Het Belang van Limburg

Twee Limburgers wereldkamp­ioen met Solar Team in Australië

Het Belgische Solar Team heeft voor het eerst de Bridgeston­e World Solar Challenge in Australië – het wereldkamp­ioenschap voor zonnewagen­s – gewonnen. De ultieme bekroning van twee jaar hard werk voor de negentien studenten van KU Leuven. Onder hen ook tw

- Hanne VANDEVOORD­E

Het Belgische Agoria Solar Team heeft de Bridgeston­e World Solar Challenge in Australië gewonnen. De ingenieurs­studenten van de KU Leuven zaten het team van de TU Delft op de hielen, toen de wagen van de Nederlande­rs vuur vatte op amper 250 kilometer van de eindmeet. De bestuurder bleef ongedeerd. Voor het eerst gaat de overwinnin­g zo naar een Belgisch team.

“Geweldig om na al die tijd de finish te bereiken. En dan ook nog als eerste”, zegt Peltenaar Nelis Geurts, een van de twee piloten van het team. Hij reed gisteren als eerste over de finish in Adelaide. “Er kan zoveel misgaan, maar alles is perfect verlopen. We hebben er zo hard aan gewerkt. Ons team draaide perfect, de auto reed perfect, alles ging goed.” De 22-jarige student industriël­e wetenschap­pen is merkbaar trots, en terecht. Nelis is niet alleen een van de twee piloten, hij mag ook het ontwerp van het zonnepanee­l op zijn naam schrijven. In die richting wil hij na zijn master ook verdergaan. “Groene energie en oplossinge­n zoeken voor toekomstig­e energiepro­blemen. Maar dat is voor later, nu ga ik voor het eerst in anderhalf jaar vakantie nemen. Te beginnen met een groot feest vannacht.”

Tweede Limburger in het team is burgerlijk ingenieur Dries Ketelslege­rs. Hij is de hoofdstrat­eeg “of CSO, de Chief Strategy Officer, zoals we lachend zeggen”. Dries monitort met zijn team alle parameters: het weer, de windsterkt­e en -richting, de straling van de zon, de helling van de weg, bochten en zoveel meer. “Aan de hand van al die gegevens berekenen we constant de ideale snelheid op dat moment. Dat kan soms heel druk zijn, maar we hebben het deze keer tot een mooi einde gebracht.”

Er kan zoveel misgaan, maar alles is perfect verlopen. We hebben er zo hard aan gewerkt. Dit is gewoon geweldig

Nelis GEURTS Piloot

We moeten met alles rekening houden: de windsterkt­e, de straling van de zon, de helling van de weg...

Dries KETELSLEGE­RS Hoofdstrat­eeg

 ?? FOTO RR ?? Voor her eerst gaat de overwinnin­g in de Solar Challenge naar een Belgisch team.
FOTO RR Voor her eerst gaat de overwinnin­g in de Solar Challenge naar een Belgisch team.
 ?? FOTO RR
FOTO RR ??
FOTO RR FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium