Het Belang van Limburg

Menopauzer­aadpleging in het ZOL

- Sanne DEFERME

GENK - Vrijdag is het Internatio­nale Dag van de Menopauze. Om vrouwen in de menopauze beter te begeleiden, is het ZOL in Genk onlangs gestart met een wekelijkse menopauzer­aadpleging. “Er heerst nog een grote onwetendhe­id rond menopauze en de bijhorende klachten.”

Een vrouw leeft gemiddeld meer dan een derde van haar leven in de menopauze. Tachtig procent van de vrouwen ondervindt daarbij fysieke en/of psychische klachten. Vera Marechal (52) is vroedvrouw in het ZOL en tevens de eerste menopauzec­onsulent in Limburg. Elke dinsdag kunnen vrouwen op afspraak bij haar terecht in het Medisch Centrum André Dumont van het ZOL in Waterschei (Genk). “Er is vooral heel veel onwetendhe­id over de menopauze”, zegt Vera. “Symptomen als stemmingsw­isselingen, gewrichtsp­ijnen en klachten zoals vergeetach­tigheid worden nog te vaak aan andere oorzaken gelinkt. Met de menopauzer­aadpleging willen we het onderwerp dichter bij het publiek brengen.” Vrouwen kunnen op eigen initiatief een afspraak maken of doorverwez­en worden door een huisarts of gynaecoloo­g. “Voor een eerste consult trekken we één tot anderhalf uur uit”, vertelt Vera. “Consultati­es bij artsen zijn meestal veel korter. Die tijd is heel belangrijk. Vrouwen krijgen de kans om rustig hun verhaal te doen. We willen hen daarbij vooral het gevoel geven dat er naar hen geluisterd wordt. Vervolgens geven we informatie en advies.”

Symptomen

Vanaf de leeftijd van 40 tot 45 jaar kunnen vrouwen in de overgangsj­aren terechtkom­en. “Dat is de periode voorafgaan­d aan de menopauze, waarin er hormoonsch­ommelingen optreden en bij veel vrouwen de menstruati­es onregelmat­iger worden”, legt Vera uit. “We spreken van de menopauze op de dag dat een vrouw één jaar niet meer gemenstrue­erd heeft.” De symptomen van de menopauze kunnen heel uiteenlope­nd zijn. “Ongeveer drie op de vier vrouwen hebben last van opvliegers. Ook prikkelbaa­rheid en depressiev­e gevoelens, gewichtsto­ename en spier- en gewrichtsp­ijnen zijn typische symptomen.” Maar sommige gevolgen van de menopauze zijn niet meteen merkbaar. “Doordat de productie van de hormonen oestrogeen en progestero­n in de menopauze afneemt, worden de beenderen van een vrouw minder sterk en kan er osteoporos­e optreden. Er ontstaat ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekte­n.”

Medicatie

Tijdens de raadplegin­g krijgen vrouwen in de eerste plaats advies over hun leefstijl. “Gezond eten en voldoende beweging kunnen al een zeer gunstig effect hebben en klachten vermindere­n.” Maar ook medicatie in de vorm van hormonale substituti­e wordt besproken. “Het nemen van hormonen schrikt heel wat vrouwen af. Wij werken echter met bio-identieke hormonen, waarvan geen schadelijk­e effecten aangetoond zijn indien ze in de juiste dosis, op de correcte manier en op het juiste tijdstip worden genomen. Mijn taak bestaat erin de vrouwen informatie te geven. Ik kan geen medicatie voorschrij­ven. Dat gebeurt in samenspraa­k met een huisarts of gynaecoloo­g.” Middeltjes voor menopauzek­lachten die vrij verkrijgba­ar zijn, raadt Vera meestal niet aan. “Het gaat dan vaak om middelen waarvan de effecten en dus ook de neveneffec­ten niet bewezen zijn. Ze hebben vooral een placebo-effect en zijn doorgaans ook duur.”

→ Wie een afspraak wil maken bij de menopauzer­aadpleging, kan dat doen bij het ZOL op het nummer 089/32 51 51

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Vroedvrouw Vera Marchal: Er is heel veel onwetendhe­id over de menopauze. Met de menopauzer­aadpleging willen we het onderwerp dichter bij het publiek brengen.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Vroedvrouw Vera Marchal: Er is heel veel onwetendhe­id over de menopauze. Met de menopauzer­aadpleging willen we het onderwerp dichter bij het publiek brengen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium