Het Belang van Limburg

Johnsons deal

- Door Marc Van de Weyer REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Boris Johnson vergeleek de onderhande­lingen over de gisteren beklonken Brexit-deal met de Shawshank Redemption, een film over een ontsnappin­g uit de gevangenis langs een rioolpijp.

In het geval van Johnson en de Brexit is het duidelijk waar het riool ligt: in het Verenigd Koninkrijk zelf. Sinds hij in juli aantrad als chef van een Conservati­eve minderheid­sregering, slaagde Johnson erin de rangen van zijn fractie uit te dunnen door oudgediend­en en gematigden weg te jagen. Op een schandelij­ke manier probeerde hij het Lagerhuis in het Brexit-debat buiten spel te zetten. De hoogste rechters floten hem terug. Een fatsoenlij­ke leider had dat begrepen als signaal om op te stappen.

Niet zo Boris Johnson. Hij was in alle stilte bezig met het leggen van de pijp naar de uitgang van de EU. Alle retoriek en dreigement­en met een nodeal-afloop ten spijt deed hij in het overleg met de Europese Commissie toegevinge­n die hij als Brexit-kopstuk zonder twijfel weggehoond had. De ontmoeting met de Ierse premier Varadkar vorige week was daarbij beslissend. Het resultaat was het akkoord dat gisteren door de Europese Raad werd goedgekeur­d. Een compromis dat sterke gelijkenis vertoont met Europese voorstelle­n die eerder voor de Britten onaanvaard­baar waren, met afspraken over de positie van Noord-Ierland die een harde grens op het Ierse eiland uitsluiten. Johnson accepteert dat Noord-Ierland goeddeels in de Europese binnenmark­t blijft en er douanecont­roles in de Noord-Ierse havens komen - wat de Ierse Zee de facto tot een EU-buitengren­s maakt, meer dan de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Voor de Noord-Ierse unionisten is het akkoord dan ook onaanvaard­baar. Morgen stemmen hun tien afgevaardi­gden in het Lagerhuis tegen, ondanks de enorme druk die op hen wordt uitgeoefen­d.

Het blijft onzeker of Johnson slaagt waar Theresa May drie keer faalde. De Britse premier moet op zoek naar steun bij voormalige partijgeno­ten en bij de oppositie. In Johnsons voordeel werkt dat die oppositie verdeeld is en niet geneigd samen te werken. Daarmee weerspiege­lt ze de verscheurd­heid maar ook de enorme Brexit-moeheid in de Britse samenlevin­g. Onduidelij­k is wat er gebeurt als het Lagerhuis morgen ook deze deal keldert. Een onheilspel­lende Brexit zonder deal eind deze maand? Of toch maar weer uitstel? Duidelijk is wat er volgt als het Lagerhuis instemt. Dan begint het echte Brexit-werk: de onderhande­lingen over de nieuwe relatie tussen de Unie en de voormalige lidstaat - de eerste die het Europese dak verlaat.

Het blijft onzeker of Johnson slaagt waar Theresa May drie keer faalde. De Britse premier moet voor zijn Brexit-deal op zoek naar steun bij de oppositie en bij voormalige partijgeno­ten die hij uit de rangen sloot

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium