Het Belang van Limburg

Staakt-het-vuren in Syrië geeft vooral Turkije wat het wil

-

WASHINGTON/ANKARA - De VS en Turkije verrasten gisteren met een staakt-het-vuren van 120 uur. Op het front zwaaien Syrië en Rusland echter de plak: de vraag is dan ook wat de deal voorstelt.

De kogel is door de kerk: na een vijf uur durend gesprek raakten de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Amerikaans­e vicepresid­ent Mike Pence het gisteravon­d eens over Syrië. Dat was een verrassing, want de verwachtin­g over hun ontmoeting was laag. Een dag eerder kwam er nog een golf aan gespierde en onconventi­onele communicat­ie uit het Witte Huis. Ook de dreiging van zware Amerikaans­e sancties tegenover Turkije, dat economisch al aan het kwakkelen is, hing in de lucht.

Maar plots tweette preisdent Trump dat er “een schitteren­d akkoord” gesloten was. Ook aan de Turkse zijde klonk het dat “we alles binnengeha­ald hebben wat we wilden”.

Vijf dagen vrede

Wat is er precies overeengek­omen? Turkije zal zijn militaire operatie in Noord-Syrië 120 uur (of vijf dagen) stilleggen. In die periode moeten de Koerdische militieled­en (YPG) zich verwijdere­n uit de bufferzone van ‘ruwweg’ 32 kilometer. Dat is de maximale afstand waar Turkije altijd vragende partij van was. In die bufferzone zou het Turkse leger de plak zwaaien. Bijzonder belangrijk voor Turkije is dat YPG zijn arsenaal aan zware wapens zou afgeven en dat hun versterkte basissen afgebroken worden. Eenmaal de Koerdische groep verdwenen is, zullen de Turken hun militaire actie definitief afblazen. De Koerden in het noorden van Syrië zijn alvast bereid om het staakt-het-vuren te respectere­n.

En de Russen dan?

Aangezien het akkoord eigenlijk alles bevat waar Turkije al maanden op aandringt, is het nog maar de vraag waarom de VS zolang moesten wachtten vooraleer toe te geven. Nog vreemder is dat de bepalingen van het akkoord los lijken te staan van de realiteit op het terrein. Het offensief van de Turken was al uren voor het akkoord tot stilstand gekomen. Donderdago­chtend had Turkije volgens de onafhankel­ijke militaire analist Metin Gurcan 20 procent van zijn beoogde bufferzone ingepalmd. Maar ten westen van die zone zitten de Russen, die volgens Gurcan ook coördinere­n met de VS. Ten oosten daarvan zou het Syrische regeringsl­eger al de rol van de YPG hebben overgenome­n. Kortom: Turkije was al langer omsingeld door partijen waar het niet tegenop kon.

De VS zijn de facto niet meester over het terrein. Wat is dan de betekenis van hun beloftes?

Allemaal voor de show

Ook het opheffen van de sancties is een symbolisch­e toegeving, want die waren vooral cosmetisch. Turkije krijgt wat het wil, terwijl de VS een diplomatie­ke show opvoeren.

“Het gewicht verschuift van het militaire naar het diplomatie­ke front”, aldus Gurcan. “Of Turkije de overige 80 procent van zijn bufferzone in handen krijgt aan de onderhande­lingstafel, valt te bezien.”

Aan die tafel zullen Assad, Rusland en Iran zitten, maar Pence en Trump hoogstwaar­schijnlijk niet. Dat blijkt ook uit Erdogans agenda. Op 22 oktober reist hij voor overleg naar Poetin,, op 13 november bezoekt hij Trump.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Gisteren ontving de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (l.) de Amerikaans­e vicepresid­ent Mike Pence.
FOTO AP Gisteren ontving de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (l.) de Amerikaans­e vicepresid­ent Mike Pence.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium