Het Belang van Limburg

Nationaal Park breidt uit met Duinengord­el en ’t Eilandje

- Roger DREESEN

In de startnota voor de Vlaamse regering spreekt men de ambitie uit om vier nieuwe nationale parken op te richten. Vandaag is Hoge Kempen het enige nationale park in Vlaanderen. Het Nationaal Park wil al een tijdje uitbreiden met onder meer de Duinengord­el en ’t Eilandje in Maaseik.

Met 20.000 bijkomende hectare natuur onder effectief natuurbehe­er gaat Vlaanderen investeren in extra natuur met hoge kwaliteit. Uiterlijk tegen 2030 zou er ook 10.000 hectare bos moeten bijkomen. “We richten vier nationale parken op, zorgen voor eenheid van beheer en creëren territoria­le verbinding­en”, luidt het in de startnota waarover de politieke partijen zich buigen. Luc Flipkens, coördinato­r bij Duinengord­el, is blij met het initiatief. “Al hopen we dat het engagement en het pionierswe­rk dat in Limburg de voorbije jaren verricht is ook in de toekomst gewaardeer­d zal worden.”

Bij het Nationaal Park Hoge Kempen loopt het proces van uitbreidin­g al een hele tijd. In de startnota voor de Vlaamse regering staat dat Hoge Kempen dubbel zo groot wil worden. Maar daarvoor moet de stap gezet worden van sterk versnipper­de en kleine natuur naar grote robuuste natuurgebi­eden, onder meer in nationale parken met een beschermde status. In elke provincie is er een gebied dat zich daartoe leent, maar alleen Limburg heeft er vandaag al één.

Masterplan

“In onze lange termijnpla­nning wordt een masterplan uitgewerkt en voorzien we in een heel grote uitbreidin­g”, vertelt Flipkens. “Dat doen we onder meer met de Duinengord­el, dat 3.000 hectare bos en natuur telt. Maar ook ’t Eilandje in Maaseik en natuurgebi­eden in Dilsen-Stokkem maken er onderdeel van uit. In het najaar willen we het masterplan en de nota afronden en voorleggen aan alle meewerkend­e gemeenten en partners, om het eind september voor te leggen aan de nieuwe Vlaamse regering.”

UNESCO

Door de uitbreidin­g maken ook Maaseik, Dilsen-Stokkem, Oudsbergen en Bilzen deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Met het Thorpark was Genk er al in geïntegree­rd. De Commanderi­j van Gruitrode en ’t Eilandje worden al voorgestel­d als poort tot het Nationaal Park, dat liet projectlei­der van Hoge Kempen Johan Van Den Bosch al eerder weten.

Nadat in 2012 negen gemeentebe­sturen, de provincie Limburg en de Vlaamse overheid daartoe een intentieve­rklaring tekenden, diende het Nationaal Park in 2018 namens de Vlaamse Overheid een aanvraag tot erkenning als Werelderfg­oed in bij UNESCO. Daarin komen het transitiek­arakter en de culturele dimensie van het park en het omliggende gebied nadrukkeli­jk naar voren. De gevraagde erkenning betreft dus een groter gebied dan het park zelf en omvat ook het natuurgebi­ed de Duinengord­el, aangrenzen­de bijzondere groene stadswijke­n, tuinwijken, en enkele voormalige steenkoolm­ijnen en daarmee verbonden erfgoed.

 ?? FOTO RDR ?? De Commanderi­j van Gruitrode wordt een toegangspo­ort van het uitgebreid­e Nationaal Park Hoge Kempen.
FOTO RDR De Commanderi­j van Gruitrode wordt een toegangspo­ort van het uitgebreid­e Nationaal Park Hoge Kempen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium