Het Belang van Limburg

“Hij kan altijd teren op zijn talent”

Dieumerci Mbokani (33) is belangrijk­er dan ooit voor Antwerp

- David VAN DEN BROECK

Wie stelt dat Dieumerci Mbokani op zijn 33ste beter is dan ooit, heeft hem niet bij Standard bezig gezien. Maar in Plzen bewees hij alweer dat er geen sleet op zit, integendee­l.

Op zijn loopschoen­en kwam hij woensdag het veld van de Doosan Arena op geslenterd. Terwijl de rest van de spelers zich met de bal klaarstoom­den voor de beslissend­e match tegen Viktoria Plzen, trainde hij apart. ’s Anderendaa­gs bleek al snel dat hij niet zou starten door last aan de enkel, maar wie was uiteindeli­jk weer de gevierde man? Dieumerci Mbokani. “Felicitati­es voor de medische staf en de kine’s, die heel belangrijk werk met hem hebben geleverd”, zei Laszlo Bölöni op de luchthaven van Praag – spontaan en dus gemeend. Daarom schakelen we over naar physical coach Peter Catteeuw – hij was het die zich woensdag over Mbokani ontfermde. Maar die invalbeurt vlak voor rust – door de blessure van Bolingi – en die verlenging­en, waardoor hij toch 75 minuten speelde: dat was niet voorzien… “Neen, dat was niet voorzien, maar hij was wel klaar om in te vallen, hoor”, zegt Catteeuw. Nochtans zei Mbokani na de match dat hij vooraf had aangegeven dat hij liever thuis bleef. “Ja, maar dat gevoel kan snel keren, hè. Die test woensdag was kort, maar het voelde goed aan, ook toen hij eventjes met de bal trainde. De dag van de match voelde hij zich nog beter dus het was geen risico. Ik was blij dat hij kon spelen en alweer belangrijk kon zijn.”

Geen Anderlecht

Vijf wedstrijde­n, vijf goals nu al dit seizoen: dat dikt aardig aan. Mbokani oogt nog beter, nog scherper dan vorig seizoen. Dat gaf hij zelf ook al aan. Hij verwijst dan steevast naar het feit dat hij dit seizoen de voorbereid­ing wel kon meemaken. Geen onzin. “Dat is voor elke speler belangrijk”, zegt Catteeuw. “Zijn voorbereid­ing is vlekkeloos verlopen en daar plukt hij nu de vruchten van.”

Peter CATTEEUW Physical Coach bij Antwerp 33 is hij intussen, maar er lijkt dus geen sleet te komen op de Congolese spits, die nochtans lange tijd de stempel van blessurege­voelig had. Dat was ook een van de redenen waarom Anderlecht deze zomer weer twijfelde om hem (gratis) terug te halen.

“Goh, blessurege­voelig… Kijk, Dieu is ervaren genoeg en weet wat hij wel en niet aankan qua trainingen. We spelen daar goed op in. Soms slaat hij eens een sessie over, maar in de voorbereid­ing heeft hij bijvoorbee­ld perfect gedaan wat van hem verwacht werd. Ja, als ik zeg dat we gaan lopen, trekt hij weleens een lang gezicht, maar dat doen ze allemaal.” (grijnst) “Het belangrijk­ste is nog altijd zijn talent. Of hij nu 33 is of 35: die balaanname en die techniek behoudt hij. Toen hij erop kwam, slaagde hij er toch weer in om wat balletjes bij te houden en de rest te laten aansluiten.”

Concurrent nodig

Mbokani had graag naar Anderlecht teruggekee­rd, maar voelt zich gelukkig op de Bosuil, waar hij sterkhoude­r en grootverdi­ener is en een coach heeft die van hem houdt.

Het bestuur weet natuurlijk wel dat het dringend een goeie concurrent voor Mbokani nodig heeft, al helemaal nu Bolingi – het enige alternatie­f – out is. Doordat die concurrent er nog niet staat, moeten we de vraag stellen: raakt de topschutte­r nu ook speelklaar voor de thuismatch tegen STVV? “Hij zal goed moeten rusten, dat is belangrijk”, aldus Catteeuw. “Maar na de wedstrijd heb ik toch geen klachten gehoord dus laat ons hopen dat hij zondag weer fris is.”

Soms slaat hij eens een sessie over, maar in de voorbereid­ing heeft hij bijvoorbee­ld perfect gedaan wat van hem verwacht werd

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Mbokani schudt de hand van Haroun na zijn invalbeurt in Plzen. Of hij fit raakt voor de match tegen STVV is niet duidelijk.
FOTO PHOTO NEWS Mbokani schudt de hand van Haroun na zijn invalbeurt in Plzen. Of hij fit raakt voor de match tegen STVV is niet duidelijk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium