Het Belang van Limburg

29-jarige Maarten Poels wint zijn eerste nationale vlucht

- Davd KINDT

De 29-jarige Maarten Poels uit Berbroek bekomt nog van de emoties na de vlucht uit Châteaurou­x. Zijn duivin Elsa bezorgde hem immers zijn allereerst­e nationale winst. Hij treedt zo in de voetsporen van zijn vader en grootvader Johan en Albert. “Ik verkoop ze niet”, zegt Poels.

Met wind een gunstige rugwind werden er topsnelhed­en verwacht vorige zaterdag. “Sowieso was het uitkijken of ze eens naar de juiste richting van het land werden gestuwd”, lachen de mannen van Poels. Vader Johan analyseert met heldere blik het resultaat en teert op decenniala­nge ervaring als hij vaststelt: “Een duif die met forse rugwind wint, die moet slim zijn en de ‘baan’ goed kennen. Als het wind op kop is, dan moet de duif slim én sterk zijn.” Dat winnares Elsa slim en sterk is mag blijken uit haar palmares, want dit seizoen vloog ze vijfde provinciaa­l uit Issoudun en vorig jaar zevende provinciaa­l op de Derbyvluch­t Orléans. Als tweede inzet van 22 jaarduiven werd ze, net zoals de rest van de ploeg, met hoge verwachtin­g naar Frankrijk gezonden.

“Iedere soort van duiven heeft bepaalde vliegvoork­euren”, zegt Maarten die verwijst naar enkele podiumplaa­tsen die eerder in dit zware duivenjaar werden behaald. Zo werd hij onder andere nipt tweede op de eerdere Châteaurou­x I, toen vlogen de duiven meer dan 2.000 meters per minuut, een slordige 120 km/u. “De weersomsta­ndigheden bepalen – in zekere mate - welk type duif snel thuis is”, erkent Maarten de duivenwijs­heid van zijn vader en grootvader.

De goudvliegs­ter stamt af van het eigen soort Poels – dat werd bereikt door de kweek- en speeltechn­ieken van pa Johan: het ras gebroeders Clerinx verrijkt met inbreng van snuifje Eric Limbourg.

Black-out

Maarten was dolgelukki­g met de winst. “Hij heeft allerlei toeren gedaan toen hij dat duifje over de antenne zag stormen”, bulderen zijn ouders. “Eerlijk, ik heb geen idee wat en hoe ik gereageerd heb, ik was volledig van de wereld. Ik herinner me dat ik naar mijn oma ben gespurt. Haar reactie was even grappig als relativere­nd: “Wacht toch maar rustig af op de achtervluc­ht.”

 ?? Foto DAKI ?? Maarten Poels dankt zijn duivenloop­baan aan grootvader Albert die de nationale winnares showt
Foto DAKI Maarten Poels dankt zijn duivenloop­baan aan grootvader Albert die de nationale winnares showt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium