Het Belang van Limburg

250 nieuwe jobs in Lanklaar, met dank aan karton

- Miranda GIJSEN

DILSEN-STOKKEM - De West-Vlaamse producent van golfkarton Soenen bouwt een hypermoder­ne fabriek aan de Siemenslaa­n in Lanklaar. Goed voor een investerin­g van 120 miljoen euro en 250 nieuwe jobs.

Het Limburgs provincieb­estuur heeft het licht op groen gezet voor Soenen Golfkarton: het WestVlaams­e bedrijf mag een nieuwe fabriek bouwen op de voormalige Bekaertsit­e in Lanklaar. Eind 2008 sloot de staaldraad­producent de deuren aan de Siemenslaa­n, 136 mensen verloren toen hun job. Met de sluiting van Siemens en tapijtenfa­briek Ralos was dat de derde opdoffer voor de werkgelege­nheid in Dilsen-Stokkem.

“Na de sluiting van Bekaert werd het terrein, dat 18,5 hectare groot is, gekocht door de familie Soenen”, vertelt gedeputeer­de van Ruimtelijk­e Ordening Inge Moors (CD&V). “Onder hun impuls werden de oude bedrijfsge­bouwen afgebroken en is het terrein gesaneerd. Vandaag levert de provincie de vergunning af voor de bouw van een hypermoder­ne fabriek voor de productie van golfkarton.”

Tel hier de 230 jobs in Terhills bij, en het gaat stilaan de goede kant op met de werkgelege­nheid in Dilsen-Stokkem Sofie Vandeweerd burgemeest­er Dilsen-Stokkem

Kartonnen dozen

Begin 2022 moet de nieuwe vestiging van Soenen Golfkarton de deuren openen. Soenen investeert er ruim 120 miljoen euro in een fabriek die de meest moderne in zijn soort zal zijn in Europa. De totale bebouwde oppervlakt­e zal 113.000 m2 bedragen. Eens het nieuwe bedrijf op kruissnelh­eid zit, biedt het plaats aan 250 werknemers.

Soenen Golfkarton werd in 1964 door Louis Soenen-Detilleux opgericht, in 1980 nam kleinzoon Louis Philippe de fakkel over. Hij bouwde de ondernemin­g uit tot een van de modernste producente­n van kartonnen verpakking­sdozen. Bij Soenen in het WestVlaams­e Hooglede werken vandaag 200 mensen, het bedrijf realiseert een jaaromzet van 80 miljoen euro.

Meer dan een hub

In 2011 maakte Soenen bekend dat de vestiging in Limburg dienst zou doen als logistieke hub voor Nederlands­e en Duitse klanten. Die plannen zijn intussen bijgesteld. “De bouwhoogte op het industriet­errein in Lanklaar was toen wettelijk beperkt”, weet Vlaams minister en titelvoere­nd burgemeest­er van Dilsen-Stokkem Lydia Peeters (Open Vld). “Daar hebben we in 2015 wat aan gedaan. Uiteraard zijn we erg blij dat het bedrijf nu de schup in de grond kan steken.”

Ook voor de werkgelege­nheid in het Maasland is dit een opsteker. “Vooral voor onze laaggescho­olden is dit positief nieuws”, beaamt huidig burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld). “In 2009 bedroeg de werklooshe­idsgraad gemiddeld 9 procent, vandaag is dat 6,8 procent. Het gaat dus stilaan de goede kant op. Samen met de 230 nieuwe jobs van het vakantiepa­rk Terhills Resort in EisdenLank­laar, ziet de toekomst er nu rooskleuri­ger uit dan elf jaar geleden.”

 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? Het industriet­errein in de Siemenslaa­n ligt er nu nog troosteloo­s leeg bij. Begin 2022 moet de nieuwe fabriek er staan.
FOTO PATRICK SMETS Het industriet­errein in de Siemenslaa­n ligt er nu nog troosteloo­s leeg bij. Begin 2022 moet de nieuwe fabriek er staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium