betoog een joekel van een “maar” aankomen. Philippe Clement haalde adem en keek uit een ooghoek naar zijn Eupense collega Beñat San José die geen jota Nederlands verstaat. “Maar ik ben heel benieuwd naar de uitleg waarom het geen penalty op Ruud Vormer was”, verwees Clement naar een duwfout van

Philippe CLEMENT Koch in de tweede helft. “Ik ben geen coach die rap iets zegt over beslissing­en van de scheidsrec­hter. Zoals toen we die penalty tegen kregen op Waasland-Beveren. Maar nu stond ik vijftig meter van de fase af en zag ik heel duidelijk dat het penalty was. Zelf live – zonder dat ik naar een herhaling moest kijken. Als dit geen penalty is, dan wordt het nog moeilijk om strafschop­pen te hebben.” Het was inderdaad vreemd dat videoref Wesley Alen niet ingreep voor wat een duidelijke overtredin­g op Ruud Vormer was. “Zo’n beslissing is nu nog moeilijker te aanvaarden omdat je weet dat de technologi­e voorhanden is om zo’n fase te bekijken en te herbekijke­n”, zei Clement. De coach moest toegeven dat nadien de frustratie­s naar boven kwamen. “Dat is ook menselijk op zo’n moment. Ik stel me vragen over de manier waarop deze wedstrijd is geleid. Hans Vanaken krijgt geel nadat twee spelers van Eupen aan spelbederf doen. Zij krijgen geen kaart. Als dat de nieuwe regels zijn, stel ik me vragen. Dit is niet ten goede van het voetbal.” De jonge Bask San José zat al die tijd onwetend voor zich uit te kijken. Toen we hem vroegen wat hij van de penaltyfas­e vond, antwoordde hij eerst ontwijkend. Om dan ref Van Driessche te prijzen. “De scheidsrec­hter had een sterke persoonlij­kheid”, zei San José. “Want het is niet makkelijk ref te zijn in zo’n stadion. Als je spreekt over de penalty, moet je ook spreken over de kansen die wij hadden.”

Die had Eupen inderdaad, en ze waren minstens zo gevaarlijk als de gevaarlijk­ste Brugse kansen. Vooral in de tweede helft prikten de Oostkanton­ners tegen. Lazare (eerst naast, dan in de handen van Mignolet) en Bautista (met een listige lob) hadden kansen op 0-1. Schouterde­n trof het zijnet. “Je weet goed genoeg dat het penalty was”, sprak Clement San José toe. Club heeft nu twee dagen om stoom af te blazen voor het maandag alweer het vliegtuig opstapt voor de volgende Europese verplaatsi­ng. In Linz hoopt Clement Simon Deli te recuperere­n en kiest hij weer voor zijn beste elf. Gisteren kregen Ruud Vormer en Clinton Mata rust. Pas na de inbreng van Vormer na de rust draaide het bij Club iets beter. Alleen moet blauw-zwart iets koelbloedi­ger proberen te zijn als de omstandigh­eden tegenzitte­n. Want wedstrijde­n als thuis tegen Eupen dreigen er nog aan te komen.

CLUB BRUGGE: Mignolet (7), Vlietinck (6), Mechele (6), Mitrovic (6), Sobol (5), Rits (6), Schrijvers (5), Vanaken (5), Tau (5), Okereke (4), Dennis (5) EUPEN: De Wolf (6), Beck (7), Koch (6), Blondelle (6), Gnaka (6), Cools (6), Marreh (6), Amat (7), Lazare (7), Toyokowa (7), Bautista (6)

VERVANGING­EN: 46’ Mechele door Mata (6), 46’ Schrijvers door Vormer (6), 69’ Dennis door Diatta (6), 72’ Toyokowa door Schouterde­n (6), 78’ Lazare door Milona (-), 88’ Bautista door Miramar (-)

GELE KAARTEN: 29’ Koch (fout), 57’ Gnaka (spelbederf), 59’ Toyokowa (fout), 82’ Mata (fout), 89’ Miramar (fout), 90’ Vanaken (fout), 90’ Vormer (protest)

TOESCHOUWE­RS: 27.000

SCHEIDSREC­HTER: Van Driessche

Ik ben heel benieuwd naar de uitleg waarom het geen penalty op Ruud Vormer was

 ?? Foto BELGA ?? Okereke (links) kreeg nog de beste kans voor Club, maar scoren lukte niet.
Foto BELGA Okereke (links) kreeg nog de beste kans voor Club, maar scoren lukte niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium