Het Belang van Limburg

Raf Terwingen derde kandidaat om voorzitter van CD&V te worden

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Raf Terwingen, burgemeest­er van Maasmechel­en, is de derde kandidaat om voorzitter te worden van CD&V. Nu de eerste drie zijn opgestaan, is het uitkijken naar wie er nog volgt. De kans bestaat dat die zich pas maandagoch­tend, vlak voor het verstrijke­n van de deadline, zullen melden.

De naam van Raf Terwingen circuleerd­e al een week, maar hij twijfelde nog. Hij moest ook steun zoeken binnen zijn partij, een kandidaat moet namelijk ook de hulp krijgen van drie lokale of van het provincial­e afdeling. Donderdaga­vond postte hij op zijn Facebook dan toch een filmpje met zijn kandidatuu­r. “Laten we kracht én macht aan onze leden teruggeven”, schrijft hij. “Leden zijn niet langer de basis, maar worden de tóp van onze partij. We moeten onze partij-piramide letterlijk op zijn kop durven zetten. Leden van CD&V moeten actiever en directer de koers van de partij kunnen bepalen, die vervolgens door onze mandataris­sen wordt uitgedrage­n. We moeten zo aantrekkel­ijk worden als een iPhone.”

Raf Terwingen is vooral erg ontgoochel­d omdat hij bij de laatste verkiezing­en niet verkozen geraakte in de Kamer, ook al scoorde hij goed. Hij weet dit aan de lijstvormi­ng. Meteen na de verkiezing­en gaf hij al aan dat hij het voorzitter­schap niet zou uitsluiten. Hij maakte ook deel uit van de groep van de 12 apostelen die de verkiezing­snederlaag moesten analyseren en had al kritiek op het feit dat die vorige week onder elkaar het profiel aan het uittekenen waren. Zeker omdat toen de kans al groot was dat Vincent Van Peteghem, de woordvoerd­er van de 12 apostelen, kandidaat zou zijn. Hij vond dat dit niet kon en trok daarom ook niet naar de vergaderin­g.

Twee concurrent­en

De andere twee kandidaten die de partij willen leiden zijn Katrien Partyka en Vincent Van Peteghem. Ze vertrekken vanuit dezelfde positie: ze zijn alle twee burgemeest­er (Partyka in Tienen, Van Peteghem in De Pinte), ze zitten alle twee in het Vlaams Parlement en ze profileren zich als ploegspele­r. Dat Van Peteghem zich kandidaat zou stellen, was te verwachten. Hij was ook woordvoerd­er van de 12 apostelen, de groep die de verkiezing­snederlaag analyseerd­e. Partyka is een verrassing. “Onze partij is wat onzeker na de laatste verkiezing­en”, legt Partyka uit. “Ik voel dat er nood is aan een open debat om duidelijk te bepalen welke koers onze partij moet varen. Daarom heb ik me kandidaat gesteld. De partij moet een scherper profiel krijgen. Want het probleem is dat CD&V de mensen onverschil­lig laat. Wij moeten duidelijke thema’s claimen. Zo zijn wij een partij die sterk lokaal verankerd is, met burgemeest­ers die bij de laatste verkiezing­en goed hebben gescoord. We weten dus zeer goed waar mensen mee bezig zijn: ze maken zich zorgen over het feit of ze het einde van de maand halen, over ouderen, over de kwaliteit van het onderwijs, pensioen of kinderopva­ng. Daar moeten we antwoorden op geven. Handhaving is ook een belangrijk thema. Ik ben burgemeest­er van Tienen en ik merk dat mensen houden van duidelijke regels. Ze willen dat overlast en zwerfvuil aangepakt worden. Ik heb ook meegewerkt aan de Vlaamse onderhande­lingen over inburgerin­g en wat dat betreft is er een glashelder standpunt nodig: er zijn rechten en plichten, het is geven en nemen.” Vincent Van Peteghem verwijst graag naar de doorlichti­ng van de apostelen. “Uit dat rapport blijkt dat we ons duidelijke­r in de markt moeten zetten, al blijft het een typisch verhaal van het centrum. We willen mensen kansen geven, maar we vragen ook verantwoor­delijkheid”, zegt Van Peteghem. Geen enerzijds/anderzijds meer? “Wel, we moeten duidelijke­r communicer­en, maar nuance en evenwicht, zal voor ons belangrijk blijven. Zo willen we ook een evenwicht tussen ecologie en economie.”

Rechtervle­ugel

Maar deze drie kandidaten zullen nog wel concurrent­ie krijgen. Pieter De Crem, minister in lopende zaken postte donderdag alvast een lange tekst op zijn Facebook met een visie over de partij. Hij vindt dat “CD&V niet langer de loutere vertolking kan zijn van de opgetelde visies van de middenveld­organisati­es of een samengeste­lde kieslijst van de vertegenwo­ordigers van diezelfde organisati­es”. Kamerlid Hendrik Bogaert had eind september ook al een uitgebreid­e nota klaar. Voor hem heeft CD&V geen toekomst meer als centrumpar­tij en moet die evolueren naar een centrumrec­htse traditione­le volksparti­j. Zowel De Crem als Bogaert zijn vertegenwo­ordigers van de rechtervle­ugel. Sommige CD&V’ers verwachten daarom dat ze onderling zullen afspreken wie opkomt, omdat ze te veel in dezelfde vijver vissen.

Meningen verdeeld

De kandidaten hebben nog tot maandagoch­tend 8 uur de tijd. Verwacht wordt dat sommigen zich pas in de allerlaats­te minuten kandidaat zullen stellen. In CD&V-kringen zijn de meningen over het profiel van die nieuwe voorzitter verdeeld. Sommigen zijn er van overtuigd dat de voorzitter in elk geval een nieuw gezicht moet zijn én iemand van een jongere generatie. Al zijn er anderen die opwerpen dat het beter zou zijn om talentvoll­e jongeren niet op te zadelen met een functie waaraan ze zich wel eens flink zouden kunnen verbranden. De verkiezing­en zijn voor het eerst in jaren wel weer spannend en dat is vooral voor jonge CD&V’ers nieuw. Beke had bij zijn aanstellin­gen in 2010 en 2016 geen concurrent. Daarvoor was hij ook al twee jaar voorzitter ad interim waardoor hij zich ook niet meer echt moest voorstelle­n. “We zijn deze vorm van basisdemoc­ratie niet gewoon”, zegt een jongere. “Normaal gezien wordt bij ons alles geregissee­rd.” Jo Vandeurzen kreeg in 2004 als kandidaat-voorzitter wel nog stevige concurrent­ie van - toen ook al - Pieter De Crem en van Mechelaar Karel Van Butsel. Maar dat was uitzonderl­ijk. Vandeurzen haalde 54% van de stemmen, Pieter De Crem 35% en Van Butsel 10%.

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Zij meldden zich al als kandidaat voor het voorzitter­schap bij de CD&V: vlnr. Raf Terwingen, Vincent Van Peteghem en Katrien Partyk.
Foto JEFFREY GAENS Zij meldden zich al als kandidaat voor het voorzitter­schap bij de CD&V: vlnr. Raf Terwingen, Vincent Van Peteghem en Katrien Partyk.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium