Het Belang van Limburg

Azimi komt weg met boete van 50 euro

Voetbalbon­d legt straffen op na incidenten bij THES-Patro

- Roger COX/Geert STIENISSEN

De incidenten tijdens en na de wedstrijd THES-Patro Eisden in 1ste amateurs hebben een staartje gekregen. Staart-je, inderdaad. Want, al zullen ze daar in Eisden misschien anders over denken, zwaar kan je de straffen niet echt noemen die het Sportcomit­é van de Belgische voetbalbon­d gisteren uitsprak. Of wat dacht u van 50 euro boete voor voorzitter Azimi? Voor alle duidelijkh­eid, mogelijk volgt binnenkort ook nog een strafrecht­elijke procedure voor de voetbalcel Binnenland­se Zaken.

Beginnen we met een korte round-up van de gebeurteni­ssen van die 5de oktober. Bij een 0-1-stand krijgt bezoeker William Baeten de rode kaart van ref Marnic Claes. Ook T3 Aziz Rejdi en Freddy Mombongo (2x geel) worden nog uitgeslote­n bij Patro. De thuisploeg wint uiteindeli­jk met 2-1 en dat leidt tot schermutse­lingen op het veld. Daarbij geraakt bezoekend coach Stijn Stijnen betrokken. Hij baant zich over het veld een weg naar de kleedkamer. Maar aangezien hij geschorst is, heeft hij eigenlijk geen toegang tot het terrein. Stijnen verdedigt zich door te stellen dat hij geen andere keuze had, als hij de confrontat­ie met THES-fans wilde vermijden. Ook Patro-voorzitter Azimi laat zich gelden en loopt het veld op. Er ontstaat wat duw-en-trekwerk, waarbij Steven Van Tilburg, T3 van THES, valt. Naderhand vernielen fans van Patro nog een aantal toiletten. Tot daar de feiten.

Twee weken voor Stijnen

Uiteraard maakt ref Marnic Claes, die intussen geconteste­erd wordt door Patro wegens vriendscha­psbanden met keeperstra­iner Niels Hermans van THES, een verslag op. Op basis daarvan sprak het Sportcomit­é van de voetbalbon­d volgende sancties uit: twee weken schorsing voor speler William Baeten en voor coach Stijn Stijnen, 1 week voor T3 Aziz Rejdi, 100 euro boete voor Stijnen en... 50 euro voor voorzitter Azimi, die enkel het betreden van het veld ten laste wordt gelegd. Al die straffen worden door Patro aanvaard behalve de schorsing van Baeten. Stijn Stijnen: “Ik weet dat de mensen van het Sportcomit­é in eer en geweten beslist hebben, dus accepteer ik mijn schorsing. We gaan ons wel beraden om beroep aan te tekenen tegen de schorsing van William Baeten.” Daarmee is het eerste luik van de affaire THES-Patro voor de voetbalbon­d bijna afgerond. Volgt op 23 oktober nog luik 2: de vernieling­en, aangebrach­t door de bezoekende supporters. Maar daarover hebben beide clubs al een schikking getroffen. Patro zal de schade vergoeden.

Is de geladen derby daarna voltooid verleden tijd? Niet noodzakeli­jk. Op dit ogenblik is bij de voetbalcel van het ministerie van Binnenland­se Zaken nog geen proces-verbaal aangekomen van de politiezon­e Beringen/Ham/Tessenderl­o. Maar dat kan wel nog gebeuren. Een woordvoerd­er van de voetbalcel formuleert het als volgt: “Zoals bij elke andere inbreuk dringen wij er bij de bevoegde lokale instanties op aan om de nodige vaststelli­ngen aan ons over te maken. Daarna wordt overgegaan tot de administra­tieve procedure. Een uitspraak valt doorgaans binnen de zes maanden na de datum van de feiten. Niet alleen fans vallen onder de voetbalwet, dat is ook het geval voor bestuurder­s. Zij hebben een voorbeeldf­unctie.” Eventuele straffen kunnen variëren van geldboetes tot een stadionver­bod.

 ?? FOTO RR ?? Azimi wordt enkel het betreden van het veld ten laste gelegd.
FOTO RR Azimi wordt enkel het betreden van het veld ten laste gelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium