Het Belang van Limburg

Kolonel Schoepen wordt baas van 850 ambtenaren provincie

Kolonel-vlieger Wim Schoepen begint in de lente van 2020 aan zijn tweede carrière en wordt dan de nieuwe griffier van de provincie. Hij zou met de helikopter kunnen komen, maar verkiest toch de fiets. Het fietsroute­netwerk is een van de redenen waarom hij

- Guy THUWIS

Gedeputeer­de van Personeel Tom Vandeput (CD&V) is zichtbaar blij dat de provincie na een zoektocht van anderhalf jaar opnieuw een algemeen directeur krijgt. “We zijn zeer tevreden hem als kapitein van ons administra­tieve schip te verwelkome­n. De griffier zal samen met de nieuwe beleidsplo­eg zorgen voor de frisse wind in het provincieb­estuur. Hij is de schakel tussen de politiek en 850 ambtenaren, maakt samen met de gouverneur en de gedeputeer­den deel uit van de deputatie en hij is de enige ambtenaar die in de provincier­aad zetelt.”

Vlieggroep

Niet dat de provincial­e ambtenaren of raadsleden straks moeten salueren voor de kolonel, want dat gebeurt in het dagelijkse militaire leven ook niet. Wim Schoepen is 50 jaar, gehuwd en vader van drie kinderen. Hij is afkomstig van het Antwerpse Beerse en woont al 25 jaar in Hasselt. Bij Defensie diende hij vijf jaar in Duitsland (Aken en Kalkar) en was hij onder meer chef van de 1ste Carabinier­s in Leopoldsbu­rg. Op dit moment is de kolonel-vlieger stafbrevet­houder de commandant van de vlieggroep van de 1ste Wing in Bevekom. Hij staat daar aan het hoofd van een 200-tal profession­als van het helikopter-detachemen­t. “Bij Defensie sta ik bijna aan het natuurlijk­e einde van mijn carrière, maar ik heb me altijd voorgenome­n om een tweede carrière te beginnen. De provincie is een kolfje naar mijn hand: ik hou van een uitdaging, het nemen van verantwoor­delijkheid en het dienen van de samenlevin­g. Voor mij is het dichtbij en het is een grote organisati­e. Ik kijk er ook naar uit om kennis te maken met alle actoren van het maatschapp­elijk weefsel.”

Mandaat

Voorlopig blijft de kolonel nog even op post in Bevekom. “Mijn opvolger is er nog niet en ik wil mijn taken daar nog afronden. Intussen blijf ik ook vliegen met de helikopter, een A109. Ik heb nu 3.300 vlieguren op de teller staan. Tot 2018 heb ik ook gevlogen met het Marchetti-trainingsv­liegtuig.”

Wim Schoepen is master in de sociale en militaire wetenschap­pen. Bij Defensie zou hij begin 2025 met pensioen kunnen gaan, maar als griffier begint hij aan een mandaat van zeven jaar en zal hij ook iets minder verdienen. “Financieel is het inderdaad een klein stapje terug, maar dat vind ik niet zo erg. Ik hou van deze uitdaging en ik hoop mijn mandaat na zeven jaar nog te kunnen verlengen. Ik voel me nog jong genoeg om het schip – of beter misschien: de helikopter – in de goede richting te sturen.”

Procedure

De provincier­aad heeft de aanstellin­g van Wim Schoepen gisteravon­d bevestigd. De zoektocht naar de nieuwe griffier begon in april 2018 toen Renata Camps besliste om weer naar de privésecto­r te gaan. “De eerste aanwerving­sprocedure is in 2018 stopgezet omdat er te weinig geschikte kandidaten waren”, zegt gedeputeer­de Vandeput. “Na het aantreden van de nieuwe deputatie op 3 december hebben we onmiddelli­jk werk gemaakt

van een nieuwe procedure. Van de 45 kandidaten zijn er na de schrifteli­jke proef 13 geselectee­rd voor de assessment door Itzu Career. Drie kandidaten slaagden hiervoor en na een mondeling examen werd Wim Schoepen unaniem voorgedrag­en.” De provincie moet nu nog op zoek naar een nieuwe nummer 2, omdat de personeels­directeur vorige maand met pensioen is gegaan.

De provincie is een kolfje naar mijn hand: ik hou van een uitdaging, het nemen van verantwoor­delijkheid en het dienen van de samenlevin­g

Wim SCHOEPEN

 ?? FOTO KH ??
FOTO KH
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Wim Schoepen begint in de lente van 2020 aan zijn nieuwe taak.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Wim Schoepen begint in de lente van 2020 aan zijn nieuwe taak.
 ?? FOTO BELGA ?? Kolonel Schoepen vliegt met een Agusta A109.
FOTO BELGA Kolonel Schoepen vliegt met een Agusta A109.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium