Het Belang van Limburg

Iedereen wil meer diversitei­t (maar niemand weet hoe)

beter zijn als de vier overwegend Turkse voetbalclu­bs in Limburg multicultu­reler zouden zijn. Dat is de conclusie van het overleg tussen de bond en de clubs. Hoe ze dat gaan bewerkstel­ligen, blijft een vraag zonder antwoord.

- Gunter WILLEKENS/Zahra BOUFKER

Er was heel wat te doen de afgelopen dagen over jeugdspele­rtjes van vier Limburgs-Turkse clubs die doelpunten en overwinnin­gen in het weekend vierden met een militaire groet als eerbetoon aan Turkse soldaten in Syrië. Ook de politiek mengde zich, van de burgemeest­ers van Beringen en Heusden-Zolder tot minister van Sport Ben Weyts (N-VA). “Sport verbindt mensen en dus moet voetbal altijd een feest zijn”, zegt Berings burgervade­r Thomas Vints (CD&V) op zijn facebookpa­gina. “Maar op een voetbalter­rein moeten kinderen zich kunnen uitleven, hun talenten ontwikkele­n en samen plezier maken. Ze zijn er niet voor politieke statements.”

Voetbal is geen politiek

De burgemeest­er kwam met Turkse FC, een van de vier clubs, alvast overeen dat ze de foto’s van de saluerende jongeren van het internet zouden halen. “We hadden een constructi­ef gesprek”, zegt Vints daarover. “Het bestuur is overigens niet alleen uit mensen met Turkse achtergron­d samengeste­ld. De club bevestigde ook dat iedereen er welkom is, ongeacht de achtergron­d.” “Voetbal is voetbal, en politiek is iets anders”, treedt clubvoorzi­tter Idris Kaya de burgemeest­er bij. “Maar jongeren kunnen wel eens impulsief zijn, en iets doen zonder

er goed over na te denken.”

Overleg

Dinsdag zei sportminis­ter Weyts ook al dat hij “geen voorstande­r is van sportveren­igingen die samengeste­ld zijn op grond van etnische afkomst”. Dat was dan ook een van de onderwerpe­n die gisteravon­d ter sprake kwamen in het overleg tussen Voetbal Vlaanderen, de Vlaamse tak van de Belgische voetbalbon­d, en de vier Limburgs-Turkse clubs: Turkse FC, FC Anadol, Turkse Rangers (Genk) en Umitspor (Maasmechel­en).

“Het was een constructi­ef gesprek”, zegt Benny Mazur, secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen. “Iedereen wil meewerken om te zorgen dat situaties als afgelopen weekend niet meer voorkomen. We keuren niet goed wat gebeurd is, maar het is belangrijk­er dat we nu samen vooruit kijken. Ik moet toegeven dat we qua diversitei­t nog veel stappen kunnen zetten.”

Dat dat geen sinecure zal zijn, ontdekte de bond gisteren ook. “Ik heb verhalen gehoord die ik nog niet kende”, geeft Mazur toe. “Het blijkt niet makkelijk te zijn voor deze clubs om spelertjes te vinden zonder Turkse roots. Daar gaan we samen aan werken. Wij gaan hen begeleiden, en alle clubs zijn daarmee akkoord.”

Meisjes zijn de oplossing

Want de reacties van de buitenwere­ld kwamen bijzonder hard aan bij de clubs, bleek op het overleg. Ook de woorden van minister Weyts deden pijn. “Daarom nodigen we de minister samen uit om een bezoek te brengen aan de clubs, en met eigen ogen vast te stellen waar ze echt voor staan. Het is er lang niet zo erg als het de afgelopen dagen leek. Ik ben er zeker van dat Weyts bij de vier clubs met open armen ontvangen zal worden.”

Voor een stap in de goede richting kijkt de bond tenslotte naar… meisjes en vrouwen. “Het zou goed zijn mochten de vier clubs een vrouwenplo­eg krijgen”, zegt de woordvoerd­er van de bond nog. “We weten uit ervaring dat een vrouwenplo­eg een gezonde omgeving creëert.”

Het blijkt niet makkelijk te zijn voor deze clubs om spelers te vinden zonder Turkse roots. Daar gaan we samen aan werken

Benny MAZUR Voetbal Vlaanderen

 ?? FOTO RR ?? De reacties van de buitenwere­ld op de foto’s van de vierende jeugdspele­rtjes kwamen bijzonder hard aan bij de clubs, bleek gisteren op het overleg met de bond.
FOTO RR De reacties van de buitenwere­ld op de foto’s van de vierende jeugdspele­rtjes kwamen bijzonder hard aan bij de clubs, bleek gisteren op het overleg met de bond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium