Het Belang van Limburg

Facebook toonde jongen de weg naar buiten

-

Hoe kan je in godsnaam afgesneden van de wereld zijn als je toch op Facebook zit? Het verhaal van de geïsoleerd­e familie uit het Nederlands­e Ruinerwold blijft vragen oproepen. Vader Gerrit Jan V. (68) en zijn vijf kinderen zouden sinds 2010 in primitieve omstandigh­eden en compleet isolement hebben geleefd in de boerderij. De 58-jarige Josef B., geboren in Oostenrijk, zou hen daar tegen hun wil hebben gehouden. Hij zit in de cel op verdenking van vrijheidsb­eroving en ‘het benadelen van de gezondheid van anderen’.

Uitweg naar vrijheid

De politie vond het gezin in een kleine afgesloten ruimte op de boerderij. Maar de 25-jarige zoon Jan, die de schrijnend­e situatie aan het licht bracht door hulp te vragen aan de plaatselij­ke cafébaas, was ondanks dat isolement tóch al een tijd actief geweest op sociale media. Waarschijn­lijk was het zijn uitweg naar vrijheid. Sander Kuiper, salesmanag­er bij het bedrijfje Quebit, werd vorige maand door Jan benaderd via het sociale netwerk LinkedIn. “Hij wilde een afspraak met me maken om eens te praten over werk”, zegt Kuiper. “Maar het zal waarschijn­lijk nog wel eventjes duren voor we zover zijn, schreef hij. Hij moest nog wat zaken regelen. Als ik er nu aan terugdenk, lijkt het alsof hij zich wilde lostrekken aan zijn situatie door een ondernemin­g op poten te zetten. Hij was duidelijk op zoek naar kennis en contacten. En daar had hij mijn hulp bij gevraagd.” Met een ander ontwerpbur­eau had Jan ook al contact gelegd om een website te maken. Kostprijs: een paar duizenden euro’s. Die netjes werden betaald. De 25-jarige jongen kwam, na negen jaar afzonderin­g, sinds enkele weken weer in contact met de buitenwere­ld. Hij ging ineens af en toe naar buiten, maakte foto’s van de omgeving, ging een paar keer in de late uren naar café De Kastelein, waar hij zondag uiteindeli­jk om hulp vroeg.

Speelgoedw­inkel

Dat het gezin Josef D. al lang kende, staat buiten kijf. Ze waren een tijd buren in de Drentse gemeente Hasselt, zo’n 30 kilometer van Ruinerwold. Tot een jaar of 15 geleden woonden ze daar. Ook toen leefden ze erg teruggetro­kken. “De kinderen speelden niet of amper buiten”, zegt een buurvrouw aan De Telegraaf. “Er kwam daar niemand. Het kwam wat sekteachti­g over. De vader had een lange jezusbaard. De kinderen hadden ook lang haar, je kon amper zien wie de jongens of de meisjes waren.” De vijf kinderen, nu tussen 18 en 25 jaar, zullen er bijna allemaal geboren zijn. “Aan de geboorte van al die kinderen kwam geen dokter te pas”, zegt de buurvrouw. “Dat regelde de vader blijkbaar allemaal zelf.”

Wat opviel was dat volgens haar vader Gerrit-Jan toen eerder “boven” Josef stond dan andersom. De Oostenrijk­er woonde niet zo lang in de straat. Toen Gerrit Jans vrouw overleed in 2004, was Josef al vertrokken. Het gezin vertrok later dan ook, maar ze bleven nog een tijdlang de huur betalen. Opmerkelij­k genoeg betalen ze ook nog altijd huur voor een ander pand, een winkel in houten speelgoed in het nabijgeleg­en Zwartsluis, die nochtans al jaren dichtgetim­merd is en te koop staat. Wat verderop is er nog een pand, vanwaaruit de familie hout verkocht. Daar was Josef D. ook bij betrokken. Ook dat pand is verlaten.

Vandaag brengt de politie de hele boerderij waar het gezin werd gevonden, digitaal in kaart. Dat moet helpen om alle ruimtes uit te kammen. En mogelijk verborgen ruimtes die ze bij het eerste plaatsbezo­ek over het hoofd hadden gezien, aan het licht te brengen.

 ?? Foto AFP
Tom LE BACQ/Sofie GEUSENS ?? De politie brengt de boerderij in Drenthe digitaal in kaart om eventuele verborgen ruimtes aan het licht te brengen. De puzzelstuk­jes beginnen in elkaar te vallen in het bizarre verhaal van het gezin dat negen jaar afgesloten van de wereld leefde in een boerderij in Drenthe. Oudste zoon Jan dokterde via de sociale media een ontsnappin­gsplan uit.
Foto AFP Tom LE BACQ/Sofie GEUSENS De politie brengt de boerderij in Drenthe digitaal in kaart om eventuele verborgen ruimtes aan het licht te brengen. De puzzelstuk­jes beginnen in elkaar te vallen in het bizarre verhaal van het gezin dat negen jaar afgesloten van de wereld leefde in een boerderij in Drenthe. Oudste zoon Jan dokterde via de sociale media een ontsnappin­gsplan uit.
 ?? Foto RR ?? Oudste zoon Jan.
Foto RR Oudste zoon Jan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium