Het Belang van Limburg

Het akkoord in drie punten

-

1.goederenve­rkeer Noord-Ierland blijft voor het

in de Europese binnenmark­t met haar regels. Goederen die vanuit Groot-Brittannië Noord-Ierland binnenkome­n, worden bij binnenkoms­t in de Noord-Ierse havens gecontrole­erd. Er komen geen controles aan de landgrenze­n tussen Ierland en Noord-Ierland, maar dus wel aan de door de unionisten afgewezen ‘grens door de Ierse Zee’.

2.deel Noord-Ierland is en blijft

van de Britse douaneunie. Daardoor zit het straks ook in de nieuwe handelsakk­oorden die het VK wil sluiten. Maar tegelijk blijft het een toegangspu­nt tot de EU. Voor goederen die mogelijk naar de Europa gaan, gelden de EU-tarieven. Voor goederen die in Noord-Ierland blijven, gelden die niet. In de praktijk betekent dat dat alle goederen gecontrole­erd moeten worden. Er komt ook een speciale regeling voor de btw, een van de laatste juridische struikelbl­okken. In Noord-Ierland zouden de btw-tarieven meer op die van Ierland gericht zijn, al is ook dat voor de unionisten een brug te ver.

3.parlement, Stormont, het Noord-Ierse

mag na vier jaar stemmen over de regeling. Dat zou gebeuren met een gewone meerderhei­d. Daardoor kan de DUP het akkoord niet eenzijdig opzeggen, meteen een van de redenen waarom ze het al afwezen. De partij vindt de stemming strijdig met het Goede Vrijdagakk­oord waarin vastgelegd werd dat de twee Noord-Ierse gemeenscha­ppen, nationalis­ten en unionisten, vetorecht hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium