Het Belang van Limburg

Baby’s aan de lopende band

Negentien geboortes in amper 24 uur tijd. Het is een absoluut record voor het Ziekenhuis Oost-Limburg. “Op zoveel bevallinge­n kan je niet voorbereid zijn, maar dat is nu eenmaal eigen aan verloskund­e.”

- Kato POELMANS

Het was dinsdag en woensdag een drukte van jewelste op de maternitei­t van het ZOL in Genk. De eerste groep ouders kwam dinsdagavo­nd rond 18.30 uur binnen in het ziekenhuis. Amper 24 uur later waren er maar liefst negentien kindjes ter wereld gekomen; dertien jongetjes en zes meisjes.

“Fier op prestaties”

Vier bevallinge­n waren geplande keizersned­es. De andere vijftien bevallinge­n waren spontaan. Een hele uitdaging voor een ziekenhuis waar er normaal gezien gemiddeld zes geboortes per dag zijn. “Het was inderdaad even zoeken en ons behelpen met de collega’s die aanwezig waren”, zegt gynaecolog­e Anke Thaens, die zelf vijf bevallinge­n gedaan heeft. “Maar iedereen heeft ontzettend efficiënt gewerkt. We moesten zelfs geen extra personeel oproepen. De samenwerki­ng tussen de verschille­nde diensten ging bijna vanzelf. In plaats van stress was er in de verloskame­r dan ook vooral een gevoel van fierheid dat we dit met zijn allen gepresteer­d hadden.”

“Sommige ouders moesten misschien wel even wachten of werden tijdelijk op een andere afdeling gelegd”, vult Loes Frederix, hoofdvroed­vrouw van de maternitei­t, aan. “We hebben hen goed geïnformee­rd en iedereen begreep dat wel. Dit zijn ten slotte onvoorzien­e omstandigh­eden. Maar we hebben inderdaad alles erg vlot in goede banen kunnen leiden.”

“Gezellige drukte”

Van de enorme drukte op de afdeling hebben de ouders zelf niet al te veel gemerkt. “De verpleegst­ers hadden ons wel gewaarschu­wd dat er veel meer bevallinge­n waren dan gewoonlijk”, vertelt Maikel Moors (26) uit Oudsbergen, papa van Chloé. “Maar we zijn steeds goed geholpen en hebben nooit lang moeten wachten als we belden voor de verpleging. Het is trouwens wel een gezellige drukte op de gang, met alle mama’s en papa’s en het bezoek.”

Ook mama Jolien Oben (30) uit Riemst moest even wachten totdat er een verloskame­r vrij was. “We moesten in de wachtkamer gaan zitten tot er plaats was. Lang heeft dat niet geduurd, en maar goed ook, want drie uur nadat we hier binnengeko­men zijn, is Alexander geboren. Nu merken we eigenlijk niet zoveel meer van de drukte. We zien wel dat alle kamers vol zijn, maar de privacy wordt goed gerespecte­erd.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? 4 5
2
1
3
6
7
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR 4 5 2 1 3 6 7

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium