Het Belang van Limburg

Is er leven na de dood?

- Noël Slangen

Je bent zo groot als je laatste overwinnin­g. Van die wetenschap is CD&V-voorzitter Wouter Beke nog steeds aan het bekomen. Nog maar een jaar geleden mocht hij glunderen bij het uitstekend­e resultaat van zijn partij bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. Maar sinds de verkiezing­en van mei ligt hij, samen met zijn partij, uitgeteld in de touwen. Daar zullen ze nog wel een tijdje blijven liggen. Vorige week moest de week van de openbaring worden. CD&V had verzamelen geblazen voor haar fractiedag­en, waar de verkiezing­sanalyse van hun zogenaamde 12 apostelen voorgestel­d zou worden. Het was een veeg teken dat die twaalf relatief onbekend en onuitgespr­oken waren, ze op een apothekers­weegschaal waren geselectee­rd, en dat de partijleid­ing de regie strak in handen hield.

En inderdaad, na dat weekend waren er geen vurige tongen te bekennen. Om te herbronnen, moet men namelijk durven loslaten. Niet per se Hilde Crevits richting voorzitter­sstoel duwen, maar de verkiezing gebruiken als een moment van debat en heroriënte­ring. De conclusie dat het allemaal aan de voorzitter en de communicat­ie lag, is nog zo’n misser. Het leidde dit weekend tot tenenkrull­ende televisie, met christende­mocraten die ons probeerden te overtuigen dat ‘personalis­me’ en ‘rentmeeste­rschap’ ijzersterk­e verhalen zijn, als je ze maar goed uitlegt. Duh! Opvallend is dat sp.a, Open Vld en N-VA vandaag met nagenoeg identieke problemen kampen als de christende­mocraten. Dat iedereen in de richting van Beke’s partij kijkt, heeft dus vooral te maken met de knullige manier waarop ze de loutering aanpakken. Moet de partij meer naar rechts, zoals enkele dissidente stemmen roepen? Blijkbaar niet, want rechts van CD&V ligt N-VA, en die hebben bijna evenveel verloren. De partij van Bart De Wever zorgt er gewoon voor dat het minder opvalt. Binnen zijn partij zijn er overigens ook die vinden dat N-VA meer naar rechts moet, maar dan zitten ze letterlijk op de schoot van Vlaams Belang.

Dat Vlaams Belang heeft overigens goed begrepen dat in Vlaanderen migratie niet de enige stemmenmag­neet is. De partij heeft net zo sterk ingezet op het heersende ongenoegen bij de Vlaming: de verontwaar­diging over het geruzie en de matige prestaties van de Zweedse coalitie en de stijging van facturen, kosten, wachtlijst­en en de pensioenle­eftijd.

Waar was trouwens het woordje ARCO in de analyse van de apostelen? CD&V heeft meermaals een politieke prijs betaald voor een regeling die er nooit gekomen is en waarvan men niet eens wist of ze juridisch overeind bleef. En denkt men echt dat mensen een vreugdedan­sje maken als ze ‘maar’ 60% van hun centen verliezen?

Sinds de verkiezing­en van mei ligt CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke, samen met zijn partij, uitgeteld in de touwen. Daar zullen ze nog wel een tijdje blijven liggen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium